Overslaan en ga naar inhoud

5 tips voor meer duurzaamheid in retail

Duurzaamheid wordt steeds meer de algemene standaard.
Ontdek onze 5 tips voor meer duurzaamheid in de retailbranche.

Duurzaamheid als vanzelfsprekende standaard

Duurzaamheid is al lang geen leuk extraatje meer: ook in retail geldt het als vanzelfsprekende standaard. Consumenten verwachten het, bedrijven spelen er massaal op in. Retailers zien steeds meer mogelijkheden om groen en winstgevend met elkaar te verenigen.

Even een paar cijfers om mee te beginnen. 53% van de merken ziet duurzaamheid als topprioriteit. 40% investeert in duurzamere verpakkingen. En 60% introduceert producten met een positief effect op milieu of samenleving.

Vanuit onze eigen ervaring als retailer geven we u hier 5 praktische tips om ook stappen te zetten richting meer duurzaamheid.

1. Ruimtes efficiënter inrichten

Deel kantoren, winkels en magazijnen efficiënter in en bespaar op vierkante meters. Automatiseer verlichting en verwarming met sensoren die reageren op activiteiten van gebruikers en bezoekers. Investeer in zuinigere apparatuur.

Zelf monitoren we bij Vodafone Business het werkklimaat, wat zorgt voor meer productiviteit en betrokkenheid. We maken optimaal gebruik van ruimtes en bezetting, toegangscontrole, beveiliging en slim parkeren. Dat bespaart kosten en levert beter gebouwbeheer op. En we houden continu grip op ons verbruik van energie en water en de afvalstromen.

Een volle winkelstraat met winkelende mensen
Een volle winkelstraat met winkelende mensen

2. Zorg voor minder uitstoot

Slimme oplossingen helpen energie besparen, denk aan kleinere systemen die uw energieverbruik nauwkeurig meten en analyseren. De nieuwste aircosystemen zijn zelflerend en zorgen voor voorspellende klimaatbeheersing zonder in te leveren op comfort. Intelligente schappen voorkomen onnodige verlichting en koeling.

In onze VodafoneZiggo winkels heeft de allereenvoudigste aanpassing een enorme besparing opgeleverd: door de winkeldeuren niet meer de hele dag open te zetten bespaarden we in één jaar bijna honderd kuub gas voor verwarming.

3. De hele keten kan duurzamer

Met Internet of Things houdt u uw kostbare apparatuur goed in de gaten, profiteert u van voorspellend onderhoud en voorkomt u downtime. Ook kunt u de logistiek van voertuigen en goederen optimaliseren.

En vergeet niet partners te selecteren die zelf ook bijdragen aan meer duurzaamheid.

Een volle winkelstraat met winkelende mensen
Een volle winkelstraat met winkelende mensen

4. Zo verduurzaamt u intern

Breng opslag en beheer van data onder in de cloud en bespaar op papiergebruik door voorraadbeheer te digitaliseren. Gebruik elektronische systemen voor facturering en betaling.

Bied uw medewerkers de middelen om op afstand samen te werken. Het zorgt sowieso voor minder woon-werkverkeer.

5. Het goede voorbeeld geven

Onderschat niet het effect van het goede voorbeeld geven! Uw initiatieven op het gebied van duurzaamheid zullen aanstekelijk werken.

Benadruk het belang dat u hecht aan de gemeenschappelijke doelen die we als samenleving hebben op het gebied van duurzaamheid. Communiceer erover met partners – en met consumenten!

Een volle winkelstraat met winkelende mensen
De cover van het e-book 'Op weg naar 2030: Trends in retail'

Ontdek de nieuwe trends in Retail

Zelden gebeurde er méér in Retail dan nu. In ons nieuwe e-book zetten we de belangrijkste ontwikkelingen voor u op een rij. Benieuwd wat Smart Retail voor uw organisatie kan betekenen? Aarzel dan niet en download het e-book 'Op weg naar 2030: trends in Retail'.

Laat u inspireren:

Blijf altijd op de hoogte

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date met de laatste trends en nieuws in digitale technologie.