Retail heeft tijd en geld nodig voor digitale inhaalslag

Winkeliers zijn blij met de recente corona-versoepelingen maar kijken ook vooruit naar een toekomst vol vraagtekens. Hoe moeten zij straks bijvoorbeeld schulden aan de Belastingdienst, banken of verhuurders aflossen, terwijl investeringen in een snel digitaliserende maatschappij urgenter zijn dan ooit? Zes vragen aan Paul te Grotenhuis van non-food brancheorganisatie INretail (15.000 leden).

Met een schuldenberg van miljarden kunnen retailers zich na corona niet alleen concentreren op terugbetaling. Er moet geïnnoveerd en geïnvesteerd worden om digitaal mee te kunnen.

Eind april konden eindelijk de winkels weer open, zonder beperkingen. Hoe groot was uw opluchting?

”Dit was heel hard nodig. Het kopen op afspraak werkte niet. Dat bevestigen de cijfers: 50 procent van de tijd-slots werd niet gereserveerd en 20 procent van de klanten met een afspraak kwam niet opdagen. Tegelijkertijd blijven nog allerlei beperkende maatregelen gelden. Zo lang dat het geval is, maar óók in de periode daarna, blijft steun noodzakelijk. Vergeet niet: ondernemers hebben inmiddels veertien maanden coronaschade achter de kiezen.”  

Hoe denkt INretail over beperkende maatregelen voor retailers?

“Wij zijn blij dat voor de duizenden winkels en 2.500 Nederlandse winkelgebieden nu de regels gelden die al weken geleden zijn opgesteld met ministeries, gemeenten en veiligheidsorganisaties. Er zijn duidelijke afspraken, zoals één klant per 25 vierkante meter winkelvloer, een strikt deurbeleid en inzet van stewards op drukke momenten. Wij snappen dat het nog niet de tijd is om alle beperkende maatregelen op te heffen. Wij zijn ons terdege bewust dat de samenleving nog niet van corona af is. Wij kunnen het winkelen veilig laten verlopen en het is ook aan de burgers om het gezonde verstand te blijven gebruiken.”

De coronaschade in de retail is enorm, zegt INretail

Hoe groot is de coronaschade in de retail tot nu toe?

“Die is enorm. INretail vertegenwoordigt 15.000 ‘winkeldeuren’ in de non-food retail. Denk aan woonwinkels, schoenenwinkels, modezaken, sportwinkels en tuincentra. Er zijn vaak dramatische omzetverliezen geleden. In totaal heeft de non-food retail sector bij de Belastingdienst 2,5 miljard euro aan corona-schuld opgebouwd als gevolg van het toegekende uitstel van belastingbetaling. Het totale bedrijfsleven heeft bij de Belastingdienst zelfs een schuld van 16 miljard euro uitstaan."

Wij kunnen het winkelen veilig laten verlopen en het is ook aan de burgers om het gezonde verstand te blijven gebruiken.”

"Daarnaast zijn er schulden bij banken en verhuurders van panden opgebouwd. Banken willen hun geld plus rente terug hebben; ook huurschulden worden lang niet altijd geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden. Inmiddels leeft 56 procent van de ondernemers van privé-spaargeld, omdat er geen inkomensregelingen voor de ondernemer zelf zijn. Zolang er nog beperkende maatregelen bestaan, blijft het realiseren van een normale omzet nog niet goed mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook aan het niet in groepen mogen winkelen. De totale schuldenberg van de non-food retail groeit maar door en maakt ondernemers radeloos.”

In een recent persbericht meldt INretail dat er een oplossing moet komen voor die coronaschade. Waar denkt u aan?

“Er is een nationaal plan nodig om de lokale retail-economie in dorpen en steden weer stevig en gezond te krijgen. We kunnen met minder winkelmeters toe. Tegelijk is het nu heel belangrijk dat het huidige steunpakket wordt verlengd. Anders zijn de tientallen miljarden euro’s die de regering al in de steunpakketten heeft gestopt alsnog een verloren investering; dan loopt alle lucht alsnog uit de ballon. Daarnaast is het zaak dat de belastingschuld bijvoorbeeld de eerste twee jaar nog niet hoeft te worden afgelost en dat die aflossing daarna over een heel lange periode tegen een heel lage rente wordt uitgesmeerd. Ondernemers kunnen zo herstellen en weer aan verdienvermogen werken. Dan zijn ze vervolgens ook in staat om te kunnen investeren in hun relevantie na corona. Laten we niet vergeten dat die opgave er ook ligt.”

Het draait dus om investeren in plaats van snel aflossen. Denkt u dat Den Haag daaraan meewerkt?

“Binnenkort stuurt het demissionaire Kabinet een brief naar de Tweede Kamer met daarin plannen om de economie weer op stoom te laten komen als de pandemie op zijn retour is. Er is besef van de enorme schade en van het belang van de sector voor onze economie en werkgelegenheid. Als INretail hebben we goede hoop. Aan onze lobbyinspanningen zal het niet liggen.”

BusinessScan

Advies over uw digitale oplossingen

Beter en veiliger samenwerken met uw medewerkers? Slimmer bereikbaar zijn? Doe de Business Scan en krijg binnen 5 minuten gratis en vrijblijvend ICT-advies voor uw bedrijf.