Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Digitale werkplek

Altijd en overal flexibel werken

Een online werkplek maakt werken makkelijker, effectiever en vooral ook leuker. Wat is digitaal werken precies en wat komt er allemaal bij kijken voor bedrijven? Lees alles over mobiel thuiswerken en ontdek wat er nodig is om de ideale digitale werkplek te creëren en te beheren.

Op deze pagina

 De digitale werkplek: een definitie
 De voor- en nadelen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Welkom in de nieuwe werkwereld

Waar we ook zijn, we verwachten dat we op elk moment overal en met iedereen kunnen communiceren en altijd toegang hebben tot informatie. Ook als het aankomt op werk. Bedrijven staan voor de uitdaging om aan de verwachtingen van de klant én medewerkers te voldoen. 

Met nieuwe tools en een innovatiecultuur kunnen bedrijven hierop inspelen om zo de concurrentie voor te blijven. Dit verandert de traditionele werkomgeving in een online werkplek. Met een goede digitale werkomgeving kunt u niet alleen nieuw talent aantrekken, maar ook medewerkers betrokken en productief houden.

Wat is een digitale werkplek?

Een digitale werkplek is een online werkomgeving die op elk gewenst moment, vanaf elke computer op elke denkbare locatie toegankelijk is. Met een digitale werkplek is men niet langer afhankelijk van een fysieke locatie of specifieke apparaten om het werk te kunnen doen.

Feiten en cijfers over de digitale werkplek

feiten over de digitale werkplek

Deze trends vragen om een digitale werkomgeving

De wereld verandert en dit heeft veel invloed op hoe men wil en kan werken. De digitale werkplek is de volgende belangrijke evolutie hierin, gevoed door de volgende twee digital workplace trends. 

Trend 1: Een veranderend personeelsbestand

Veranderingen in het personeelsbestand beïnvloeden onze manier van werken:

Generaties op de werkvloer

Meerdere generaties op de werkvloer

De pensioenleeftijd stijgt en de digitale generatie betreedt de arbeidsmarkt. Iedere generatie heeft zo zijn eigen eigen technologische skills en voorkeuren. De digitale werkplek moet daarom flexibel zijn, zodat het voor iedereen werkt.

Loopbaan

Veranderende loopbaanpatronen

Medewerkers blijven gemiddeld 4,2 jaar bij dezelfde baan. Bedrijven die talent willen behouden hebben daarmee een uitdaging. Flexibele werktijden en locatie onafhankelijk werken zijn voor veel mensen belangrijke arbeidsvoorwaarden. 

Personeelsbestand

Een gemengd personeelsbestand

Er zijn steeds meer tijdelijke werknemers. Het is daarom belangrijk dat bedrijven hun systemen zo inrichten dat ze snel goede werknemers kunnen vinden, inwerken en zich thuis laten voelen in de organisatie.

Balans

Balans tussen werk en privé

Medewerkers vinden de balans tussen werk en privé steeds belangrijker. We werken steeds vaker parttime, vanuit huis of op zelfgekozen werktijden. Een online werkplek maakt een betere balans tussen werk en privé mogelijk. 

Trend 2: Technologische veranderingen

Technologische veranderingen zorgen voor innovatie en creëren steeds meer mogelijkheden voor de online werkplek:

Totale connectiviteit

Totale connectiviteit

Het internet is een technologisch ecosysteem waar miljarden apparaten op zijn aangesloten. Deze connectiviteit verandert onze werkpatronen. Organisaties kunnen data verzamelen en analyseren om deze inzichten te gebruiken voor optimalisaties.

A.I.

Opmars van machines

A.I. en machine learning zorgen voor een revolutie in de manier waarop organisaties data verzamelen en gebruiken. Via automatisering worden routinetaken uit handen genomen door machines, waardoor mensen meer tijd hebben voor maatwerk.

In de cloud

In de cloud

Door een online werkplek in de cloud te organiseren zijn systemen en gegevens altijd en overal toegankelijk. Op die manier zijn bedrijven niet meer afhankelijk van hun kantoorpand of hardware.

Beveiliging online werkplek

Beveiligen wordt belangrijker

Een werkplek in de cloud is effectief, maar het brengt wel veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is belangrijk systemen en gegevens goed te beveiligen, zodat cybercriminelen niet de kans krijgen om de online werkplek te betreden.

De voordelen van de digitale werkplek

Een online werkplek kent vele voordelen, maar helaas ook een aantal nadelen. Daarom is het slim om als bedrijf zich te verdiepen in de risico’s en gevolgen, zodat de online werkplek optimaal kan worden ingericht. 

