Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

IoT-netwerken: 3G, 4G

en 5G

Draadloze mobiele netwerken

en hun rol binnen IoT

Bij Internet of Things draait alles om connectiviteit. Mobiele netwerken spelen een belangrijke rol en bepalen voor een groot deel de snelheid, veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid van uw IoT-oplossing. Op die manier kunnen 3G, 4G en 5G veel impact hebben op uw bedrijfsresultaat.

Op deze pagina

 Wat is 3G, 4G en 5G?
 De voordelen van 5G
 Inspirerende artikelen en podcasts

Wat is 3G, 4G en 5G?

3G, 4G en 5G zijn mobiele netwerken die radiosignalen gebruiken om draadloos gegevens te versturen en te ontvangen. Deze signalen worden verwerkt door strategisch geplaatste antenne-installaties die zorgen voor een goede dekking en voldoende capaciteit. Internet of Things gebruikt deze mobiele netwerken om systemen en apparaten met elkaar te verbinden. Het nieuwe 5G-netwerk is bijzonder geschikt voor IoT, omdat het grote hoeveelheden data kan verwerken op een hoge snelheid.

 

3G

4G

5G

Batterijduur

opladen

opladen

opladen

Bandbreedte

2 Mbps

200 Mbps - 1 Gbps

10 - 100 Gbps

Gem. snelheid

300 Kbps

25 Mbps

150 Mbps

Latentie

100 - 500 ms

20 - 30 ms

1- 10  ms

Bereik

wordt niet meer ondersteund

volledige dekking in Nederland

dekking in de meeste steden en drukke gebieden (zoals snelwegen)

De ontwikkeling van de netwerken

Ontwikkeling IoT-netwerken weergegeven in een infographic

Gebruik van deze netwerken binnen IoT

Om connectiviteit tussen systemen en apparaten mogelijk te maken, gebruikt Internet of Things mobiele netwerken. Er zijn ontzettend veel mogelijke toepassingen, waaronder:

sociale contacten

IoT-sensoren verzamelen data over de status, conditie en het energieverbruik van machines, meten de prestaties van processen en delen deze gegevens via het 5G-netwerk. Alle informatie is realtime beschikbaar en wordt gebruikt om de productiviteit te verhogen en downtime te verlagen.

werklocatie

Veiliger werken

IoT-sensoren monitoren constant wat er allemaal gebeurt op de werkplaats en kunnen voorspellen wanneer machines of apparaten kapot gaan. Al deze informatie wordt realtime gedeeld via mobiele netwerken om de veiligheid te verbeteren en ongelukken te voorkomen.

Beveiligingsuitdaging

In de retail worden IoT-sensoren gebruikt om de voorraad en het koopgedrag van klanten in de winkel te monitoren. Deze gegevens worden gedeeld via mobiele netwerken en kunnen op afstand centraal worden gemonitord. Met de learnings kunnen bedrijven de voorraad optimaliseren, kosten verlagen en verkoop stimuleren.

werklocatie

Slimme logistiek

Door sensoren te verbinden met mobiele netwerken kunnen bedrijven op afstand de locatie, status en conditie van voertuigen monitoren. Met de verzamelde gegevens kunt u beter plannen, voorspellen wanneer er onderhoud nodig is en sneller inspelen op onverwachte situaties.

Voordelen van 5G

Het mobiele 5G-netwerk is bijzonder geschikt als IoT-netwerk. Dit zijn de voordelen van 5G:

icon van snelheidsmeter symboliseert snelheid

Zeer snel

5G heeft een ontzettend snelle reactietijd. Hierdoor is uw data altijd realtime beschikbaar en kunt u direct handelen, zonder enige vorm van vertraging.

icon van globe symboliseert het zonder beperkingen verzenden van grote hoeveelheiden data

Grote hoeveelheden data verzenden

5G is speciaal ontwikkeld om grote hoeveelheden data te verzenden, waardoor bedrijven geen beperkingen ervaren.

