Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Flexibel werken

Flexibiliteit voor werknemers

In een wereld die snel verandert is flexibel werken een uitkomst. Mensen en bedrijven hebben allerlei verwachtingen van elkaar en flexibel werken gaat uw bedrijf helpen om hieraan te voldoen. Op deze pagina leest u alles over de mogelijkheden, voordelen en nadelen van flexibel werken en ontdekt u handige tips om in de praktijk toe te passen.

Op deze pagina

 Flexibel werken: een definitie
 De voor- en nadelen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is flexibel werken?

Flexibel werken is een manier van werken waarbij de werknemer zelf de werktijden en werklocatie bepaalt. Een werknemer heeft dus alle vrijheid om de werkdag in te delen zoals hij of zij zelf wil, zolang het werk maar gedaan wordt.

Wat is flexibel werken

Feiten en cijfers over flexibel werken

feiten over flexibel werken

8 tips voor flexibel werken

Succesvol flexibel werken vraagt om de juiste mindset en goede communicatie. Net zoals bij de traditionele manier van werken is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken en verwachtingen op elkaar af te stemmen. Deze tips zijn essentieel voor een succesvolle implementatie van flexwerken:

Wensen

Luister naar de wensen

Luister naar de wensen van uw personeel en zet afspraken op papier. Zo kunnen er achteraf geen misverstanden ontstaan.

grenzen

Stel duidelijke grenzen

Als medewerkers zelf hun werktijden mogen bepalen is het onhandig als de een vroeg in de ochtend werkt en de ander laat in de avond. Creëer daarom een kader waarbinnen medewerkers kunnen bewegen.

Tools

Kies de juiste communicatietools

In een flexibele organisatie is het noodzakelijk dat medewerkers vanaf elke gewenste locatie gemakkelijk contact met elkaar kunnen hebben. Er zijn allerlei softwarepakketten waarmee interne communicatie een stuk gemakkelijker wordt.

communicatie

Zorg voor goede communicatie

Naast de juiste software is het ook belangrijk om goede communicatie te initiëren. Denk hierbij aan een dagelijkse stand-up, wekelijkse team check-in of een digitale maandmeeting om iedereen op de hoogte te houden.

veiligheid

Zet veiligheid voorop

Bij flexibel werken is het lastiger om overzicht te houden van alle mogelijke onveilige situaties. Daarom is het slim om gebruik te maken van een VPN, zodat medewerkers vanaf elke gewenste locatie veilig kunnen inloggen op bedrijfssystemen. Hanteer daarnaast een goed wachtwoordenbeleid en informeer uw personeel over de risico’s van bijvoorbeeld phishing. 

thuiswerkplek

Faciliteer een goede thuiswerkplek

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een goede en veilige werkplek, ook als uw medewerkers flexibel werken. Informeer medewerkers over hoe zij hun thuiswerkplek kunnen inrichten en stel hiervoor de juiste materialen beschikbaar.

output

Focus op output en resultaat

In een flexibele organisatie is het belangrijk dat u vertrouwen heeft dat medewerkers hun uren maken. Het draait uiteindelijk niet om aanwezigheid, maar om output en resultaat.

teambuilding

Besteed (extra) aandacht aan teambuilding

Bij flexwerken zitten medewerkers niet langer de hele week in dezelfde ruimte op kantoor. Het ‘teamgevoel’ kan daardoor wat afnemen. Besteed hier extra aandacht aan door ook ruimte te maken voor smalltalk, samen een muziek-playlist in te richten en zowel online als offline gezellige activiteiten te organiseren.

Flexibel werken heeft voordelen en nadelen. Om zoveel mogelijk te halen uit de mogelijkheden van flexibel werk is het als bedrijf slim om te kijken naar de voorwaarden en eventuele risico’s.

De voordelen van flexibel werken

werk prive balans

Betere werk-privé balans

Minder stress

Minder stress en meer werkplezier

Productiviteit

Medewerkers zijn productiever

minder reistijd

Minder reistijd betekent meer tijd voor andere dingen

files vermijden

Files vermijden zorgt voor minder verloren tijd

minder verzuim

De kans op ziekte en verzuim wordt kleiner

kosten kantoorruimte

De kosten voor kantoorruimte, energie en vervoer gaan omlaag

personeel aantrekken

Aantrekkelijke voorwaarde om nieuw personeel aan te trekken

De nadelen van flexibel werken

grens werk prive

De grens tussen werk en privé kan vervagen

veilige werkomgeving

Het is lastiger om te zorgen voor een goede en veilige werkomgeving

Meetings plannen

Meetings plannen kan lastiger zijn

digitale communicatie

Goede digitale communicatie middelen zijn noodzakelijk

Vormen van flexibel werken

Flexibel werken is voor werknemers vaak heel prettig. Wanneer zij hun dag zelf mogen indelen, kunnen ze de werkdag beter afstemmen op hun privéleven. Werknemers ervaren daardoor minder stress en meer werkplezier. Om dit goed te laten werken moet een bedrijf ook een flexibele houding hebben. Goede communicatie is daarbij erg belangrijk. Spreek daarom altijd verwachtingen uit naar medewerkers en geef duidelijke grenzen aan, zodat er achteraf geen discussie ontstaat. Hieronder leest u welke vormen van flexibel werken er zijn.

Flexibele werktijden

Met flexibele werktijden bepalen medewekers zelf hoe laat ze beginnen. Voor avondmensen kan het fijn zijn om ‘s ochtends wat langer in bed te blijven liggen, terwijl een ochtendmens het liefst lekker vroeg begint. Wanneer medewerkers zelf bepalen wanneer ze werken, is de kans groot dat ze productiever zijn. Toch brengt het ook uitdagingen met zich mee. Als werkgever kunt u daarom grenzen aangeven, bijvoorbeeld door werknemers zelf hun tijden te laten kiezen tussen 07:00 en 19:00. 

