Snel en doeltreffend zijn op het veld kan alleen als je achter de schermen door een flexibele en efficiënte organisatie wordt ondersteund. Daarom kiest ook Ajax voor flexibel werken.

Met een breed scala aan nieuwe instrumenten en innovatieve technologieën zorgen bedrijven ervoor dat hun medewerkers radicaal anders gaan werken. Maar wat zijn dan die nieuwe krachten? Laten we eens kijken naar de vijf superkrachten van de digitale medewerker. Misschien heeft u er op uw werk al geruchten over gehoord:

Als je aan Ajax denkt, is flexibel werken waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch is het erg belangrijk voor de club, aldus Mark van Leest, die als Information Officer verantwoordelijk is voor online development & tv-techniek, kantoorautomatisering, player performance-systemen en datamanagementplatform voor e-commerce. "Ajax is natuurlijk meer dan de elftallen op het veld. De organisatie telt zo'n 350 medewerkers, waarvan 180 met een kantoorfunctie en 170 met een voetbaltechnische functie. We werken verspreid over twee locaties: stadion Amsterdam Arena, waar de kantoortak en de directie zitten, en trainingscomplex De Toekomst, waar de technische staf en spelers te vinden zijn. Daarnaast wordt er veel gereisd voor wedstrijden in binnen- en buitenland. Daarom hebben we een ICT-infrastructuur nodig die het mogelijk maakt om op alle locaties even gemakkelijk en efficiënt te werken."

Alles weten van de Ajax-spelers

Bij de seizoenstart in juli 2017 is daarom de transitie ingezet naar een volledig flexibele werkomgeving, mede geïnspireerd door een sessie over flexibel werken bij mobile partner Vodafone. Van Leest: "We zijn overgestapt van netwerk-pc's naar laptops en docking stations. Partner PCI Nederland heeft ons daarin geadviseerd en ondersteund. De gehele organisatie werkt met Office 365, waardoor we gemakkelijk en veilig bestanden met elkaar kunnen delen. Vodafone heeft de licenties verzorgd. We voeren stapsgewijs, per afdeling, de nieuwe werkwijze door. In een volgende fase, kijken we per afdeling naar de benodigde businessintelligence en bijbehorende dashboards. Trainer Marcel Keizer en zijn staf willen alles weten over de spelers, de afdeling Sponsoring wil juist weer details over leads en deals. Elke afdeling heeft daarom zijn eigen groepsdocumenten gekregen. Die kunnen ze naar wens zelf inrichten om hun natuurlijke workflow zo goed mogelijk te ondersteunen."

Realtime data analyseren

Binnen de nieuwe organisatie is veel aandacht voor video en data. Ajax is zeer actief op social media en heeft een eigen kanaal, Ajax TV, waarmee fans over de hele wereld op de hoogte kunnen blijven, voor, tijdens en na de wedstrijd. Ook heeft de technische staf systemen voor videoanalyse en fieldtracking die veel data opleveren. Van Leest: "Het eerste elftal, Jong Ajax en de hoogste jeugdelftallen worden door deze systemen gevolgd, middels een transponder die op het lichaam wordt gedragen. Het systeem combineert positiedata, videobeelden en tactische data in één systeem. Die data kunnen snel worden geanalyseerd ten behoeve van de trainer en technische staf." Werken bij Ajax is als wonen in een glazen huis: iedereen let op wat je doet. Je kunt je niet veroorloven dat gevoelige data op straat komen te liggen.

Veiligheid voorop

Naast snelheid en flexibiliteit zijn ook betrouwbaarheid en veiligheid belangrijk. Van Leest licht toe: "Werken bij Ajax is als wonen in een glazen huis: iedereen let op wat je doet. Je kunt je niet veroorloven dat gevoelige data zoals medische en financiële gegevens op straat komen te liggen. Dat was een van de redenen om voor Office 365 te kiezen, vanwege de hoge mate van security die het systeem biedt. Ook maken we gebruik van AirWatch, een programma waarmee we in geval van diefstal laptops en smartphones op afstand kunnen wissen en van Bitlocker, voor diskencryptie. En uiteraard is security-bewustzijn bij gebruikers ook van groot belang."

Snel schakelen

Hoewel de ervaringen met flexibel werken pril zijn, is Van Leest al enthousiast. "We hebben veel meer regie over de ICT-infrastructuur en betere tools voor informatiemanagement, zodat iedereen altijd over de juiste gegevens beschikt. Werken in de cloud helpt ons om onze resources beter te gebruiken. Een goed voorbeeld is het callcenter dat onze fancare afdeling ondersteunt. We kunnen snel en gemakkelijk bijschalen bij drukte en extra medewerkers voor een korte tijd inzetten. Zij kunnen immers ook vanuit huis inloggen en hebben dan de beschikking over alle CRM-systemen en data." Meer uniformiteit, minder systemen en daardoor betere verankering binnen de organisatie - dat is volgens Van Leest ook een groot voordeel van flexibel werken. "Iedereen bij Ajax leert ermee werken, van materiaalman tot mediamanager. Zo kunnen we zowel op het veld als daarbuiten snel, wendbaar en efficiënt blijven."

Vrijheid werkt voor Ajax

Flexibel werken zorgt ervoor dat je overal snel en veilig toegang hebt tot alle informatie die je nodig hebt. Dat biedt belangrijke voordelen, ook voor een voetbalclub. Betrouwbare mobiele telefonie en Office 365, geleverd en ondersteund door Vodafone, zijn belangrijke pijlers in de nieuwe, flexibele organisatie van Ajax. Hiermee kan op kantoor, langs het trainingsveld en in alle stadions ter wereld het werk altijd doorgaan.

Bovenstaand artikel is geschreven door NRC in opdracht van Vodafone

Delen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact met mij op

  • 1. contactgegevens
  • 2. Hoe kunnen wij u helpen
  • 3. Uw bedrijf

1. Contactgegevens

Als u een vraag heeft over een product waar u nu al gebruik van maakt, kunt u ons een e-mail sturen.

2. Hoe kunnen wij u helpen

3. Uw bedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van relevant nieuws rondom communicatie-oplossingen voor uw organisatie? Vul uw gegevens in en u ontvangt de Vodafone Business nieuwsbrief voortaan per e-mail.

Shop