Net zo snel als op het voetbalveld

Hoe werkt Ajax slimmer?

Betrouwbare mobiele telefonie van Vodafone. Flexibel werken op kantoor, langs het trainingsveld en in het stadion met Office 365.


Gerelateerd
Smarter Working

Snel en doeltreffend zijn op het veld kan alleen als je achter de schermen door een flexibele en efficiënte organisatie wordt ondersteund. Daarom kiest ook Ajax voor Smarter Working.

Meer dan alleen een elftal op het veld

Als je aan Ajax denkt, is flexibel werken waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch is het erg belangrijk voor de club, aldus Mark van Leest, die als Information Officer verantwoordelijk is voor online development & tv-techniek, kantoorautomatisering, player performancesystemen en het datamanagementplatform voor e-commerce. “Ajax is natuurlijk meer dan de elftallen op het veld. De organisatie telt ruim 350 medewerkers, waarvan 180 met een kantoorfunctie en 170 met een voetbaltechnische functie.

We werken verspreid over twee locaties: stadion Johan Cruijff ArenA, waar de kantoortak en de directie zitten, en trainingscomplex De Toekomst, waar de technische staf en spelers te vinden zijn. Daarnaast wordt er veel gereisd voor wedstrijden. Daarom hebben we een ICT-infrastructuur nodig die het mogelijk maakt om op alle locaties even gemakkelijk en efficiënt te werken.”

Smarter Working bij Ajax?

Flexibel werken zorgt ervoor dat je overal snel en veilig toegang hebt tot alle informatie die je nodig hebt. Dat biedt belangrijke voordelen, ook voor een voetbalclub. Betrouwbare mobiele telefonie en Office 365, geleverd en ondersteund door Vodafone, zijn belangrijke pijlers. Zo kan op kantoor, langs het trainingsveld en in alle stadions ter wereld het werk altijd doorgaan.

Snel schakelen

Bij de seizoenstart in juli 2017 is daarom de transitie ingezet naar een volledig flexibele werkomgeving, mede geïnspireerd door een sessie over flexibel werken bij mobile partner Vodafone. Van Leest: “We zijn overgestapt van netwerk-pc’s naar laptops en docking stations. De gehele organisatie werkt met Office 365, waardoor we gemakkelijk en veilig bestanden met elkaar kunnen delen en op alle locaties de beschikking hebben over dezelfde informatie. Vodafone heeft de licenties verzorgd.” Er is bewust voor een transitieproces gekozen om flexibiliteit goed te verankeren binnen de organisatie, vertelt Van Leest. “We voeren stapsgewijs, per afdeling, de nieuwe werkwijze door. In een volgende fase kijken we per afdeling naar de benodigde business intelligence en bijbehorende dashboards, om de natuurlijke workflow zo goed mogelijk te ondersteunen en teams snel met elkaar te laten schakelen.”


“De gehele organisatie werkt met Office 365, waardoor we gemakkelijk en veilig bestanden met elkaar kunnen delen en op alle locaties de beschikking hebben over dezelfde informatie.”
Mark van Leest, Information Officer Ajax
De cliënten kunnen nu via een tablet videobellen met een vast persoonlijk contact, ook als ze alleen maar een praatje willen maken om hun eenzaamheid te doorbreken.

Mark van Leest (rechts): “Spelers worden realtime gevolgd met een transponder. Zo kunnen we data direct analyseren.”

Realtime data analyseren

Binnen de nieuwe flexibele organisatie is veel aandacht voor video en data. Zo heeft de technische staf systemen voor videoanalyse en fieldtracking die veel data opleveren. Van Leest: “Het eerste elftal, Jong Ajax en de hoogste jeugdelftallen worden door deze systemen gevolgd middels een transponder die op het lichaam wordt gedragen. Positiedata, videobeelden en tactische data worden in één systeem gecombineerd en kunnen direct worden geanalyseerd.”

Veiligheid voorop

Naast snelheid en flexibiliteit zijn ook betrouwbaarheid en veiligheid belangrijk. Van Leest licht toe: “Werken bij Ajax is als wonen in een glazen huis: iedereen let op wat je doet. Je kunt je niet veroorloven dat gevoelige data zoals medische en financiële gegevens op straat komen te liggen. Dat was een van de redenen om voor Office 365 te kiezen, vanwege de hoge mate van security die het systeem biedt. Ook maken we gebruik van AirWatch, een programma waarmee we in geval van diefstal laptops en smartphones op afstand kunnen wissen en van Bitlocker, voor diskencryptie. En uiteraard is security-bewustzijn bij gebruikers ook van groot belang.”

Met het programma AirWatch kan Ajax in geval van diefstal laptops en smartphones op afstand wissen.

Ajax gebruikt Bitlocker voor diskencryptie, zodat de gegevens versleuteld zijn bij diefstal. Meer over device solutions


Ajax gebruikt Bitlocker voor diskencryptie, zodat de gegevens versleuteld zijn bij diefstal.

Met het programma AirWatch kan Ajax in geval van diefstal laptops en smartphones op afstand wissen. Meer over device solutions

Snel, wendbaar en efficiënt

Hoewel de ervaringen met Smarter Working pril zijn, is Van Leest nu al enthousiast. “We hebben veel meer regie over de ICT-infrastructuur en betere tools voor informatiemanagement, zodat iedereen altijd over de juiste gegevens beschikt. Werken in de cloud helpt ons om onze resources beter te gebruiken.” Meer uniformiteit, minder systemen en daardoor betere verankering binnen de organisatie – dat is volgens Van Leest ook een groot voordeel van Smarter Working. “Iedereen bij Ajax leert ermee werken, van materiaalman tot mediamanager. Zo kunnen we zowel op het veld als daarbuiten snel, wendbaar en efficiënt blijven.”

Bovenstaand artikel is geschreven door NRC in opdracht van Vodafone Nederland

Geplaatst in Smarter Working

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?