Sjaak Schouteren: “Covid eist focus op cyberaanvallen”

Covid-19 heeft bedrijven versneld doen digitaliseren. De rol van thuiswerken is gegroeid, maar tegelijk groeide ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Dat zegt Sjaak Schouteren, Cyber Development Leader bij Marsh, adviesbureau op het gebied van risicomanagement.

Covid-19 heeft bedrijven versneld doen digitaliseren. De rol van thuiswerken is gegroeid, maar tegelijk groeide ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Alles weten over bescherming tegen cybercrime? Lees meer over malwareransomwarephishingDDoS-aanvallen en datalekken of over de nieuwste cybercrime trends en IT-beveiliging.

Schouteren sprak onlangs op de Thuiswerk Summit over het belang van een bedrijfsbrede kijk op digitale veiligheid. De digitale transformatie heeft bij veel organisaties het bedrijfsmodel veranderd. “Zij zijn daardoor kwetsbaarder geworden voor uitval en verstoring van IT. Het is daarom goed om eens goed te kijken naar de beveiliging van de kroonjuwelen van de organisatie – de data en de systemen die nodig zijn voor continuïteit.”

Sjaak Schouteren, expert bij Marsh

Schouteren zegt geschrokken te zijn van het gebrek aan focus op veiligheid bij sommige organisaties. “Wij zien bij veel bedrijven dat de meest recente security update dateert van 2018 of 2019. Een nieuwe update is, na alle veranderingen die Covid-19 bracht, bij veel bedrijven zeker op z’n plaats. Hou die kroonjuwelen eens tegen het licht. Hoe zijn ze beveiligd? Hoe detecteren we problemen? En als we gehackt worden, hoe lossen we die dan op? En stel je vooral ook de vraag: wat zou het voor ons betekenen als wij een dag stilstaan? Een week? Voor ons, en voor andere bedrijven in onze keten? Ken de risico’s, welke risico’s kunnen we aan en voor welke risico’s zouden wij ons willen verzekeren?”, aldus Schouteren. 

Bespreek cyberaanvallen breed in organisatie

De risico-expert bond deelnemers aan het Thuiswerk Summit op het hart de dreiging van cyberaanvallen vooral serieus te nemen en het onderwerp breed in de organisatie te bespreken. “Cyberdreiging gaat het hele bedrijf aan, niet alleen de IT-afdeling. Ook HR, ook finance, ook de juridische afdeling. ”Want: “Cybercriminelen zijn altijd in beweging. Ze vallen juist bedrijven aan die absoluut niet stil mogen vallen. Het is niet toevallig dat ransomware-aanvallen lange tijd gericht zijn geweest op ziekenhuizen, omdat juist deze organisaties geneigd zullen zijn om te betalen voor (handhaving van) hun continuïteit.”

Cybercriminelen: focus op zwakke plekken

Wat bepaalt het succes van cybercriminelen? “Vooral de focus op zwakke plekken bij mensen, processen en technologieën. Het businessmodel van de cybercriminelen is daarbij zó goed. Ze hebben maar een beperkte investering nodig om succes te hebben en veel geld te verdienen”, aldus Schouteren, die in de video wijst op het bestaan van goede ‘ethical hacking’ trainingen, met honderden uren les, voor slechts €12. Hij heeft een cursus gezien waar tienduizenden mensen zich voor hebben ingeschreven. “De kennis die iemand tijdens zo’n cursus opdoet, kan eenvoudig worden gebruikt voor ‘niet zo ethical hacking", waarschuwt Schouteren.

Meer weten over cyberaanvallen en cyber security?

Bekijk de volledige video op de Thuiswerk Summit website.

Zorg dat u veilig online samenwerkt. Hoe?

Wilt u meer weten over wat u nu al kunt doen om de mobiele telefoons van u en uw medewerkers te beveiligen? Kijk op Vodafone mobiele beveiliging.

Beveilig nu al uw Windows-, Mac-enChromebook-apparaten met Trend Micro Worry-Free Services.

Wilt u mobiel werken mogelijk maken als bedrijf? En bijvoorbeeld een BYOD-strategie implementeren? Dan komt daar veel bij kijken. Zo is het cruciaal om mobiele toestellen – die steeds meer gevoelige en bedrijfskritische informatie bevatten – te beveiligen tegen bedreigingen. Lookout helpt daarbij.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.

Onderwerpen