Het Nieuwe Werken

Toekomst van werk en organisatie

In een snel veranderende wereld zijn bedrijven constant op zoek naar nieuwe werkvormen om processen te optimaliseren en te innoveren. De nieuwe visies op werk en organisatie komen samen onder de overkoepelende term Het Nieuwe Werken (HNW). Lees alles over Het Nieuwe Werken en ontdek nieuwe kansen voor uw onderneming.

Op deze pagina

 Het Nieuwe Werken: een definitie
 De voor- en nadelen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is Het Nieuwe Werken?

Het Nieuwe Werken is een moderne visie op hoe mensen het beste kunnen werken. Aandacht hebben voor werkomgeving, technologie en werkcultuur zijn de uitgangspunten van Het Nieuwe Werken. Kantoorinrichting had in eerste instantie de focus, maar vandaag de dag kunnen medewerkers vaak kiezen waar, wanneer en hoe ze hun werk doen.

Wat is het nieuwe werken?

Feiten en cijfers over Het Nieuwe Werken

cijfers over het nieuwe werken

Implementatie & randvoorwaarden

Gaat uw bedrijf Het Nieuwe Werken implementeren, dan wijzigt u de gehele structuur van de organisatie. Het is daarom belangrijk om uw medewerkers te betrekken bij het proces. Deze randvoorwaarden zijn essentieel bij het implementeren van Het Nieuwe Werken:

Duidelijke visie

Start vanuit een duidelijke visie

Het Nieuwe Werken wordt gebouwd op de behoeftes en verwachtingen van medewerkers. Ga daarom eerst in gesprek met de mensen binnen uw organisatie. Formuleer op basis van de behoeftes en verwachtingen een organisatiebrede visie op Het Nieuwe Werken en bepaal welke rollen er nodig zijn. Dit centrale startpunt zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij naartoe moet werken.

hybride werken faciliteiten

De juiste faciliteiten

Het Nieuwe Werken vraagt om kantoorinrichting met flexibele werkplekken. De werkplekken op kantoor worden veelal aangevuld met de mogelijkheid om thuis te werken of zelfs op elke andere gewenste locatie. In alle gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor een goede en veilige werkplek. Daarnaast is een goede en veilige internetverbinding van belang, zodat medewerkers vanaf elk device kunnen inloggen op bedrijfssystemen om bestanden uit te wisselen en te bewerken.

verwachtingen managen

Verwachtingen managen

Heb het vertrouwen dat medewerkers op hun eigen kracht de juiste taken kunnen uitvoeren, maar spreek wel helder verwachtingen uit. Locatieonafhankelijk werken zorgt er namelijk voor dat tussentijds bijsturen wat lastiger wordt. Wees bewust dat managers hierbij een voorbeeldfunctie hebben. Mensen doen wat de manager doet, niet wat de manager zegt. Managers zouden Het Nieuwe Werken dus volledig moeten omarmen om het goede voorbeeld te geven.

Communiceren over het nieuwe werken

Communiceren, evalueren en optimaliseren

Ook als de visie en verwachtingen duidelijk zijn, zal Het Nieuwe Werken implementeren niet direct perfect gaan. Sterker nog: om het te laten slagen moet er ruimte zijn om te experimenteren en fouten te maken. Daar wordt uw bedrijf alleen maar beter van. Blijf daarom uitgebreid communiceren, zodat de hele organisatie kansen kan spotten en kan leren van elkaar. Maak tijd om te evalueren en vertaal de verbeterpunten direct naar een concreet plan van aanpak voor het volgende project

De voordelen van Het Nieuwe Werken

De vele voordelen van het Nieuwe Werken zijn voor bedrijven een goede reden om Het Nieuwe Werken te implementeren. Toch brengt deze relatief nieuwe visie op werken ook uitdagingen met zich mee. Bekijk hier een handig overzicht en ontdek ook de nadelen van Het Nieuwe Werken.

Flexibiliteit

Flexibiliteit

Een flexibel bedrijf kan beter omgaan met veranderingen.

balans werk en prive

Betere balans tussen werk en privé

Meer tevreden en gezondere werknemers, die ook minder gebruik hoeven te maken van bijv. kinderopvang

minder reisttijd

Minder reistijd

Minder reistijd betekent minder CO2-uitstoot en meer tijd voor andere dingen.

energie kosten besparen

Besparen van kosten

Van kantoorruimte, schoonmaak, energie en reizen.

meer productiviteit

Meer productiviteit

Door flexibiliteit meer concentratie en eigen inrichting van werk.

medewerkerstevredenheid

Medewerkerstevredenheid gaat omhoog

Het Nieuwer Werken en zijn voordelen zorgt voor meer tevreden werknemers en maakt uw bedrijf aantrekkelijk voor nieuw te werven personeel. 

De nadelen van Het Nieuwe Werken

verandermanagement

Verandermanagement

Niet elke organisatie is ingericht op Het Nieuwe Werken. De organisatie zal zich daarom moeten toeleggen op verandermanagement. 

sociale interactie

Minder sociale interactie

Door minder sociale interactie tussen medewerkers kan het teamgevoel soms ontbreken.

betrokkenheid

MInder betrokkenheid

Medewerkers kunnen zich minder betrokken voelen bij de organisatie.

