The Living Edition

Van MB's naar tuinmeubels

Hebben we het over Living, dan hoort de tuin daar natuurlijk ook bij. Maar wat als we eens met andere ogen naar deze tuin kijken? Dan ontdekken we een kans om de medemens een steuntje in de rug te geven.

50|50

Want al die meubels die buiten staan te schitteren, moeten natuurlijk gemaakt worden. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar werk. Het Leger des Heils brengt deze werelden samen. Met het 50|50 initiatief voorzien zij mensen die de grip op het leven kwijt zijn weer van werk en een dag-, nacht- en werkritme. En dat binnen 6 labels: Wood, Green, Clean, Packaging, Tech en Bike.

Hout met een verhaal

Mensen zoals Jurjen. Van oudsher is hij ramenwasser en schoonmaker, maar zijn verslaving stond die werkzaamheden in de weg. En hierdoor is hij de grip op het werkende leven kwijtgeraakt.

Van zijn verslaving is hij op eigen kracht afgekomen, maar van structuur in zijn leven was nog lang geen sprake. Totdat zijn toenmalige begeleider hem wees op het initiatief van het Leger des Heils. En na een korte kennismaking met de werkbegeleider van de houtwerkplaats was hij verkocht.

Van eettafels tot kubuskasten

Hoewel het traject voor de meeste deelnemers tussen de 8 tot 12 weken duurt, is Jurjen er na 3 jaar nog steeds niet weg te slaan. In die tijd heeft hij talloze tuinmeubels in elkaar gezet. Van een schroefloze eettafel, tot een kubuskast van steigerhout. Zodra de basisvaardigheden op orde zijn, kunnen deelnemers uitstromen naar een betaalde baan of vrijwilligerswerk. Zo heeft Jurjen een diploma in de houtbouw in de wacht gesleept en wordt het bijna tijd voor hem om uit te vliegen.

Ik voel me weer gewenst
In die 3 jaar ben ik iedere dag met veel lof hierheen gekomen", vertelt Jurjen tijdens een kopje koffie. "Ik heb niet alleen iets leren maken, maar heb ook mezelf opnieuw leren ontdekken. Het is een proces van jaren dat je je eindelijk realiseert dat je wél iets kan. En ik ben me er de laatste jaren ook meer bewust van dat alles wat ik doe, uitkomst heeft op hoe alles gaat." En dat is ook opgemerkt door Siza, waar hij nu stage loopt als activiteitenbegeleider. "Ik voel me nu weer gewenst."

Werken in een veilige setting

Daarmee vat hij in één zin samen waarom het initiatief bestaat. Het is een bundeling van goede hulp, een arbeidsmatige aanpak en een veilige setting. Maar vooral de wil om te veranderen zorgt ervoor dat mensen zoals Jurjen terug kunnen keren naar het werkende leven. Het verschil is dat de meubels die bij 50|50 gemaakt worden ook echt bij iemand in huis komen. Dit proces heeft hij niet alleen doorlopen, maar samen met de hulp van een jobcoach, werkbegeleider en re-integratiecoach.

Doneer je overgebleven MB’s

Ook jij kunt mensen zoals Jurjen helpen! Door de tuinmeubels in huis te halen, maar ook door je overgebleven MB’s te doneren via de My Vodafone app. Wij verzilveren ze en schenken ze aan het Leger des Heils. Met de verzilverde MB’s houden zij onder andere het 50|50 initiatief draaiende en maken ze mensen gelukkig met werk waar ze trots op kunnen zijn. Zoals het maken van prachtige tuinmeubels.

Help je mee?