Bescherm uw bedrijf tegen cyberaanvallen: 8 tips

De recente wereldwijde cyberaanval van hackers op (onder meer) mkb-bedrijven maakt duidelijk: ook het midden- en kleinbedrijf moet in actie komen om zichzelf te beschermen. Wat kunt u tegen cybercriminaliteit doen? Acht cyber security tips om uw bedrijf en uw medewerkers vandaag nog beter te beschermen!

Het wordt tijd om uw mkb-bedrijf beter te beschermen tegen cybercriminaliteit. Hier zijn 8 tips. Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Lees meer over malwareransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

1. Maak continu back-ups en versleutel data

Hoe je informatie versleutelt is eenvoudig te vinden in de systemen van Windows. En maak continu back-ups zodat alleen recente data verloren kan gaan. Het beperkt de schade enorm.

2. Maak medewerkers bewust en train ze in cyber security

Want ze moeten weten dat een hack ook via hen kan lopen. Geef ze (online) security-trainingen, deel regelmatig actuele en relevante informatie en zorg dat ze die informatie online kunnen vinden en waar nodig toepassen.

3. Let op bij inloggen

En maak voor elke medewerker persoonlijke inloggegevens aan. Het verhoogt de veiligheid en bij een hack kan sneller worden achterhaald via welk kanaal de pleger van een cyberaanval is binnengedrongen, waardoor efficiënter kan worden gehandeld. 

Cyber security - neem uw maatregelen om cyberaanvallen tegen te gaan!

4. Sluit de deur met cyber security: beperk toegang

Geef een werknemer alleen de toegangsgegevens die nodig zijn om taken te kunnen uitvoeren. Deel geen bedrijfswachtwoorden die toegang geven tot besturingssystemen.

"Geef slechts één persoon toegang tot het zakelijke social media account en sluit toegang via privé-apparaten af."

5. Ga verder dan een wachtwoord

Want speciale tekens, hoofdletters en cijfers zijn niet meer voldoende. Kijk naar zogenaamde multifactor authenticicatie, zoals de combinatie van een pincode, een vingerafdruk en een pas- of cardnummer. 

6. Stel regels op voor zakelijke social media activiteiten

En controleer regelmatig of ze op de juiste manier worden nageleefd. Geef slechts één persoon toegang tot het zakelijke social media account en sluit toegang via privé-apparaten af. Voorkom gekoppelde, persoonlijke accounts. 

7. Weersta cyberaanvallen: beveilig het IT-netwerk

En zorg dat er een aparte internettoegang is voor werknemers en gasten die van het netwerk gebruik willen maken op hun eigen computer of smartphone. 

8. Gebruik beveiligingssoftware

En zorg dat alle medewerkers dit ook doen. Elk apparaat in de IT-omgeving van het bedrijf moet beschikken over de meest recente soft- en firmware, ook de printers en slimme klimaat- en beveiligingssystemen.

Beelden: Lars Kienle/Unsplash

Meer weten over cyber security?

Meer lezen over cybercrime en hoe u uw bedrijf kunt beschermen?  

Wilt u meer weten over wat u nu al kunt doen om de mobiele telefoons van u en uw medewerkers te beveiligen? Kijk op Vodafone mobiele beveiliging.

Beveilig nu al uw Windows-, Mac-enChromebook-apparaten met Trend Micro Worry-Free Services.

Wilt u mobiel werken mogelijk maken als bedrijf? En bijvoorbeeld een BYOD-strategie implementeren? Dan komt daar veel bij kijken. Zo is het cruciaal om mobiele toestellen – die steeds meer gevoelige en bedrijfskritische informatie bevatten – te beveiligen tegen bedreigingen. Lookout helpt daarbij.

Een paar van onze passende oplossingen

Ontdek met welke tools en services Vodafone jouw organisatie digitaal verder kan brengen.

Dé zakelijke beveiligingssoftware.

Mobiel beheer in de cloud.

Proactieve beveiliging voor mobiel.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.