Overslaan en ga naar inhoud

Een revolutie in productieprocessen

5G brengt hem teweeg bij Ford

In het Engelse Dunton staat de E:PrimE-fabriek van Ford. Hier versnelt het bedrijf de productie van elektrische voertuigen. De gebruikte techniek? Een mobiel privénetwerk (MPN) met 5G van Vodafone. Dit verbetert de snelheid, precisie, efficiëntie en veiligheid van de productieprocessen. Vertraging is nagenoeg verleden tijd. Ook maakt het 5G-netwerk het makkelijker om gegevens te verzamelen en op afstand ondersteuning te bieden.

  • Bij het lasproces van elektrische batterijen komt veel data kijken. Alleen 5G-technologie is in staat dit om real-time te verwerken 
  • Het 5G privénetwerk van Vodafone zorgt ook voor meer flexibiliteit in de bedrijfsvoering, aangezien Ford de productielijnen gemakkelijker kan aanpassen 
  • Vodafone 5G-MPN heeft twee prijzen gewonnen. Eentje voor Best Industry Deployment tijdens de 5G Week Awards en daarnaast de Best 5G Operator Innovation tijdens de Glotel Awards 2020

MPN van Vodafone maakt het mogelijk om data veilig te verzamelen en analyseren. Real-time. Revolutionair voor het optimaliseren van productieprocessen. Voor het idee: de motor en accu van een elektrische Ford kunnen tot wel 500.000 gegevens per minuut genereren. De hoge bandbreedte en geminimaliseerde vertraging zijn hier op maat voor gemaakt. Het privénetwerk helpt ook de montage te versnellen, meer precisie te brengen en de efficiëntie in de fabriek te verhogen. Mensen, apparatuur; alles en iedereen werkt steeds beter samen.

"In de toekomst hebben we steeds meer flexibele faciliteiten nodig om ons snel aan te passen. Bijvoorbeeld omdat er vaker maatwerk in auto’s wordt toegepast."

Chris White, Manager, 5GEM Project, Ford

Een revolutie in productieprocessen

5G maakt Ford wendbaar

De automobielsector evolueert – marktwensen veranderen snel. Het 5G privénetwerk van Vodafone is daarom ook aangepast aan de onmiddellijke behoeften van Ford, zodat het bedrijf meer controle en vrijheid heeft om wendbaar te werken.  "Apparatuur is meestal vast en bedraad", legt Chris White van Ford uit. Hij leidt het 5GEM-project: een samenwerkingsverband van acht organisaties die het potentieel van 5G in de industrie onderzoeken. 

"In de toekomst hebben we steeds meer flexibele faciliteiten nodig om ons snel aan te passen waar nodig. Bijvoorbeeld omdat er vaker maatwerk in auto’s wordt toegepast”, zegt White. “De hoge capaciteit van het 5G-netwerk biedt de mogelijkheid om 'gegevens te krijgen waar we ze nodig hebben'. Dat biedt kansen. Zo zal de 5G MPN het toekomstige productieproces van elektrische batterijen veranderen. Potentiële toepassingen zijn onder meer ongebonden robots en automatisch geleide voertuigen om repetitieve taken uit te voeren. En bijvoorbeeld systemen op basis van kunstmatige intelligentie om voorspellend onderhoud te bewaken en uit te voeren. Ook ingenieurs zijn geholpen. Met behulp van augmented reality kunnen zij op afstand ondersteuning bieden bij processen of problemen.”

Een revolutie in productieprocessen

Productie van elektrische auto's versnellen

Het stroomlijnen van de activiteiten in de fabriek en het versnellen van de productie voor elektrische voertuigen is niet alleen goed voor het bedrijfsleven. Het is ook een belangrijke stap voorwaarts in de strijd om CO2-uitstoot te verminderen en de opwarming van de aarde te vertragen. Ford en Vodafone zullen daarom meer ideeën ontwikkelen over de ‘fabriek van de toekomst’. 

Meer over 5G

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?