Overal werken

Overal werken

Met een werkplek in de cloud kunt u altijd en overal werken, onhankelijk van locatie, tijdstip of specifieke computer.

Productiviteit

Hogere productiviteit en efficiëntie

Via een digital workplace kan men eenvoudig samenwerken. Dit is efficiënt en effectief, waardoor de productiviteit stijgt.

Kosten digitale werkplek

Bespaar kosten

Bespaar kosten op kantoorruimte, hardware, reiskosten én reistijd. Er zijn minder middelen nodig voor een online werkplek. 

Online werken up to date

Up-to-date

Software is altijd up to date. Veel medewerkers vergeten updates te installeren. In een online werkomgeving kan IT dit centraal doen.

Betere werk prive balans

Betere werk-privé balans

Een online werkomgeving maakt de werkdag flexibel en dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.

Backup gegevens

Backup van gegevens

Staan er gegevens in een online werkplek in de cloud? Dan staan ze veilig en gaan niet verloren als er bijvoorbeeld hardware kapot gaat.

Arbeidsvoorwaarden hybride werken

Arbeidsvoorwaarden

Een online werkplek maakt talent aantrekken gemakkelijker: u biedt interessante arbeidsvoorwaarden én kunt digitaal samenwerken met iemand in het buitenland.

Flexibel werken digitaal

Flexibel

Doordat technologie zich blijft ontwikkelen, groeit de online werkplek automatisch mee.

De nadelen van de digitale werkplek

De hybride werkplek, die inmiddels het nieuwe normaal is geworden, laat ook uitdagingen zien. Dit zijn 6 zaken waar aandacht voor moet zijn. 

Ontwikkeling online werkplek

Ontwikkeling

De werkplek online inrichten is best ingewikkeld en kost bovendien tijd en geld. Je moet dus een investering doen om dit eenmalig goed in te (laten) richten.

Overgang digitale werkplek

Overgangsperiode

Personeel moet misschien nog even wennen aan een andere manier van werken. Vooral oudere werknemers hebben hier soms last van.

Goede internetverbinding

Goede verbindingen

Je bent afhankelijk van een goede internetverbinding. Is deze er niet? Dan kun je je werk niet doen.

Beveiliging digitale werkplek

Beveiliging

Een werkplek in de cloud is ook reuze interessant voor hackers. Goede beveiliging en online werkplek beheer zijn daarom noodzakelijk!

Checklist: de digitale werkplek van de toekomst

In de toekomst gaat de digitale werkplek nog een stapje verder. Dan zal de digitale werkplek volledig device-onafhankelijk werken. Deze checklist zet de belangrijkste eigenschappen op een rij: 

Altijd en overal beschikbaar
Bring Your Own Device (BYOD): werken op elk gewenst device, ook mobiel
Informatie uitwisselen en samenwerken via 1 portaal
Gebouwd op basis van EX (Employee Experience)
Volledig flexibel en aanpasbaar aan individuele wensen
Alle gegevens staan in de (beveiligde) cloud
Social software voor sociale contacten en een gevoel van cohesie
Virtuele kantoortuin voor online koffiezetapparaatpraat
Inclusief virtuele PA: een slimme versie van Siri voor het bedrijfsleven

De digitale wekplek van de toekomst

Veelgestelde vragen over de online werkplek

Digitaal werken betekent letterlijk ‘werken op basis van het binaire stelsel’; de nullen en enen die een computer gebruikt om gegevens op te slaan, te verwerken en te versturen. Digitaal werken is meer dan een e-mail versturen en documenten digitaal opslaan. Digitaal werken betekent dat je bedrijf zo is ingericht, dat medewerkers alles digitaal kunnen doen, waar en wanneer ze willen, met de juiste bestanden en programma’s altijd bij de hand en up to date. Met digitaal werken hoef je niet aanwezig te zijn op kantoor om je werk te kunnen doen, kun je samenwerken terwijl je allebei op een andere locatie bent en tegelijkertijd in hetzelfde document werken. Voor digitaal werken heb je een digitale werkomgeving nodig.

Voor een digitale werkomgeving heb je nodig:

  • Toegang tot het internet.
  • Een Virtual Private Network (VPN): een versleutelde privéverbinding binnen een groter netwerk, bijvoorbeeld het internet. Zo kunnen medewerkers vanuit iedere gewenste locatie veilig verbinden met bedrijfssystemen en toegang krijgen tot applicaties en documenten.
  • Online applicaties die je nodig hebt om jouw werk te doen. Welke dat zijn is afhankelijk van wat je bedrijf precies doet.
  • Devices om op te werken. Dit kan bijvoorbeeld een computer of smartphone zijn.
  • Een communicatieplatform zodat medewerkers gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Dit kan via e-mail, maar er zijn ook workspaces die communiceren gemakkelijker maken zoals Microsoft Teams of Slack.

