Vast-mobiele koppeling

De Vast Mobiele koppeling is een additionele dienst die een directe verbinding of indirecte verbinding tussen het Vodafone netwerk en uw bedrijfsnetwerk mogelijk maakt.

Vast mobiele koppeling op basis managed breedbandverbindingen (SIP trunk).

Via IP-breedbandverbindingen kan de PBX op basis van het SIP protocol gekoppeld worden. SIP (Session, Initiation Protocol) is een internet gerelateerd protocol dat communicatie sessies opzet, controleert en regelt tussen verschillende internet gerelateerde communicatiediensten. Het protocol is universeel en breed inzetbaar. Hiervoor wordt in de regel een koper of glasverbinding voor aangelegd of een extra circuit bijgeplaatst op een bestaande verbinding van Vodafone.

Optioneel kan via een breedbandverbinding ook op basis van ISDN gekoppeld worden. In dat geval wordt op uw een IAD (Integrated Access Device) geplaatst voor. De IAD verzorgt de conversie van het ISDN naar het SIP protoco, Er wordt één IAD geleverd per ISDN30 lijn.

Forced on PBX wordt niet ondersteund indien gebruik wordt gemaakt van een IAD.

Hoe werkt het?

Over de directe verbindingen /huurlijnen mogen alleen de volgende gesprekken worden gerouteerd:

Het is mogelijk om alle gesprekken vanaf de PBX naar Nederlandse mobiele 06 nummers via de directe verbinding te routeren. Indien men vanaf de PBX met een lang 06 nummer een VPN collega belt, wordt dat in de VPN omgeving herkend en worden toch de On Net regels toegepast.

Hierdoor is het routeringalgoritme in de PBX zeer eenvoudig en hoeven er geen tabellen (met de eigen mobiele nummers) te worden onderhouden. Men kan gewoon alles naar Nederlandse mobiele Vodafone aansluitingen naar de directe verbinding met Vodafone routeren.

De vast-mobiel koppeling is ook nodig als u de aanvullende Forced-on-PBX dienst afneemt.

Aanvullende redundantie opties

Ook is het mogelijk om meerdere PBX-en van uw organisatie aan dezelfde VPN omgeving te koppelen via meerdere directe verbindingen. Voor gesprekken vanaf mobiel naar de PBX(-en) zijn in geval van meerdere directe verbindingen de volgende mogelijkheden beschikbaar:

Load-sharing (standaard)

Standaard worden gesprekken vanaf het mobiele netwerk naar de PBX(-en) verdeelde volgens het load-sharing principe. Dit houd in dat de gesprekken over de linken gelijkmatig worden verdeeld.

B-nummer routering (optioneel)

Optioneel bestaat de mogelijkheid om op basis van het gekozen nummer (B-nummer) te bepalen over welke verbinding het gesprek aan de PBX wordt aangeboden. Dit is interessant voor klanten die PBX-en op meerdere locaties aan de mobiele VPN omgeving koppelen. Op basis van de zogenaamde “B-nummer routering” wordt het gesprek direct op de PBX afgeleverd waar de vaste aansluiting zich bevindt. Hierdoor hoeft u deze gesprekken niet nog eens van de ene PBX naar de andere te routeren.

Overloop via gewone vaste net

Indien de Corporate Net verbinding vol is (congestie) worden gesprekken van mobiel naar de PBX via het publieke vaste netwerk gerouteerd en komen dan dus via de openbare verbinding op de PBX binnen (via doorkiesnummers). Hierbij blijft het On Net tarief behouden. Indien dit structureel gebeurt, moet een extra huurlijn worden aangelegd. Ook indien de Corporate Net verbinding een storing heeft wordt het mobiel-PBX verkeer via het openbare vaste net gerouteerd. Gesprekken vanaf de PBX naar mobiel zullen in die gevallen uzelf vanaf de PBX via het openbare net gerouteerd moeten worden.