3

Voor op je vakantiebestemming

Eindelijk jullie zijn aangekomen op de bestemming! De vakantie is natuurlijk het moment om samen als gezin door te brengen, maar de kinderen zullen ook veel nieuwe vrienden maken én contact willen houden met het thuisfront. Het is vakantie, dus je wilt niet al teveel regels, maar zorg dat duidelijk is wat je van elkaar verwacht.

Er op uit

Actieve vakantie, relaxen bij het zwembad of een mooie combi van stad en strand, er zijn legio manieren om je vakantie door te brengen. Naarmate de kinderen ouder worden, kan het zijn dat de wensen uit elkaar gaan lopen. Wat jij leuk vindt om te doen, vinden je kinderen saai en een dag in een waterpark vinden zij fantastisch, maar is voor jou misschien wel een straf.

Probeer voor de vakantie te checken met je kinderen wat zij willen doen en neem dit mee in het "programma". Bijvoorbeeld de ene dag actief en de andere dag rustig aan. Of in de ochtend bij het zwembad en in de middag op pad. Zo is er voor ieder wat wils en voorkom je gezeur.

Wist je dat...

Verkennen (Plaatsen) op Instagram ideaal is om inspiratie op te doen voor jouw ultieme vakantiekiekjes?

Afspraken met je kind(eren)

Vakantie is een mooi moment om gezellig tijd met het gezin door te brengen. Maar hoe zorg je ervoor dat je kinderen op de camping niet alleen maar bij het Wifi-punt zitten? Je kunt hier afspraken over maken met je kinderen, deze afspraken gelden dan natuurlijk ook voor de ouders. Zo kan iedereen zijn of haar schermtijd zelf indelen maar brengen jullie ook tijd met elkaar door.

Net als thuis kun je ook schermvrije momenten afspreken, zoals tijdens het avondeten. Andere goede momenten om schermvrij te houden zijn bijvoorbeeld wandelingen door de natuur of een mooie stad, een foto maken mag natuurlijk altijd even snel.

Zijn jullie op een plek zonder Wifi en kunnen de kinderen daardoor helemaal niet op internet? Als jij wel een buitenland internetbundel hebt kun je voorstellen om op een vast moment een mobiele hotspot te maken zodat de kinderen toch even online kunnen zijn. Houd wel je MB’s in de gaten, want met meerdere mensen op dezelfde hotspot kunnen ze snel op zijn.

Ultieme vakantiekiekjes

Om het perfecte vakantiekiekje te maken hebben we een aantal tips verzameld zodat je altijd een mooi aandenken hebt.

Een foto van eten maken

Onderwerp & Omgeving
Het onderwerp van je foto hangt erg af van je reis. Maar probeer je uitzichtfoto's af te wisselen met detailfoto's van bijvoorbeeld eten of gebouwen. Door voor variatie in je vakantiefoto's te zorgen heb je achteraf een completer plaatje van je vakantie.

Stad met zonsondergang

Licht
Licht speelt een belangrijke rol bij foto’s. Aan het begin en het eind van de dag zijn het licht en de kleuren veel zachter dan wanneer de zon op z’n felst is. Hierdoor krijg je zachte schaduwen en is je foto erg natuurlijk.

Vliegtuig vanaf de grond gefotografeerd

Perspectief
Het maken van foto’s doe je vaak automatisch vanaf ooghoogte. Probeer eens een ander perspectief door liggend op de grond een foto te maken, of van bovenaf. Probeer en experimenteer hiermee, om zo te vinden wat je zelf mooi vindt.

Polaroids

Bewerken
De kleine bewerkingen van een foto maken het verschil tussen een snel kiekje en een prachtig aandenken. Hier heb je gelukkig niet altijd een app voor nodig. Op elke iPhone en op veel Android toestellen is het mogelijk om belichting, kleur of een filter in te stellen.

Wist je dat...

één op de zes ouderen eenzamer is tijdens de vakantieperiode?

In contact blijven met het thuisfront

Kinderen missen opa en oma het meest tijdens de vakantie. Met social media kunnen vrienden en familie op de hoogte blijven van wat je allemaal doet en waar je bent. Maak bijvoorbeeld een korte vlog en stuur deze naar opa en oma. Gebruik Facetime of Whatsapp om te videobellen. Als je dit via de Wifi doet kost het je ook geen MB’s. Niet vergeten, als jouw social media account niet op privé staat, kan iedereen jouw gedeelde foto’s bekijken. Hierdoor kunnen mensen zien dat je niet thuis bent.

Ken je iemand die gevoelens van eenzaamheid heeft of wil je weten wat je nog meer kunt doen? Kijk op www.eentegeneenzaamheid.nl.