icon met drie apparaten om veelheid aan te sluiten apparaten te symboliseren

Veel apparaten op één netwerk

De capaciteit van het 5G-netwerk is groot, waardoor er veel IoT-apparaten kunnen verbinden met hetzelfde netwerk, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit of snelheid.

werklocatie

Heel betrouwbaar

Het 5G-netwerk is stabiel en storingen komen minder snel voor, waardoor uw IoT-oplossingen en bedrijfsprocessen ongestoord doorgaan.

icon van drone symboliseert voorbereid zijn op de toekomst

Voorbereid op de toekomst

Met het 5G-netwerk is uw bedrijf voorbereid op de toekomst, omdat het buitengewoon veel mogelijkheden en toepassingen biedt.

icon van batterij symboliseert duurzaam gebruik van apparaten

Duurzaam

Het 5G-netwerk is beter in staat om apparaten in de slaapstand te zetten als ze niet worden gebruikt, waardoor uw bedrijf energie bespaart.

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen. 

Wat Vodafone Business voor u kan betekenen

Kleinbedrijf

ZZP

Vodafone Business helpt ZZP-ers en kleine ondernemingen verder vooruit.

MKB

MKB

Maak een een video- of belafspraak met een adviseur die alles weet van het MKB.

Grootbedrijf

Grootzakelijk

Maak een video- of belafspraak met een adviseur gespecialiseerd in grootzakelijke oplossingen. 

Veelgestelde vragen

De meeste providers in Nederland zijn gestopt met het 3G-netwerk te ondersteunen. Dat betekent dat 4G al een hele poos de standaard is voor mobiel internet en langzaam overgenomen wordt door de nieuwe variant 5G. Door de netwerkcapaciteit van 3G vrij te maken is er meer ruimte voor 4G en 5G, wat resulteert in hogere snelheden.

Nee, 3G is niet geschikt voor IoT. Het 3G-netwerk wordt door veel providers niet meer ondersteund, zodat zij meer capaciteit en snelheid kunnen bieden via 4G en 5G. Nieuwe IoT-toepassingen worden meestal aangesloten op 4G, maar op dit moment gebruiken veel apparaten nog het 2G-netwerk. Het nieuwe 5G-netwerk is ook bijzonder geschikt voor Internet of Things.

5G is een mobiel netwerk, terwijl NB-IoT (Narrowband IoT) speciaal ontwikkeld is voor Internet of Things. NB-IoT staat ook wel bekend als LTE Cat NB1. Het netwerk maakt gebruik van LPWAN-technologie om apparaten eenvoudig en efficiënt met het mobiele 5G-netwerk te verbinden. NB-IoT heeft een zeer laag stroomverbruik en een stabiel bereik, ook diep in gebouwen en onder de grond.

5G-devices zijn apparaten die kunnen verbinden met het mobiele 5G-netwerk. Voorbeelden van 5G-devices zijn de nieuwere smartphones, 5G routers, hotspots, laptops en tablets. Daarnaast zijn er allerlei soorten 5G IoT-devices, zoals sensoren, camera’s en machines. Apparaten die op de markt gebracht zijn in 2021 of later zijn over het algemeen geschikt voor het 5G-netwerk. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de smartphones van bekende merken zoals Apple en Samsung.

5G IoT-sensors maken verbinding met het mobiele 5G-netwerk om data te kunnen versturen en ontvangen via het internet. Door de hoge verwerkingssnelheid is alle data realtime inzichtelijk en constant up to date. U kunt 5G IoT-sensors inzetten om de connectiviteit in uw bedrijf te verbeteren.

Het 5G-netwerk is een belangrijke ontwikkeling voor IoT. Het 5G-netwerk kan uw apparaten sneller, veiliger, betrouwbaarder, efficiënter en energiezuiniger verbinden.

Steden met 5G antenne-installaties worden ook wel 5G steden genoemd. In deze steden kunt u gebruik maken van het 5G-netwerk, mits uw device in staat is om via het 5G-signaal te communiceren.