Overslaan en ga naar inhoud

Het grenzeloze 5G duet

Met 5G VAN VODAFONE spelen Dina & Ainur samen piano op afstand.

De Amsterdamse Dina en Londense Ainur hebben één grote passie: samen op één piano spelen. Het is een droom die uitkomt voor de vriendinnen als het door het 5G-netwerk van Vodafone lukt om op afstand samen tegelijkertijd te musiceren.

Door twee op afstand verbonden piano's spelen ze als nooit tevoren. "Een revolutie", verzucht Ainur als ze de pianotoetsen door toedoen van Dina in haar eigen woonkamer naar beneden ziet gaan en vrolijk meespeelt met haar vriendin.

Quatre Mains: muziek maken met 5G | Vodafone

Passie voor muziek, quatre-mains en elkaar

Ainur en Dina zijn vrienden voor het leven. Een unieke menselijke band die veertig jaar geleden begon op het conservatorium in Frunze. Beide pianostudenten werden al snel heel close samen. In het bijzonder door quatre-mains: ze speelden complexe arrangementen met vier handen op één piano. Hun band groeide door het leven en de muziek. In 2013 besloot Dina naar Amsterdam te verhuizen en niet lang daarna verhuisde Ainur naar Londen. Een einde aan hun quatre-mains, maar niet aan hun ambitie om samen te willen spelen. 

Quatre Mains: muziek maken met 5G | Vodafone
Quatre Mains: muziek maken met 5G | Vodafone

Meer dan alleen digitale vleugels

Vodafone heeft twee op afstand bediende Yamaha-piano's met elkaar verbonden via 5G. Een in Amsterdam, een in Londen. Door de snelheid en extreem lage vertragingstijd van het 5G-netwerk van Vodafone, bewegen als de toetsen die in Londen worden ingedrukt, vrijwel tegelijkertijd de toetsen in Amsterdam. Binnen enkele milliseconden. Deze perfecte timing is nodig om goed quatre-mains te kunnen spelen.

De technologie

Het werd mogelijk gemaakt met behulp van speciaal ontwikkelde en innovatieve technologie van tech-specifiek creatief bureau The 5Gs Ltd. 

 

Twee Yamaha Disklavier E3 Baby Grand Piano's in Amsterdam en Londen werden gebruikt. Deze akoestische piano's hadden een sensor- en actuatorsysteem waarmee ze konden detecteren welke toetsen werden ingedrukt en waarmee ze opnamen van eerdere uitvoeringen konden afspelen. Vodafone heeft elke piano via de USB-Midi-interface op een laptop aangesloten.

Als er een noot op de piano werd gespeeld, werd het midisignaal naar de laptop gestuurd. De midi-gegevens werden vervolgens verwerkt en via een privé-VPN [virtual private network] naar de cloud gestuurd via een 5G Gigacube die via Ethernet aan de laptop was gekoppeld. Eenmaal in de cloud werd het teruggestuurd naar de tweede laptop en vervolgens naar de tweede piano, die in realtime de noot op het toetsenbord zou spelen. En hetzelfde in de andere richting tegelijkertijd.

Hoe worden de grenzen met 5G verlegd?

Als het gaat om muziek luisteren, concertbeleving of muziek maken zijn er talloze mogelijkheden die het 5G-netwerk van Vodafone gaat bieden. Via dit voorbeeld laat Vodafone zien hoe 5G relevant kan zijn voor gepassioneerde muzikanten die samen willen bouwen aan een mooie muzikale toekomst.

Quatre Mains: muziek maken met 5G | Vodafone

Populaire 5G-telefoons

Daarom kies je Vodafone

Met Vodafone kies je bewust. Voor een excellent netwerk, premium service en een abonnement dat op jouw leven is afgestemd. Op ons krachtige netwerk. Vandaag, morgen, en in de toekomst.

Excellent netwerk. Met 5G

Altijd een passend abonnement

24/7 premium service