Afscheid van de domme vuilniszakken

Sensoren, chips en boordcomputers. Dat zijn niet meteen zaken die je verwacht in een vuilnisauto. Ons beeld is nog de trage vuilniswagen met daarachter snelle vuilnismannen die in no time de zakken van stoepen in de bak slingeren. Maar het ophalen van ons huisvuil wordt steeds slimmer én duurzamer: meer afval scheiden en minder kilometers rijden, met ICT in de hoofdrol. Hoe werkt de slimme vuilniswagen? En wat levert het ons op?

Circulaire economie

Afval is grondstof. Deze slogan staat in menig beleidsstuk en gelukkig op - nog meer - vuilniswagens op straat, zodat we de boodschap dagelijks kunnen zien. Zo goed mogelijk afval scheiden, zo min mogelijk afval vernietigen: zie hier de kern van onze opkomende circulaire economie. Nederland is Europees kampioen afvalscheiding. Al ruim de helft van ons papier, glas, kleding en plastic leveren we apart in. En we willen nog beter worden: op naar 75 procent in 2020. Dan houden we jaarlijks nog maar 100 kg restafval per persoon over.

Hoe dat kan? We maken ons afvalverwerkingssysteem steeds slimmer, met sensoren en chips die meten en registreren; vervolgens koppelen we deze data via mobiele verbindingen apparaten aan elkaar. De slimme containers zijn geboren. En met hen de slimme vuilniswagen. Langzaamaan nemen we afscheid van de domme vuilniszakken, waarin we nu nog 10 tot 20 procent van ons restafval aanbieden .

Containers praten met de vuilniswagen

Als we mensen willen stimuleren hun afval nog beter te scheiden, kan een prijsprikkel voor restafval helpen. Gescheiden afvalstromen zijn dan - vanwege hun grondstoffenwaarde - gratis, voor restafval wordt een factuur gestuurd. Maar hoe weet je hoe hoog de rekening moet zijn?

Een pasjessysteem per huishouden biedt uitkomst. De ondergrondse container voor restafval registreert je toegangscode, weegt het restvuil en de gegevens worden omgerekend naar een factuur. Dat kan al bij 30 tot 40 procent van het huisvuil dat we momenteel aanbieden. En de container kan nog meer. Door met een sensor bij te houden hoe vol de afvalbak is, weten we ook wanneer deze geleegd moet worden. De container geeft de informatie door aan de vuilniswagen die alleen nog hoeft uit te rukken voor volle containers in plaats van elke week op vaste tijden. Stadsdeel Amsterdam-Oost had zomaar een derde minder vuilniswagens nodig!

Ook de vuilniswagen wordt slimmer

De vuilniswagen zelf heeft ook slimme techniek aan boord. De wagen weet hoeveel ruimte voor afval hij nog heeft, kan slimme routes plannen en kan communiceren met de containers. Op zijn route naar de volle containers weet hij welke afvalbakken onderweg nog niet vol zijn, maar wel geleegd kunnen worden. Deze kan hij mooi even meenemen. Zo vult de vuilniswagen zichzelf optimaal en rijdt hij het meest efficiënt. Dat scheelt brandstof en CO2-uitstoot.

Zo bespaart de gemeente Groningen jaarlijks 20 procent CO2-uitstoot door minder kilometers te rijden en is de besparing in geld bijna een ton per jaar2. Niet alleen door minder brandstofgebruik, ook door minder personeel en doordat er minder vuilniswagens nodig zijn.

Bossche bollebozen

De gemeente Den Bosch experimenteerde met slimme ondergrondse vuilcontainers. 85 procent van de bevolking was hier zeer content mee. Minder zwerfafval en geen stinkende vuilniszakken meer op de stoep zijn prettig, zeker in de stad. De inwoners werden ook nog op een andere manier blij gemaakt: de belasting op huisvuil daalde voor elk huishouden met 13 procent ofwel 33 euro. Omgerekend naar de bijna 67.000 huishoudens in Den Bosch gaat het om 2,2 miljoen euro2. Een miljoenenwinst dankzij een combi van ondergrondse vuilcontainers met efficiënte leging. Gewoon slim!

Milieuwinst

Slimme afvalverwerking leidt tot minder restafval, meer afvalscheiding en meer recycling. Hergebruik van grondstoffen is pure milieuwinst. Slimme containers die praten met slimme vuilniswagens leiden ook nog eens tot minder vuilniswagens (zoals in Amsterdam-Oost), minder autokilometers en minder CO2-uitstoot (zoals in Groningen) en meer kwaliteit en kostenbesparing (zoals in Den Bosch). De techniek van mobiele connectiviteit– waarbij apparaten met apparaten praten - maken ons afvalsysteem steeds slimmer. Dezelfde techniek kan in de toekomst elk huishouden feedback geven om afvalscheiding verder te stimuleren. De 75 procent afvalscheiding in 2020 lijkt ineens appeltje- eitje.

Geschreven door Natuur & Milieu

Delen

Ready Business voor Midden- en Grootbedrijf

Concrete oplossingen voor uw Ready Business

  Ready Business in de praktijk

  Porsche
  Porsche

  “Porsche heeft rijervaring altijd hoog in het vaandel staan. Vodafone Automotive sluit hier naadloos op aan.”

  Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

  Neem contact met mij op

  • 1. contactgegevens
  • 2. Hoe kunnen wij u helpen
  • 3. Uw bedrijf

  1. Contactgegevens

  Als u een vraag heeft over een product waar u nu al gebruik van maakt, kunt u ons een e-mail sturen.

  2. Hoe kunnen wij u helpen

  3. Uw bedrijf

  Abonneer u op onze nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte blijven van relevant nieuws rondom communicatie-oplossingen voor uw organisatie? Vul uw gegevens in en u ontvangt de Vodafone Zakelijk nieuwsbrief voortaan per e-mail.

  Shop