Real-time feedback op rijstijl

Nederland beweegt slimmer met Sycada: groenere bussen, meer tevreden chauffeurs en meer veiligheid voor passagiers.

Uitdaging

Vanaf september 2013 zijn ongeveer 1.500 bussen van Connexxion uitgerust met tracking devices die zorgen voor real-time feedback over het rijgedrag van de bestuurder. Het systeem wordt geleverd door Sycada, een leverancier van telematics-oplossingen uit Amsterdam. Hiermee kunnen de chauffeurs hun rijgedrag vergelijken met dat van hun collega’s. Ze kunnen incentives verdienen als ze het goed doen, en veel van hen zijn hun beoordelingen al gaan delen via Facebook. Sycada plant zelfs bomen in Haïti om de best presterende chauffeurs te belonen.

Oplossing

Met tien bussen, vijftien testchauffeurs en meer dan honderd anonieme chauffeurs bleek de Green Fleet van Sycada al snel een verschil in brandstofverbruik te laten zien van 35 procent tussen de beste en slechtste chauffeur op dezelfde route. Een draadloos apparaat op het dashboard legt deze oplossing de prestaties van zowel het voertuig als de chauffeur vast. De bestuurders krijgen zelf in real-time feedback op een ander apparaat, waarmee ze hun rijstijl kunnen optimaliseren. Als de rit voltooid is worden de gegevens verzonden naar de servers van Sycada. Dit rapport kan worden ingezien door de chauffeurs en het management van Connexxion.

Resultaat

De oplossing van Sycada is hard op weg om de doelstelling van Connexxion te overtreffen om 5 procent te besparen op brandstofkosten in een jaar tijd. Dit gaat het bedrijf een besparing opleveren van 3 miljoen euro; Beter oplettende chauffeurs betekent bovendien minder ongelukken en meer comfort voor de passagiers; Ondertussen zijn 1.500 apparaten van Sycada geïnstalleerd bij Connexxion binnen acht weken, door vijftig monteurs op twintig verschillende locaties;

Sycada heeft meer dan 8.000 bomen geplant op Haïti: een voor iedere chauffeur van Connexxion en iedere bus die gebruik maakt van Green Fleet. In de toekomst volgt een bonus van 1.000 bomen voor de beste chauffeur per regio per kwartaal; Connexxion heeft een optie genomen op toekomstige software van Sycada, bijvoorbeeld voor vehicle diagnostics. "We zien dat chauffeurs onderling hun resultaten gaan vergelijken, wat leidt tot voortdurende verbeteringen. Dat heeft tot uitstekende resultaten geleid.”"

Robèrt Weijers, Project Leader, Connexxion "We zijn een Europees bedrijf dat software-oplossingen draait voor onze klanten. Het is uitermate logisch daarbij te werken met een netwerkpartner die opereert op Europees niveau. We vertrouwen op de kwaliteit van het netwerk van Vodafone.”

Delen

Ready Business in de praktijk

Pearle
Pearle

“Binnen één week kan een nieuw filiaal worden geopend”

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Neem contact met mij op

  • 1. contactgegevens
  • 2. Hoe kunnen wij u helpen
  • 3. Uw bedrijf

1. Contactgegevens

Als u een vraag heeft over een product waar u nu al gebruik van maakt, kunt u ons een e-mail sturen.

2. Hoe kunnen wij u helpen

3. Uw bedrijf

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van relevant nieuws rondom communicatie-oplossingen voor uw organisatie? Vul uw gegevens in en u ontvangt de Vodafone Business nieuwsbrief voortaan per e-mail.

Shop