Flexibiele werktijden
Flexibele werklocaties

Flexibele werklocaties

Bij flexibel werken kunnen medewerkers zelf bepalen waar ze werken. Misschien is een medewerker sneller afgeleid op kantoor of is de reistijd erg lang. Flexibele werklocaties bieden dan een uitkomst. Er zijn allerlei openbare flexwerkplekken, die speciaal bedoeld zijn om te flexwerken. Zo’n locatie kan ook interessant om te netwerken. Ook kunt u kiezen voor een werkplek waar u creatiever van wordt, zoals in de natuur. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de flexibele werkplek alles heeft om het werk goed te kunnen doen: een laptop, goed internet, toegang tot de juiste software en documenten. Ook is een ergonomische werkhouding erg belangrijk. Lees meer over de digitale werkplek.

Thuiswerken

Mogen uw medewerkers zelf de werklocatie kiezen, dan is de kans groot dat een deel kiest voor thuiswerken. De afgelopen jaren hebben veel mensen het thuiswerken ontdekt en misschien zelfs een fijne thuiswerkplek ingericht. Thuiswerken is fijn voor mensen met kinderen; zij kunnen tussendoor bijvoorbeeld hun kinderen van school halen. Een ander voordeel van thuiswerken is het ontbreken van reistijd. Dit maakt de werkdag als geheel een stukje korter, waardoor uw medewerker meer tijd en energie overhoudt voor andere dingen. Als werkgever bent u verantwoordelijk voor een goede en veilige werkplek, ook als uw medewerker thuiswerkt. Lees meer over de thuiswerkplek.

Thuiswerken

Veelgestelde vragen over flexibel werken

Flexibel werken betekent dat de medewerker zelf zijn werktijden en werklocatie bepaalt.

Flexwerken is voor veel medewerkers een uitkomst. Ze krijgen dan meer vrijheid, kunnen hun dag naar wens indelen en beter afstemmen op hun privéleven. Ook voor werkgevers heeft flexibel werken een aantal voordelen: de kosten gaan omlaag, de productiviteit gaat omhoog, het personeel ervaart meer werkplezier en is minder vaak ziek. Bovendien past flexwerken goed bij de tijd waarin we leven. Een flexibele organisatie reageert beter op onverwachte situaties en goed personeel aantrekken wordt gemakkelijker omdat locatie steeds minder een rol speelt. 

Bij flexibele werktijden mogen medewerkers zelf hun werktijden bepalen. Vaak geeft de werkgever aan binnen welk kader zij mogen bewegen, bijvoorbeeld tussen 07:00 en 20:00. Dit vinden veel mensen prettig, omdat iedereen een ander ritme heeft én een ander moment waarop ze het meest productief zijn. Medewerkers met flexibele werktijden ervaren een betere balans tussen werk en privé.

Een flexibel werkrooster is een weekindeling waarbij de medewerker zijn dagen flexibel mag indelen. Dit kan betekenen dat hij zelf kiest hoe laat hij begint met werken, of dat hij zijn werkdagen flexibel mag verschuiven. In de praktijk betekent een flexibel werkrooster vaak dat de medewerker afziet van het traditionele werkschema van 09:00 tot 17:00 en van maandag t/m vrijdag.

Een flexibele organisatie wil graag snel kunnen reageren op veranderingen en flexibel personeel kan daarbij helpen. Met flexibel personeel gaat u namelijk geen langetermijncontract aan, maar een tijdelijk contract waarmee u bijvoorbeeld drukke periodes kunt opvangen. Flexibel personeel kunt vinden via uitzendbureaus of u kunt zelf op zoek gaan naar flexibel personeel. In dat laatste geval kunt u personeelszaken uitbesteden aan een payrollbedrijf..

Out of Office: de podcast over hybride werken

Out of Office is de podcast-serie over hybride werken. Hier hoort u over de laatste trends, inzichten en ervaringen van ondernemers. Voor elke podcast reizen podcasthosts Jörgen Raymann en Daphne Depassé naar een andere werklocatie.

Hybride werken ervaringen
hybride werken tips

Cloud telefonie vergelijken

Om hybride werken te kunnen laten slagen, heeft u de juiste tools nodig. Cloud telefonie is zo'n tool. Vodafone Business heeft hier twee oplossingen ontwikkelt: One Net en Teams Calling. Welke tool past het beste bij uw bedrijf? 

Een complete gids voor hybride werken

 De uitdagingen van hybride werken op een rij

 Oplossingen voor kleine én grote organisaties 

 Een kijkje in de keuken van VodafoneZiggo

Vooruitgang met hybride werken
Flexibel werken & samenwerken | Vodafone Business

Speelt hybride werken in uw organisatie een grote rol en werken uw medewerkers overal en nergens? Heeft u als ondernemer medewerkers in uw team die veel on the road zijn - altijd en overal productief? Misschien wordt het voor u en uw medewerkers tijd voor een echte no-limits oplossing.

Flexibel werken & samenwerken | Vodafone Business

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen. 

De artikelen over hybride werken

V-Hub is het ondernemersplatform met ideeën, ervaringen, expertise en advies. Laat u inspireren door onze artikelen over hybride werken. 

Flexibel werken & samenwerken | Vodafone Business
De tools

Hybride werken: via de cloud naar meer kantoorproductiviteit

Flexibel werken & samenwerken | Vodafone Business
De trends

Naar een professioneler thuiswerkbeleid

Flexibel werken & samenwerken | Vodafone Business
Use case

Hybride werken met Figo: mobiliteit zonder gedoe