 

ergonomische werkplek

Minder ergonomische werkplekken

Het kan lastiger zijn om op elke locatie een goede en veilige werkplek te faciliteren.

naleving

Naleving

Het is lastig te controleren of personeel regels en adviezen op bijvoorbeeld het gebied van veiligheid naleeft.

kans op stress

Meer kans op stress

Doordat medewerkers meer zelf verantwoordelijk worden voor hun planning, neemt de kans op stress toe. 

Trends en toekomstvisie

Het Nieuwe Werken begon bij kantoorinrichting, maar heeft door trends en ontwikkelingen een veel bredere betekenis gekregen. Door technologische ontwikkelingen werken we tegenwoordig veelal digitaal en de veranderende werkcultuur heeft ervoor gezorgd dat steeds meer bedrijven hun medewerkers laten kiezen waar en wanneer ze willen werken. Dit zijn allemaal voorbeelden van Het Nieuwe Werken - en de trends en ontwikkelingen gaan door.

Trends het nieuwe werken
toekomst het nieuwe werken

Het Nieuwe Werken in de toekomst

Het Nieuwe Werken van de toekomst zal bedrijven nog meer vragen om de wensen en behoeftes van hun medewerkers centraal te zetten. Het zal niet lang meer duren of het grootste gedeelte van de werkvloer bestaat uit millennials. Deze generatie is opgegroeid in een snel veranderende digitale wereld. Ze hebben daardoor een flexibele houding, maar ook andere verwachtingen van een werkgever. De kans is groot dat millennials in managementrollen de traditionele werkpatronen compleet van tafel vegen en het totaal anders willen aanpakken. Is uw bedrijf klaar voor deze nieuwe generatie?

Veelgestelde vragen over hybride werken

In de jaren ‘90 vroegen Francis Duffy uit Engeland en Erik Veldhoven uit Nederland zich (afzonderlijk van elkaar) af of het werken in een traditioneel kantoorgebouw wel de beste optie is. De eerste stap werd gezet: men experimenteerde voor Het Nieuwe Werken met kantoorinrichting met als doel een omgeving te creëren die inspireert, verbindt en faciliteert. Dat betekende in het begin vooral meer open ruimtes, meer glas, meer transparantie en meer focus op elkaar ontmoeten. In 2005 kreeg Het Nieuwe Werken nog meer aandacht toen Microsoft een whitepaper publiceerde over de kansen van digitaal werken. Er ontstonden steeds meer flexplekken en inmiddels is ook het thuiswerken volledig omarmd. Zo is Het Nieuwe Werken een stap naar een slimme en duurzame manier van werken, waarbij technologie, omgeving, cultuur én de juiste mindset aandacht krijgen

Het Nieuwe Werken zorgt ervoor dat organisaties flexibel kunnen zijn. Door het internet en andere technologische ontwikkelingen verandert de wereld heel snel en met Het Nieuwe Werken kunnen organisaties meebewegen met deze veranderingen. Bovendien hebben bedrijven steeds hogere targets en hebben medewerkers tegenwoordig een beter beeld van hoe ze het beste kunnen en willen werken. Het Nieuwe Werken is een slimme manier van werken, waar zowel werkgevers als werknemers van profiteren.

Het Nieuwe Werken levert is gunstig voor bedrijven, maar ook voor de medewerkers die er werken. Dit levert Het Nieuwe Werken op:

●     Verhoogde productiviteit
●     Hogere medewerkerstevredenheid
●     Kostenbesparing op kantoorruimte en reiskostenvergoeding
●     Lager ziekteverzuim
●     Minder belasting voor het milieu

De werkomgeving aanpassen op wat de medewerker nodig heeft is een van de belangrijkste pijlers. Volgens de visie van Het Nieuwe Werken heeft de werkomgeving veel invloed op de productiviteit en het werkgeluk van medewerkers. Flexplekken en thuiswerken passen daarom goed bij Het Nieuwe Werken: dit zijn ‘nieuwe’ manieren om op een andere plek het werk te doen.

Een complete gids voor hybride werken

 De uitdagingen van hybride werken op een rij

 Oplossingen voor kleine én grote organisaties 

 Een kijkje in de keuken van VodafoneZiggo

Vooruitgang met hybride werken

Video (met tips): Wat vinden we van ‘overal en nergens’ werken?

Hybride werken: wat vinden kantoorwerkers er nu echt van? En wat doet ‘overal en nergens werken’ met hun productiviteit? Dat waren de vragen waarmee V-Hub reporter Jaber Asgadaouan op pad stuurde. 

V-Hub: laat u inspireren

V-Hub is het ondernemersplatform met ideeën, ervaringen, expertise en advies. Laat u inspireren door onze artikelen over hybride werken, gesprekken met ondernemers en nog veel meer. 

hybride werken tips
business consultant

Speelt hybride werken in uw organisatie een grote rol en werken uw medewerkers overal en nergens? Heeft u als ondernemer medewerkers in uw team die veel on the road zijn - altijd en overal productief? Misschien wordt het voor u en uw medewerkers tijd voor een echte no-limits oplossing.

Hybride vooruit

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

1-4 medewerkers

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

5-250 medewerkers

In de Business Suite vinden MKB-ers wat ze nodig hebben om hybride te werken. 

Grootbedrijf

Grootzakelijk

+250 medewerkers

Vodafone Business is de betrouwbare partner voor grote ondernemingen.