Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Werken in de cloud

Wat is het en wat is er nodig?

Digitale vooruitgang is relevanter dan ooit. En daarmee het inrichten van een succesvolle digitale werkplek. Maar het roept ook veel vragen op. Hoe versterkt het digitale werken uw bedrijfsstrategie bijvoorbeeld? Zijn medewerkers buiten kantoor echt productiever? En hoe zit het met beveiliging en privacy van gegevens?

Op deze pagina

 Tools en tips voor werken in de cloud
 De voor- en nadelen
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is werken in de cloud en hoe werkt het?

Werken in de cloud betekent dat u bestanden bekijkt, bewerkt en beheert op een (gedeelde) server die via het internet toegankelijk is. Op die manier kunt u bestanden vanaf elk apparaat, op elk gewenst moment en vanaf elke locatie benaderen. Het woord ‘cloud’ is afgeleid van cloudcomputing. Dit staat voor een ‘wolk van computers’ die samen een netwerk vormen. Deze computers worden beheerd door een clouddienst die verantwoordelijk is voor de software, hardware en het onderhoud.

Feiten over werken in de cloud

cijfers over het nieuwe werken

Voordelen van werken in de cloud

Overal werken

Altijd en overal werken

U werkt vanaf elke gewenste locatie of apparaat, op elk moment.

Productiviteit

Geen onderhoud

De clouddienst is verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit bespaart uw organisatie tijd en geld.

Online werken up to date

Effectief en efficiënt

Online samenwerken in effectief en efficiënt, waardoor de productiviteit stijgt.

Kosten digitale werkplek

Up-to-date

Software is altijd up-to-date, omdat u dit via de cloud centraal regelt.

Betere werk prive balans

Veilig

De cloud wordt beveiligd door de leverancier van de clouddienst. Werken in de cloud is daarmee veilig.

Backup gegevens

Geen dataverlies

Gegevens gaan niet zomaar verloren, ook niet als uw hardware kapot gaat.

Uitgelichte oplossingen

Microsoft 365

De basis

  • Alle bekende Office-programma's
  • Werk veilig in de cloud
  • Mail 365 met 50 GB opslag

OneNet

Hosted telefooncentrale in de cloud

  • Vast nummer op mobiel
  • Telefooncentrale in de cloud
  • Geen hoge investeringen

Teams Calling

Bellen en spraakfuncties in Teams

  • Bellen naar vast en mobiel met Teams
  • Vast nummer voor alle gebruikers
  • Altijd in bedrijf met Emergency Routing

Veelgestelde vragen over werken in de cloud

De cloud is een netwerk van computers dat via het internet op elk gewenst moment, vanaf elke locatie en elk apparaat te benaderen is. De term ‘de cloud’ is afgeleid van cloudcomputing. Dit staat voor een ‘wolk van computers’ die op aanvraag hardware, software en gegevens beschikbaar stellen. Deze computers worden beheerd door een clouddienst en staan meestal in een streng beveiligd datacenter.

Bij werken in de cloud zijn uw bestanden altijd en overal bereikbaar. De bestanden worden namelijk niet lokaal opgeslagen op bijvoorbeeld uw eigen computer, maar op een netwerk van computers dat op aanvraag te benaderen is. U bepaalt zelf wie er toegang heeft tot uw gegevens. U kunt bijvoorbeeld uw hele organisatie toegang geven, maar het is ook mogelijk om bepaalde bestanden alleen toegankelijk te maken voor specifieke medewerkers. De clouddienst is verantwoordelijk voor de hardware, software en het onderhoud van de computers waarop uw gegevens opgeslagen staan. 

Slaat u bestanden op in de cloud, dan staan ze op een netwerk van computers die wordt beheerd door een clouddienst. Deze computers staan meestal in streng beveiligde datacenters, ergens op de wereld. Waar deze computers precies staan is eigenlijk niet relevant. Het maakt niet uit of de computers in Nederland staan of aan de andere kant van de wereld: in alle gevallen zijn uw gegevens direct te benaderen waar en wanneer u dat wil.

Clouddiensten worden door veel mensen ook privé gebruikt. Dit is meestal een stuk goedkoper, omdat een individu vaak niet veel grote bestanden opslaat. Sommige clouddiensten bieden zelfs een beperkte gratis service. Voor veel consumenten is dit privé al snel voldoende, maar voor bedrijven is dit eigenlijk nooit toereikend. Bovendien is een bedrijf meestal ook verantwoordelijk voor het (veilig!) opslaan van gegevens van anderen, bijvoorbeeld van klanten, medewerkers of samenwerkingspartners. Bij werken in de cloud komt zakelijk dus veel meer kijken dan bij privégebruik.

De kosten van werken in de cloud zijn afhankelijk van hoeveel ruimte u nodig heeft. Over het algemeen geldt: hoe groter het bedrijf, hoe meer opslagruimte u gebruikt. Werken in de cloud is zeer betaalbaar, omdat u het onderhoud en beheer van de software en hardware uit handen geeft aan de clouddienst. Een eigen serveromgeving is al snel een stuk kostbaarder, dus door te werken in de cloud bespaart u kosten.

Werken in de cloud is heel veilig. De computers waarop uw gegevens zijn opgeslagen, staan meestal in streng beveiligde datacenters. Ze worden met veel aandacht beheerd en onderhouden. Er kan dus niks met uw gegevens gebeuren. Werken in de cloud heeft wel een ander gevaar: u bent zelf verantwoordelijk voor het beveiligen van de toegang tot de gegevens. Cybercriminelen kunnen proberen toegang te krijgen tot uw gegevens door bijvoorbeeld inloggegevens te onderscheppen. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met wachtwoorden en uw gegevens te beveiligen. Kijk ook uit voor phishing. 

Een complete gids voor hybride werken

 De uitdagingen van hybride werken op een rij

 Oplossingen voor kleine én grote organisaties 

 Een kijkje in de keuken van VodafoneZiggo

Vooruitgang met hybride werken

Video (met tips): Wat vinden we van ‘overal en nergens’ werken?

Hybride werken: wat vinden kantoorwerkers er nu echt van? En wat doet ‘overal en nergens werken’ met hun productiviteit? Dat waren de vragen waarmee V-Hub reporter Jaber Asgadaouan op pad stuurde. 

V-Hub: laat u inspireren

V-Hub is het ondernemersplatform met ideeën, ervaringen, expertise en advies. Laat u inspireren door onze artikelen over hybride werken, gesprekken met ondernemers en nog veel meer. 

hybride werken tips
business consultant

Speelt hybride werken in uw organisatie een grote rol en werken uw medewerkers overal en nergens? Heeft u als ondernemer medewerkers in uw team die veel on the road zijn - altijd en overal productief? Misschien wordt het voor u en uw medewerkers tijd voor een echte no-limits oplossing.

Hybride vooruit

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen.