Overslaan en ga naar inhoud

The Travel Edition

Ultieme vakantiekiekjes

De camera’s op onze smartphones worden steeds beter. Ze zijn inmiddels zo goed dat we steeds vaker onze ‘echte’ fotocamera thuislaten. En met deze tips worden je vakantiefoto’s nog mooier. Om zelf van te genieten, of om online te delen In dit artikel enkele tips van fotografe Eline Rewinkel om het perfecte vakantiekiekje te schieten!

Ultieme vakantiekiekjes

Eline Rewinkel (22), eigenaar van Eline Rewinkel Fotografie, had al jong een passie voor fotografie. Gaf ze vroeger de voorkeur aan een Kodak cameraatje, nu wisselt ze haar Canon EOS 80D af met haar iPhone SE. Zij weet dus precies hoe je met je smartphone het perfecte vakantiekiekje kunt schieten.

‘Als je op het punt staat een nieuwe stad te verkennen, een hike te maken of een waterval te ontdekken, wil je geen camera met vijf verschillende lenzen meeslepen. Gelukkig is je smartphone een perfect alternatief. Heeft een goede systeem- of spiegelreflexcamera 24 megapixels, de iPhone X heeft er al 12 en past gewoon in je broekzak. En zoals YouTube-koning Casey Neistat (9,5 miljoen abonnees) zegt: ‘Gear doesn’t matter, story is king’. Focus niet op je materiaal, maar op het verhaal dat je wilt overdragen. En dat kan net zo goed met een paar megapixels minder.

Apple Music met AirPods

Het bewerken van foto’s

Kleine bewerkingen kunnen al een groot verschil maken. En daar heb je niet altijd een app voor nodig. Het is op iedere iPhone mogelijk om de belichting en kleur in te stellen of een standaard filter te kiezen. Een verhoogde belichting maakt je reisfoto’s fris en met een hoger contrast spatten de details van je scherm! De warmte verlagen werkt goed bij eten, de warmte verhogen geeft jou op die ene selfie juist weer een zongebruinde huid. Bewolkte stranddag? Zet de saturatie hoger en de zee popt blauw. Voor een snelle bewerking werkt het altijd om de belichting, contrasten en schaduwen te verhogen en de hooglichten te verlagen. Wil je het een stapje verder nemen, dan zijn er honderden bewerkingsapp’s. Zoals:

Photoshop Lightroom CC

Fotografen kunnen niet zonder Photoshop, waaronder Photoshop Lightroom CC. Mocht je al een abonnement hebben (iets meer dan €100 per jaar), dan kun je dit aan je telefoon koppelen. Maar de meeste functies zijn ook te gebruiken zonder een account.

VSCO

Misschien wel de meest gebruikte bewerkingsapp. Met gratis basis presets, voor de geavanceerde presets betaal je een paar euro. Als je de perfecte preset voor jouw foto gevonden hebt, kun je de sterkte aanpassen en lekker gaan spelen met de belichting, contrast, scherpte, helderheid, verzadiging en witbalans. Gypsea Lust’s Lauren Bullen (2m volgers) gebruikt vaak de VSCO C5 preset (The Chromatic Collection €4,49) en de VSCO E5 preset (The Esence/Archetype Collection, €3,49).

Afterlight

Vooral bloggers zijn erg te spreken over Afterlight. Deze app (€3,49 in de App store) wordt gezien als de meest krachtige, full-featured editingervaring voor op je mobiel. Zo kun je met Selective Hue/Saturation & Curves bepaalde kleuren in je foto highlighten.

Apple Music met AirPods
Apple Music met AirPods

Basistips: waar moet je op letten?

Onderwerp & omgeving

Wat je op de foto zet, hangt natuurlijk sterk af van je reis. Maar vaak wil je zoveel mogelijk aspecten vastleggen. Zorg dat je overzichtsfoto’s van de omgeving afwisselt met detailfoto’s van gebouwen, het eten en als het kan: de locals (wel even toestemming vragen!).

Perspectief

Het is logisch om foto’s op ooghoogte te maken. Maar hoe interessant wordt je foto als je deze maakt vanaf een muurtje of liggend op straat? Probeer het uit en kies de beste voor bewerking.

Licht

Licht speelt een belangrijke rol. Aan het begin en het eind van de dag zijn het licht en de kleuren veel zachter dan wanneer de zon op z’n felst is. Hierdoor krijg je zachte schaduwen en is je foto erg natuurlijk.

Apple Music met AirPods
Apple Music met AirPods

Handige gadgets

Met de gorillapod (van bijvoorbeeld Joby) kun je je telefoon makkelijk neerzetten of vastklemmen aan bijvoorbeeld een hek.

Voor ongeveer €30 heb je een setje opzetlenzen voor je telefoon. Een Wide Angle, Macro- of Fish Eye Lens geeft je foto net iets extra’s.

De gadgetmarkt groeit snel. Who knows what the future holds?

Daarom kies je Vodafone

Met Vodafone kies je bewust. Voor een krachtig GigaNet, premium service en een abonnement dat op jouw leven is afgestemd. Vandaag, morgen en in de toekomst.

Verbonden dankzij GigaNet. Nu met 5G

Blijf gaan met 24/7 premium service

Kies vrij en bewust voor slimme producten