Zzp’ers kritisch in post-corona tijd: stabiel ondernemersbeleid nodig

Nu de pandemie grotendeels achter de rug lijkt, groeit de economie weer. Zzp’ers profiteren daar deels van mee, maar missen een stabiel overheidsbeleid. Ook is een derde van de zzp’ers nog niet klaar voor afschaffing van de coronasteun. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab en freelance-platform Qommunity onder ruim 1.000 zzp’ers. 

Werkend Nederland keert deels terug naar kantoor, hybride werken wordt bij veel bedrijven de norm. De groei van de economie is intussen stevig. Zzp’ers, met name in de evenementen, profiteren daar slechts deels van mee en vinden dan ook dat de coronasteun nog niet afgebouwd kan worden.  

29 Procent van alle ondervraagden is tegen het besluit. Kim Trotz van freelance-platform The Freelance Qommunity: “In onze Qommunity werken veel freelancers in de evenementenindustrie. Ze hebben hun eerstvolgende klus pas gepland op Koningsdag 2022. Door de afgelopen twee zware jaren zijn de buffers klein, durven ze nog steeds geen personeel aan te nemen en scholen ze zich om in een branche waar meer geld in verdiend kan worden. Het stoppen van de steun is daardoor voor sommige ondernemers pittig.”

Patrick Wessels: sale

Kabinet volgens zzp’ers: rapportcijfer 5,6

Intussen krijgt het huidige demissionaire kabinet van de zzp’ers een 5,6 als rapportcijfer. De reden voor het lage cijfers is, zo blijkt uit het onderzoek, het gebrek aan stabiel ondernemersbeleid. Ondernemers hebben behoefte aan regelgeving waar ze op kunnen bouwen. De afgelopen jaren veranderde het kabinet bijvoorbeeld regelmatig de wetgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken. “Eerst werd de VAR afgeschaft, z’n opvolger – de Wet DBA – zou niet worden gehandhaafd. Maar daarna mogelijk toch weer wel. Als je de doelpalen continu verplaatst, is het heel lastig scoren”, aldus een zzp’er in de zakelijke dienstverlening.

“Als je de doelpalen continu verplaatst, is het heel lastig scoren”

Positief zijn de zzp’ers vooral vanwege de manier waarop het huidige kabinet de ondernemers in coronatijd heeft gesteund. “Er zijn weinig bedrijven omgevallen, de werkloosheid is historisch laag en de economie groeit nu sterk”, aldus een ondernemer die deelnam aan het onderzoek.

Live Q&A: De freelance troonrede nabeschouwing

Op Prinsjesdag (21 september) interviewt Kim Trotz van Qommunity Financieel Expert Oskar Barendse van Knab over de impact van Prinsjesdag op de situatie van freelancers tijdens een live Q&A van 16.00 - 17.00 uur. Deze Q&A meemaken?

Wie hybride werken voor zich laat werken, laat zijn medewerkers excelleren

Bijgaande oplossingen zijn te combineren.

Dé zakelijke beveiligingssoftware.

Iedere medewerker een passend abonnement.

De telefooncentrale in de cloud.

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.

Onderwerpen