Appbeheer
De eerste telefoon. Is je kind er klaar voor?
Vroeg of laat komt dat moment: je kind vraagt om een eigen telefoon. Dat is best een stap, want het betekent dat je kind klaar is voor meer vrijheid (en jij voor een beetje meer loslaten).
Maar wat is nu een goede leeftijd voor zo’n eerste smartphone? En waar moet je rekening mee houden?
Een telefoon voor je kind. Waar moet je als ouder aan denken?
De eerste smartphone. Voor je kind een droom die uitkomt, een spannend nieuw avontuur. Voor jou als ouder is het misschien even wennen.
Hoe geef je je kind de vrijheid én hou je toch een oogje in het zeil? Hoe zorg je ervoor dat ze online slimme keuzes maken en niet constant achter hun schermpje duiken? Deze tips helpen je hopelijk een beetje op weg.
Games en social media. Hou het leuk én veilig
Van TikTok-challenges tot Fortnite-battles: je kind maakt online van alles mee. Maar het is niet alleen maar leuk swipen, gamen en liken. Er zijn natuurlijk ook risico’s. Hoe bescherm je je kind, zonder de lol eraf te halen?
Hoe ga je als ouder om met grooming?
Spijt, schuld, schaamte. Het idee dat je kind slachtoffer kan worden van grooming raakt je diep als ouder. En de impact op je kind kan enorm zijn, zowel emotioneel als mentaal.
Gelukkig sta je er niet alleen voor. Samen kan je de risico’s verkleinen en je kind sterker maken in hun online wereld.
Hoe houd ik mijn kind online veilig?
Veiligheid begint bij de basis. Het is echt een stukje opvoeding: begeleiden, goede afspraken maken en meekijken. En laat weten dat ze altijd alles met je kunnen bespreken.
Hoe veilig is mijn kind online?
Er is online van te beleven, ontdekken én leren. Maar er zijn ook risico’s, zoals hackers, cyberpesten of oplichting. Gelukkig kan je als ouder veel doen om je kind te beschermen.
Je kind en online uitgaven. Wat zijn de risico's?
Een nieuwe skin in Fortnite. Een snelle aankoop in een webshop. Of een abonnement dat blijft doorlopen. Jongeren geven online makkelijker dan ooit geld uit. Eén klik en het is geregeld. Hoe hou je dat in de gaten én veilig?
Je kind veilig online. Waar moet je op letten?
Een klik op een verkeerde link. Een vriendschapsverzoek van een vreemde. Of een app die ongemerkt je gegevens verzameld. Er kan online snel iets misgaan.
Voor je kind zijn deze risico’s vaak nog minder zichtbaar. En je bent er natuurlijk niet altijd bij. Hoe leer je je kind om slim en veilig online te zijn?
Wat is er online van mijn kind te vinden?
Je kind deelt online vaak meer dan je denkt. Bijvoorbeeld om een game te spelen of app te downloaden. Wat zijn de risico’s? En hoe kun je hier samen bewust en slim mee omgaan?
De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.
Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.