Steeds meer mensen zullen de komende jaren waarschijnlijk een fiets, scooter of motor aanschaffen, nu een nieuwe generatie voertuigen wordt aangeboden met belangrijke nieuwe mogelijkheden, gedreven door mobiele connectiviteit.

Fietsen zijn nu al populairder dan auto's. In de hele wereld rijden ongeveer 580 miljoen fietsen rond, waarbij 42% van alle huishoudens er minstens één heeft*. Motoren en scooters zijn vooral een populair vervoermiddel in Azië. Ruim acht op de tien huishoudens in Thailand, Vietnam, Indonesië en Maleisië (plus 60% van de huishoudens in China en 47% van de huishoudens in India) bezit een scooter**.

De meest interessante diensten die voortkomen uit mobiliteit zullen ontstaan door samenwerking in een nieuw ecosysteem van mobiele aanbieders, verzekeraars, wetgevers, retailers, voertuigeigenaren, openbaar vervoerbedrijven en technologiebedrijven.

Vodafone Automotive werkt samen met een aantal grote fabrikanten van tweewielers, zodat zij connected toepassingen kunnen toevoegen aan hun producten. Dit betekent dat motoren en fietsen van spannende nieuwe toepassingen voorzien gaan worden op diverse gebieden:

Betere persoonlijke veiligheid

 • Motoren zullen automatisch contact op kunnen nemen met hulpdiensten wanneer ze betrokken zijn bij een ongeluk. De BMW K 1600 GT is de eerste motor die dit kan, met connectiviteit van Vodafone.
 • Ouders van onervaren bestuurders zullen op afstand snelheidsbeperkingen kunnen instellen op scooters
 • Toekomstige toepassingen zullen toepassingen hebben die mogelijk worden gemaakt door de brede mobiele communicatiemogelijkheden van het voertuig, bijvoorbeeld waarschuwingssignalen wanneer iemand dichtbij de weg oversteekt.

Meer security

Vodafone zorgt voor de end-to-end technologie, inclusief hardware, connectiviteit en diensten waarmee de bestuurders hun Yamaha TMAX SX of DX in de gaten kunnen houden. Met My TMAX Connect kunnen zij altijd zien waar hun voertuig is. Op afstand de claxon of lichten bedienen om iemand die eraan zit te laten schrikken, en wanneer de TMAX wordt gestolen kunnen de eigenaren hem terugvinden dankzij de tracking and recovery-dienst van Vodafone.

Betere ondersteuning

 • We zorgen ook voor het embedded telematics-systeem voor de fabrikanten van tweewielers, waarmee ritten kunnen worden geregistreerd, en dat op gebruik gebaseerde verzekeringen mogelijk maakt.
 • De connected bike-software kan worden geupdate over het mobiele netwerk
 • Fabrikanten, dealers en bestuurders beschikken over real-time data over het voertuig waarmee onderdelen besteld kunnen worden of pro-actief onderhoud mogelijk wordt.

Nieuwe sociale functies

Vodafone levert de connectiviteit voor de Piaggio Wi-Bike waarmee fietsers met behulp van ene app op hun smartphone kunnen aangeven hoe zwaar de weerstand moet zijn, het aantal calorieën dat ze willen verbranden, en wat de maximale hartslag mag zijn. De app biedt tevens volledige routedata en statistieken over iedere rit. Deze kunnen ook gedeeld worden met vrienden via sociale netwerken.

Vodafone Automotive heeft een hele reeks producten ontwikkeld om de fietsbranche te helpen, waaronder:

 • Een speciaal telematica-apparaat voor tweewielers met ingebouwde connectiviteit, dat gemaakt wordt in onze fabriek in Varese in Italië.
 • Datamanagement en analyse-tools voor telematica van connected fietsen
 • Veilige operating centers in 49 landen waar we 24/7 ondersteuning bieden, en waar we gestolen fietsen kunnen terugvinden, en met de lokale politie kunnen samenwerken om ze weer terug te halen.
 • Mobiele apps en webtoepassingen die fabrikanten van motoren naar hun eigen wensen kunnen aanpassen en onder hun eigen naam kunnen aanbieden, om hun klanten op afstand toegang te bieden tot hun voertuig.

We staan nog maar aan het begin van de innovaties die de ervaring van het rijden met tweewielers radicaal kunnen veranderen.

Fabrikanten zullen toekomstige modellen ontwikkelen op basis van de data die ze krijgen over de manier waarop met de huidige modellen wordt gereden. Met die data kunnen bedrijven ook hun return on investment verbeteren op commerciële voertuigen als koeriersfietsen. Het is belangrijk daarbij op te merken dat data alleen gebruikt mag worden met expliciete toestemming van de eigenaar van het voertuig. Vodafone zorgt ervoor dat de privacy van de klant, en de veiligheid van de data, altijd centraal staan bij de systemen die we ontwerpen, ontwikkelen en verkopen.

In de toekomst verwachten we ook dat er connected kleding komt, die informatie kan geven aan bestuurders en andere weggebruikers.

De toepassingen op verschillende connected bikes zullen afhankelijk zijn van het gebruikersprofiel van ieder model. Het is in ieder geval duidelijk dat het toevoegen van een internetverbinding aan tweewielers de gebruikerservaring aanzienlijk kan verbeteren.

Geschreven door Gion Baker, Head of Automotive, Vodafone Group

*Journal of Transport & Health, 2015, 'Tracking global bicycle ownership patterns'
**Pew Research, 2015, 'Car, bike or motorcycle? Depends on where you live'.

Delen

Ready Business voor Midden- en Grootbedrijf

Concrete oplossingen voor uw Ready Business

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact met mij op

 • 1. contactgegevens
 • 2. Hoe kunnen wij u helpen
 • 3. Uw bedrijf

1. Contactgegevens

Als u een vraag heeft over een product waar u nu al gebruik van maakt, kunt u ons een e-mail sturen.

2. Hoe kunnen wij u helpen

3. Uw bedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van relevant nieuws rondom communicatie-oplossingen voor uw organisatie? Vul uw gegevens in en u ontvangt de Vodafone Business nieuwsbrief voortaan per e-mail.

Shop