Flexibel werken kan Nederland 450 miljoen euro per maand opleveren

Het is in het Europese bedrijfsleven een terugkerend item op de agenda: flexibel werken. Hoewel Nederland aardig voorop loopt, past nog steeds bijna tweederde van werkend Nederland het niet toe. Er is nog een potentieel aantal van 2,6 miljoen medewerkers en zelfstandigen dat flexibel werken makkelijk kan toepassen. Als die medewerkers ook daadwerkelijk flexibel zouden werken, levert dat Nederland een impactwaarde van maar liefst 450 miljoen euro per maand op. Waar wachten we op?

…

Minder kans op verkeersongeluk dankzij flexibel werken

Sociale impact

Flexibel werken heeft voornamelijk een sociale impact (61%). Dit heeft vooral te maken met de verhoogde waarde van tijd dankzij minder woon-werkverkeer. Zo levert flexibel werken een besparing in tijd op die voor persoonlijke doeleinden kan worden gebruikt. Én het vermindert de kans op een verkeersongeluk.

Economische impact

Naast winst in productiviteit levert 1 dag flexibel werken de organisatie een flinke kostenbesparing op. Het verkleinen van de kantoorruimte kan jaarlijks miljoenen euro’s opleveren. Opvallend: de terugkerende kosten voor de software, beter internet, vergaderruimtes en headsets stijgen.

Ecologische impact

Door het verlagen van de vliegfrequentie en het verminderen van woon-werkverkeer draagt een bedrijf bij aan het milieu. Flexibel werken heeft een positieve impact op het milieu van 4%. Onder andere dankzij een verminderde CO2-uitstoot.

…

Hoe flexibel werkt Nederland?

Naast een kostenbesparing van ongeveer 35%, levert flexibel werken de organisatie ongeveer 15% meer productiviteit op. Maar geldt dat voor alle bedrijven, groot of klein? Hoe richten zij de flexibele werkplek in om het optimale uit de medewerker te halen? Op kantoor, bij een klant, onderweg of thuis. In deze aflevering van Future Ready Nederland gaat Quote hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck op zoek naar een antwoord. Hij bezoekt de bedrijven Ajax, AFAS en Windowsketch met de vraag: Werken Nederlandse bedrijven al flexibel?

adviestool

Bereken wat flexibel werken uw organisatie oplevert

Ontdek welke voordelen uw organisatie en uw medewerkers hebben bij flexibel werken. Met deze tool berekent u wat de effecten zijn op de werkgevers, de medewerkers en de samenleving.

Start de rekentool

Medewerker plukt meeste vruchten van flexibel werken

Van medewerker en de organisatie tot aan de samenleving als geheel; ze hebben baat bij flexibel werken. Maar het zijn de medewerkers zelf die het grootste voordeel hebben. Door flexibel te werken besparen medewerkers tijd die voor persoonlijke doeleinden gebruikt kan worden. Potentieel levert flexibel werken 50% hogere tijdswaardering op dan wanneer iemand 5 dagen op kantoor zou werken. Deze waardering (€) staat gelijk aan medewerkerstevredenheid en wordt vooral bepaald door de mate waarin medewerkers tijd aan werk besparen en tijd kunnen besteden aan andere activiteiten. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet iedere dag in de kilometerlange file te staan en hebben de flexibiliteit om hun kinderen naar school te brengen.

…

Mate van impact hangt af van type werkzaamheden

Om inzicht te krijgen in de impact van flexibel werken per medewerker, hebben we onderscheid gemaakt in 5 typen medewerkers. Wat blijkt? Niet alle medewerkers profiteren in dezelfde mate van flexibel werken. Een kenniswerker (IT-specialist, projectmanager of marketeer) heeft afwisselend werk en hoeft niet fysiek in de organisatie aanwezig te zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Hij/zij heeft net als de manager de vrijheid om de taken zelf in te delen. Dit geldt niet voor de administratieve medewerker die meer terugkerende taken heeft.

Ook first-line medewerkers (kassières, verpleging, monteurs) moeten vaker fysiek op ‘kantoor’ aanwezig zijn om hun werk te kunnen uitvoeren. Zij reizen dagelijks naar kantoor en hebben weinig voordeel bij flexibel werken. Voor alle functies, behalve die first-line medewerker, geldt dat flexibel werken veel kan opleveren.

Medewerkers worden in staat gesteld flexibel te werken dankzij hun Digital Workplace. Zij werken op de locatie waar zij de meeste waarde toevoegen aan de organisatie. Om overal te kunnen werken en het optimale uit je werkdag te halen, heb je technologie nodig die dit mogelijk maakt.

Remco de Kramer,
Product Manager Vodafone

Wat betekent flexibel werken voor uw bedrijf?

Wanneer u uw werkplek klaar wilt maken voor flexibel werken, de Digital Workplace, vraagt dat om maatwerk. Daarom heeft Vodafone de flexibel werken tool ontwikkeld waarmee we u een eerste indruk geven wat de impact van flexibel werken voor u is op de kostenbesparing, productiviteit, medewerkerstevredenheid, verkeersveiligheid en milieubesparing.

adviestool

Bereken wat flexibel werken uw organisatie oplevert

Ontdek welke voordelen uw organisatie en uw medewerkers hebben bij flexibel werken. Met deze tool berekent u wat de effecten zijn op de werkgevers, de medewerkers en de samenleving.

Start de rekentool

In de praktijk

Windowsketch
Floris Sanders, Windowsketch

“Dankzij ons cloudsysteem en eigen programmeurs kunnen we de processen en commercie op afstand volgen. Op welke locatie dan ook.”

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Shop