Nationale Roaming

Nationale roaming (Virtual National Roaming - VNR) is een 'Emergency Service' voor bedrijven en organisaties met bedrijf kritische activiteiten en/of dienstverlening. Sommige medewerkers in deze organisaties moeten altijd bereikbaar zijn om een goede dienstverlening te kunnen garanderen. Nationale roaming biedt een oplossing voor lokale verstoringen in het mobiele radionetwerk en dekkingsproblemen. Met Nationale roaming als extra service op het Vodafone abonnement kunnen medewerkers in die gevallen tijdelijk een ander Nederlands mobiel netwerk gebruiken.

Hoe werkt het?

Bij deze dienst worden medewerkers voorzien van een VNR SIM-kaart waarop 2 abonnementen actief zijn, namelijk het eigen Nederlandse Vodafone abonnement en een zakelijk abonnement van Vodafone Duitsland. In VNR-modus wordt gebruik gemaakt van het abonnement van Vodafone Duitsland. Via dit abonnement is het mogelijk om door middel van roaming gebruik te maken van de netwerken van KPN en T-Mobile. De applicatie op de SIM kaart die de VNR-modus in- en uitschakelt communiceert met het Vodafone netwerk. Hierdoor weet het netwerk dat de SIM kaart overschakelt naar de Duitse identiteit. Om bereikbaar te blijven wordt op dat moment een doorschakeling gezet op het Nederlandse mobiele nummer naar het Duitse mobiele nummer. Hierdoor worden inkomende oproepen doorgestuurd naar de telefoon die op dat moment is voorzien van het Duitse abonnement. Ook voor SMS en voor data zijn voorzieningen getroffen in zowel het Nederlandse als het Duitse Vodafone netwerk. Hierdoor kan in de VNR-modus van SMS en data gebruik gemaakt worden, ondanks dat in het telefoontoestel instellingen voor het Nederlandse netwerk zijn ingevoerd (o.a. SMS-Centrale en APN).

Nationale Roaming heeft 2 verschillende modes:

Spraak en data functionaliteit in VNR-modus:

Functionaliteit van additionele diensten in VNR-modus

Terminal afhankelijkheid

De functionaliteit van de Virtual National Roaming dienst is afhankelijk van de gebruikte terminal. Een garantie op VNR-conformiteit kan alleen bevestigd worden wanneer het betreffende toestel door Vodafone is getest. Indien een Deelnemer gebruik maakt van een specifiek toestel of device en waarvoor de mogelijkheid van nationale roaming gewenst is, kan de Deelnemer Vodafone verzoeken om het toestel/device te testen en te bepalen of de VNR-dienst voor dat toestel/device bevestigd kan worden.