Overslaan en ga naar inhoud

Redelijk gebruik in het buitenland

Wil je onbezorgd gebruik maken van je mobiel abonnement in het buitenland? Hou je dan aan de Fair Use Policy.

Wat houdt de Fair Use Policy in?

Vanaf 1 juni 2017 kun je je abonnement in de EU net zo gebruiken als in Nederland. Dit heet “Roam Like At Home”. Het Nederlandse tarief is nu ook het tarief voor in de EU. Hier gelden wel bepaalde voorwaarden voor. De Fair Use Policy (FUP) heeft als doel om onredelijk gebruik in het buitenland te voorkomen.

Wat is je EU-datalimiet?

Voor een aantal abonnementen geldt dat zij ook vallen onder een EU-datalimiet. Bekijk hieronder welke abonnementen dit zijn. Vodafone kan verbruikskosten in rekening brengen als je meer verbruikt dan de hieronder aangegeven limiet. Als je meer gebruikt dan het maximum brengen we kosten in rekening van € 0,00183 per MB.

Start en Red abonnement

Als je Start en Red abonnement hebt, kun je alle data in je bundel ook in de EU gebruiken. Ook de dubbele data die je ontvangt als je internet van Ziggo hebt kun je in de EU gebruiken.

Red Together abonnement

Een Red Together abonnement heeft een standaard databundel van 50 GB. Wanneer je dit abonnement deelt met een Red Together Extra abonnement, verdubbelen we dit tot 100 GB. Ben je Ziggo-klant, dan verdubbelen we het zelfs tot 200 GB.

Ieder Red Together of Red Together Extra abonnement kan tot maximaal 40 GB in de EU gebruiken.

Red Unlimited abonnement

Een Red Unlimited abonnement heeft een onbeperkte databundel in Nederland en je databundel wordt niet verdubbeld als je Ziggo-klant bent. Je kunt 40 GB per maand in de EU gebruiken.

Vodafone Prepaid Unlimited

De Vodafone Prepaid Unlimited bundels bieden een onbeperkte databundel in Nederland voor een periode van 1 dag, 3 of 7 dagen. In EU zone 1 kun je 2 GB per dag van je bundel gebruiken. Na het verbruik van deze 2 GB per dag zal toegang tot data uit deze bundel geweigerd worden voor diezelfde dag. 

Red Pro Unlimited abonnement

Een Red Pro Unlimited abonnement kan tot maximaal 50 GB per maand in de EU gebruiken.

Flex Mobile en Business Mobile abonnementen

Voor alle Flex Mobile en Business Mobile abonnementen geldt geen specifieke EU-datalimiet, maar wordt gekeken naar het redelijk verbruik in de EU en World landen over de laatste 4 maanden. Indien het verbruik buiten Nederland structureel hoger is dan binnen Nederland, zal met de klant besproken worden om het verbruik in de EU en World landen te beperken tot een redelijk verbruik.  

Wat is redelijk verbruik in de EU?

We spreken over redelijk verbruik wanneer je je abonnement meer gebruikt in Nederland dan in de EU *. We kijken hierbij naar een periode van vier maanden. Heb je dus in vier maanden tijd je abonnement meer gebruikt in Nederland dan in het buitenland? Dan kun je je abonnement gewoon blijven gebruiken in de EU.

Heb je in vier maanden tijd je abonnement meer gebruikt in het buitenland dan in Nederland? Dan nemen we contact met je op en word je op de hoogte gesteld van je verbruik in het buitenland. We vragen je dan om je duurzame band met Nederland aan te tonen en je internetverbruik in het buitenland aan te passen.

Er is sprake van een duurzame band als je hier woont, werkt of studeert. Maar ook wanneer je:

  • in Nederland woont maar in het buitenland werkt of andersom (grensarbeiders)
  • voor een aantal maanden ‘overwintert’ binnen de EU

Indien je jouw tijdelijke verblijf in een ander Europees land door overmacht als gevolg van pandemieën, tijdelijke grenssluitingen of natuurrampen onvrijwillig moet verlengen kan Vodafone op jouw verzoek de toepasselijke vergoeding voor redelijk gebruik met een passende periode verlengen.

Aantonen dat je in Nederland woont of een duurzame band met Nederland hebt kan op de volgende manieren:

  • Als je als consument in Nederland woont, kan je dit aantonen door bijvoorbeeld verblijfsdocumenten en post- en factuuradressen voor diensten van andere aanbieders met ons te delen.
  • Andere geldige documenten zijn een verklaring van een hoger onderwijsinstelling, bewijs van inschrijving in het kiesregister, bewijs van betaling van lokale belastingen, een werkgeversverklaring en opdrachtcontracten voor zelfstandigen.
  • Als zakelijke klant kan je documenten overhandigen waaruit blijkt dat de vestiging of uitvoering van jouw voornaamste economische activiteit in Nederland blijkt. Heb je ook werknemers in dienst die het abonnement gebruiken? Dan moeten zij ook een duurzame band met Nederland hebben. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar de verhouding tussen het aantal werknemers en het aantal actieve SIM-kaarten en de eigen duurzame band van deze werknemers met Nederland.

Verbruikskosten in de EU boven de EU-datalimiet

Jaar Bellen (uitgaand, per minuut) Sms'en (per sms) Internetten (per MB)
2023 € 0,0266 € 0,0048 € 0,00213
2024 € 0,0266 € 0,0024 € 0,00183
2025 € 0,0230 € 0,0024 € 0,00154
2026 € 0,0230 € 0,0024 € 0,00130
2027 € 0,0230 € 0,0024 € 0,00118

*Alle genoemde tarieven zijn inclusief BTW. 
**Een dag waarbij je verbinding maakt met het Nederlandse netwerk én een buitenlands netwerk telt als een Nederlandse dag.

BloX Beperkt Internet


De BloX Beperkt Internet verlaagt je internetsnelheid wanneer je databundels op zijn. Zo kun je gratis blijven internetten. De BloX Beperkt Internet verlaagt je internetsnelheid in Nederland en vanaf 23 april ook in de EU.

Weet hoeveel data je verbruikt

In My Vodafone (Zakelijk) kun je op je online factuur een specificatie zien van elke datasessie. En natuurlijk vind je in de Vodafone & ziggo (Zakelijk) App ook je verbruik terug.

Dienstvoorwaarden

De Fair Use Policy is onderdeel van onze dienstvoorwaarden.