background
Mobiliteit

Hele steden knappen op van slimme fietsrevolutie

Binnen twee jaar kregen ze 7 miljoen slimme deelfietsen op straat. Eerst in China, nu ook in Europa. Mobike helpt zelfs steden om hun vervoersbeleid te verbeteren. Met datainzichten - en met dank aan Vodafones Internet of Things (IoT).

We kennen het allemaal. In de stad wordt het steeds drukker, vervoer wordt steeds lastiger. De auto is niet echt meer een optie en we vragen ons af: hoe kunnen we ons blijven verplaatsen? Mobike, 's werelds grootste aanbieder van deelfietsen, weet indrukwekkende resultaten te bereiken.

Iedereen kan fietsen

Hoe krijgen we het vervoer in steden weer uit de knoop?

Ze werden razendsnel groot met fietsen, maar eigenlijk willen ze dat steden op een andere manier gaan bouwen en functioneren. "Elke stad is uniek, maar ze hebben vaak dezelfde problemen", zegt Florian Bohnert, Head of Global Partnerships bij Mobike. "Vervuiling, het verkeer zit in de knoop... Wij bieden een oplossing die betaalbaar, handig en betrouwbaar is." Daar komt bij, dat fietsen universeel is. Vrijwel iedereen kan het en het is meestal de beste oplossing voor de eerste en laatste kilometers van een vervoerstraject.

“Dankzij IoT van Vodafone kunnen mensen overal een fiets vinden, meenemen en achterlaten.”
Florian Bohnert, Head of Global Partnerships, Mobike
Mobike: deelfietsen dankzij het Internet of Things

Draadloos

Fietsen wordt een succes dankzij IoT

Mobike pakt het anders aan dan de meeste aanbieders van deelfietsen. Ze richten zich niet op het beheer van fietsen die je ergens uit een beveiligde stalling moet halen, zij bieden een app waarmee mensen overal een fiets kunnen vinden en gebruiken. Elke Mobike fiets heeft GPS en een sim die verbonden is via het Vodafone Internet of Things. En dat maakt de organisatie uniek: in feite runnen zij 's werelds grootste vloot van vervoersmiddelen die draadloos verbonden zijn.

Network

Wist u dat...
Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?

Ontdek meer over NB-IoT en LTE-M.

Sterk netwerk

Lokaal en internationaal inzetbaar

Daarbij moet Mobike kunnen vertrouwen op een sterk netwerk. Dat netwerk moet groot genoeg zijn om lokaal en internationaal snel te kunnen groeien. En het moet stabiele prijzen hebben om makkelijk commerciële keuzes te kunnen maken. In alle markten buiten China gebruikt Mobike Vodafones IoT. "We gebruiken het wereldwijde Vodafone IoT platform. Dat past bij onze globalisering en we zullen met Vodafone als partner blijven werken om te helpen bij onze toekomstige groei."

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Inzicht uit data

Stadsbesturen helpen om betere plannen te maken

Mobike biedt stadsbewoners nieuwe mogelijkheden voor transport. Maar aan stadsbesturen biedt ze inzichten uit data om de juiste investeringen te kunnen doen in transport. Met gebruiksgegevens om betere plannen te maken voor de aanleg van fietsstroken, stallingen en voorzieningen bij knooppunten. "Wij veranderen de manier waarop steden nadenken over vervoer en infrastructuur", aldus Bohnert.

10.000 stallingen extra

Indrukwekkende verschuivingen in gebruik

In China leidde het gebruik van Mobike in twaalf maanden tijd al tot indrukwekkende verschuivingen:

  • in steden met Mobike daalde het aantal autobewegingen met gemiddeld 55%
  • het gebruik van deelfietsen is meer dan verdubbeld
  • Chinese overheden zijn massaal nieuwe fietsenrekken gaan neerzetten: inmiddels zijn er al meer dan 10.000 nieuwe fietsenstallingen

Lees meer over IoT