Eerste Nederlands bedrijf dat hybride werken ook op de lange termijn vastlegt
VodafoneZiggo heeft als eerste organisatie van Nederland een hybride beleid ontwikkeld voor de lange termijn, waarbij thuiswerken op gelijke voet staat met werken op kantoor. Iedereen die wil, mag de helft van de tijd thuis werken, ook als alles weer normaal wordt. Het beleid is nadrukkelijk bedoeld voor alle kantoormedewerkers, onafhankelijk van positie of functie. De ondernemingsraad is inmiddels akkoord met het nieuwe beleid.
Om de werkplek thuis ergonomisch in te richten, komen alle 7.500 VodafoneZiggo-medewerkers die niet in een winkel staan of als monteur hun klanten helpen, in aanmerking voor een beeldscherm, toetsenbord en laptopstandaard. Medewerkers krijgen in totaal 1000 euro aan fiscale ruimte om te investeren in kantoormeubelen. Dit houdt in dat een medewerker die voor 1000 euro aan kantoormeubelen aanschaft, daarover een belastingvoordeel ontvangt.
VodafoneZiggo geeft hiermee gehoor aan de wensen van medewerkers, die thuis werken sinds de coronacrisis. Ook verwacht het bedrijf dat de maatregelen bij zullen dragen aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het nieuwe beleid past in een reeks beleidswijzigingen die VodafoneZiggo al eerder heeft doorgevoerd. Leaseauto's werden vervangen door ov-kaarten en afgelopen zomer kregen alle medewerkers toegang tot Unlimited Learning, een platform waarmee zij onbeperkt opleiding en training kunnen volgen."
Thuiswerken is geen wondermiddel. Niet iedereen is in een positie om thuis te werken. Daarom gebeurt het thuiswerken bij VodafoneZiggo enkel op vrijwillige basis", zegt Thomas Mulder, executive director Human Resources. "Medewerkers die vijf dagen per week op kantoor willen werken, kunnen dat straks gewoon blijven doen".
VodafoneZiggo voorziet twee veranderingen om het nieuwe beleid tot een succes te maken:
Naast het individu komt het team centraal te staan
Waar bij het flexibel werken, zoals veel bedrijven dat kennen, het individu centraal stond, wordt in het nieuwe hybride werken het team net zo belangrijk als het individu. Alle teams krijgen een training, zodat zij goed afspraken kunnen maken over de manier waarop zij met elkaar samenwerken. "Teams werken het beste als alle teamleden virtueel werken óf alle teamleden fysiek bij elkaar zitten. Als het ene deel van het team thuiswerkt, terwijl de rest op kantoor zit, maakt dat de onderlinge band minder sterk en de werkwijze minder effectief. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat teams dit zelf invullen. We hebben tijdens de corona-periode geleerd dat teams zelf het beste met elkaar kunnen afspreken hoe ze dat doen", aldus Mulder.
Werkzaamheden bepalen virtuele of fysieke aanwezigheid
In een omgeving waar werken op kantoor de standaard is, worden automatisch alle werkzaamheden op kantoor afgehandeld. In het hybride werken, bedenk je eerst wat je gaat doen om vervolgens te bepalen hoe dat gebeurt. "In deze corona-tijd zien we dat nagenoeg al het werk goed virtueel gedaan kan worden, maar we voor bepaalde werkzaamheden toch liever bij elkaar in dezelfde ruimte zouden zijn. Juist voor die werkzaamheden die beter gaan door met elkaar in dezelfde ruimte te zijn, ontmoeten teams elkaar in persoon. Denk aan creatieve sessies, complexe uitdagingen of feedback gesprekken. Ook is het belangrijk om op kantoor te zijn om de verbinding met het bedrijf en collega’s sterk te houden. Daarbij horen ook toevallige ontmoetingen bij de koffieautomaat", aldus Mulder. "In deze corona-crisis missen onze mensen dát nog het meest."
Luister ook naar het interview op BNR nieuwsradio waarin Thomas Mulder over het beleid bij VodafoneZiggo sprak. En voor de serie "Samen digitaal vooruit" ontwikkelden we samen met NRC ook een podcast waarin Thomas Mulder spreekt. Benieuwd?
Nu online!
Speciale uitzending digitaal werken
Aan de slag met het verbeteren van uw infrastructuur en het optimaliseren van de digitale werkplek? Bekijk dan ook eens de serie 'Samen digitaal vooruit' van Vodafone en NRC. Een van de gastsprekers is Rik Vera, expert op het gebied van toekomstige business-strategieën. De eerste aflevering staat nu online.

Meer over slim werken
-
Een revolutie in productieprocessen
In de E:PrimE-fabriek van Ford versnelt men de productie van elektrische voertuigen. De gebruikte techniek? Een mobiel privénetwerk (MPN) met 5G van Vodafone.
-
Een toegankelijk stadscentrum
Om de regio West Midlands toegankelijk te houden, zoekt de lokale overheid naar nieuwe manieren om te reizen en parkeren, met behulp van 5G.
-
Een goede diagnose in medische noodsituaties
5G neemt fysieke afstand weg tussen ambulances en ziekenhuizen. Resultaat: een goede diagnose in medische noodsituaties en een efficiënte ziekenhuisbehandeling.
-
VodafoneZiggo legt beleid voor meer thuiswerken vast
VodafoneZiggo heeft als eerste organisatie van Nederland een hybride beleid ontwikkeld voor de lange termijn, waarbij thuiswerken op gelijke voet staat met werken op kantoor.
-
Betere dienstverlening voor orthopedische patiënten
Om de overgang naar een gedigitaliseerde vorm van dienstverlening zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt bij OIM Orthopedie volop ingezet op het inrichten van de digitale werkplek.
-
Een digitale werkplek die staat als een huis
Bouwbedrijf Klokgroep is binnen de bouwwereld een absolute voorloper op het gebied van digitalisering. Door werknemers op kantoor en de bouwplaats efficiënter te laten communiceren, krijgen huizenkopers meer service en verbetert de winstgevendheid.
-
Een uitstekend netwerk als basis
“Voor betere service aan onze klanten moeten wij heel goed bereikbaar zijn.”
-
Werken in de cloud: nu en straks
"De focus moet nu honderd procent op het teamgevoel komen te liggen."
-
Aandacht voor adoptie bij Parlan | Vodafone
U heeft flink geïnvesteerd in uw bedrijfsnetwerk. Maar als puntje bij paaltje komt, is dat netwerk minder flexibel dan u zou willen.
-
Vijf bekende bedrijfsnetwerk-frustraties | Vodafone
U heeft flink geïnvesteerd in uw bedrijfsnetwerk. Maar als puntje bij paaltje komt, is dat netwerk minder flexibel dan u zou willen.