De kosten van een online werkplek zijn afhankelijk van wat je bedrijf precies nodig heeft en het aantal medewerkers. Een online werkplek kost vaak een stuk minder dan een werkplek op kantoor, omdat je niet hoeft na te denken over het huren van kantoorruimte, schoonmaakkosten en kantoorartikelen, zoals printers en papier. De kosten van een online werkplek bestaan voornamelijk uit de kosten voor online applicaties en beveiliging. Vodafone Business heeft hiervoor een speciale mkb-bundel gemaakt: Hybride Vooruit. Zo ben je klaar voor de toekomst.

De cloud (afgeleid van cloudcomputing) is een netwerk waar allerlei computers op zijn aangesloten, waardoor er een soort ‘wolk van computers’ ontstaat. Wanneer je bestanden opslaat ‘in de cloud’ betekent dat meestal dat je de bestanden via het internet op elk gewenst moment, vanaf elke plek en elk apparaat kunt bekijken en bewerken. Je bestanden staat natuurlijk niet zomaar ergens in de lucht, maar zijn opgeslagen in de ‘wolk aan computers’ waarvan de eindgebruiker niet precies weet welke computers dat zijn of waar deze computers staan. De clouddienst beheert deze computers, waardoor je als gebruiker niet verantwoordelijk bent voor de gebruikte hardware, software en het onderhoud. 

De cloud werkt zo: een clouddienst beheert computers waar jij je gegevens kunt opslaan. Deze gegevens kun je via het internet op elk gewenst moment, vanaf elke locatie en elk apparaat bekijken en bewerken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een internetverbinding en een apparaat waarmee je op het internet kan, bijvoorbeeld een computer of smartphone. Als eindgebruiker weet je niet precies waar ter wereld je gegevens staan opgeslagen. De clouddienst is verantwoordelijk voor de computers waar jouw gegevens op staan en zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt.

De cloud wordt opgeslagen op ‘een wolk aan computers’. Deze computers vormen een groot netwerk en kunnen overal ter wereld staan. De meeste netwerken bevinden zich in datacenters: een gebouw dat speciaal is ingericht om onderdak te bieden aan vele servers (computers). Een datacenter is zo ingericht dat de computers hier veilig zijn. Er is airconditioning, noodstroomvoeding, automatische blussystemen en het pand wordt streng bewaakt. Wanneer je iets opslaat in de cloud weet je niet of je bestanden in Nederland in een datacenter worden opgeslagen, of misschien wel aan de andere kant van de wereld. Dit is ook niet relevant, want je hebt vanaf elke gewenste locatie direct toegang tot je gegevens.

Cloudopslag is heel veilig. Je bestanden staan opgeslagen in een beveiligd datacenter, waar er niets met je bestanden kan gebeuren. Wat wel een risico vormt, is de toegang tot je bestanden. Daarvoor ben je zelf verantwoordelijk. Cybercriminelen kunnen proberen toegang te krijgen door jouw inloggegevens te onderscheppen. Goede beveiliging is daarom belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een sterk wachtwoord en gebruik tweestapsverificatie om te voorkomen dat iemand anders zomaar kan inloggen. Wees ook alert op phishing e-mails. Lees ook: Hoe herken je een zakelijke phishingmail? 

Luister onze podcast: Out of Office

Out of Office is de podcast-serie over hybride werken, de online werkplek en digitalisering. Hier hoort u over de laatste trends, inzichten en ervaringen van ondernemers. Voor elke podcast reizen podcasthosts Jörgen Raymann en Daphne Depassé naar een andere werklocatie.

Hybride werken ervaringen
hybride werken tips

Cloud telefonie vergelijken

Om hybride werken te kunnen laten slagen, heeft u de juiste tools nodig. Cloud telefonie is zo'n tool. Vodafone Business heeft hier twee oplossingen ontwikkelt: One Net en Teams Calling. Welke tool past het beste bij uw bedrijf? 

De gids voor de digitale werkplek

 De uitdagingen van hybride werken op een rij

 Oplossingen voor kleine én grote organisaties 

 Een kijkje in de keuken van VodafoneZiggo

Vooruitgang met hybride werken
Advies online werkplek

Is uw organisatie toe aan het implementeren van digitale werkplekken? Vodafone Business biedt de technologie en de tools om op een hybride manier samen te werken. Zo kunt u vooruit met uw bedrijf. 

Hybride werkplek

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.