Direct naar inhoud

Cyberpesten

Cyberpesten. Wat kan je als ouder doen?

Cyberpesten is helaas een groeiend probleem. Het gebeurt vaak anoniem en de gevolgen zijn niet altijd direct zichtbaar. Voor kinderen is het daardoor lastig om zichzelf te verdedigen. Als ouder kan je hier zeker bij helpen. Door signalen van online pesten op te merken, help je om het te stoppen en in de toekomst te voorkomen.

Hoe praat ik met mijn kind over negatieve online ervaringen?

Je wil dat je kind zich veilig voelt om dingen te delen. Maar hoe pak je dat aan? Wat als er online iets vervelends gebeurt? Deze video helpt je om er samen over te praten.

Wat is cyberpesten? En welke vormen zijn er?

Cyberpesten, of online pesten, is pesten via technologie. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van nare berichten via Whatsapp, het verspreiden van video’s op social media of het doorsturen van persoonlijke informatie van iemand. Dit kan veel impact hebben op kinderen en vaak is angst, eenzaamheid of zelfs depressie het gevolg.

Wat zijn de gevolgen van cyberpesten?

Cyberpesten – of online pesten – wordt vaak onderschat. Mensen denken soms dat het minder ernstig is, omdat het "alleen om woorden gaat". Maar juist doordat pesters de gevolgen niet zien, gaan ze soms verder dan bij fysiek pesten. Ook durven ze meer, omdat ze veilig achter hun schermpje zitten. 

Games en social media. Hou het leuk én veilig

Van TikTok-challenges tot Fortnite-battles: je kind maakt online van alles mee. Maar het is niet alleen maar leuk swipen, gamen en liken. Er zijn natuurlijk ook risico’s. Hoe bescherm je je kind, zonder de lol eraf te halen? 

Je kind doet mee aan challenges. Wat kan je als ouder doen?

Online challenges zijn bij kinderen en tieners ongekend populair. Het is natuurlijk spannend, ze willen likes scoren en voelen zich verbonden als ze meedoen. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind niet in gevaarlijke trends verzeild raakt? 

Je kind veilig online. Waar moet je op letten?

Een klik op een verkeerde link. Een vriendschapsverzoek van een vreemde. Of een app die ongemerkt je gegevens verzameld. Er kan online snel iets misgaan.   

Voor je kind zijn deze risico’s vaak nog minder zichtbaar. En je bent er natuurlijk niet altijd bij. Hoe leer je je kind om slim en veilig online te zijn? 

Veiligheid op social media: hoe bescherm je je kind?

Social media is leuk en leerzaam, maar we weten allemaal: het is meer dan volgen, swipen en liken. Je kind kan ook te maken krijgen met ongepaste berichten, uitdagende trends, datamisbruik en misschien zelfs online pesten. Hoe houd je het als ouder leuk én veilig?

Wat is er online van mijn kind te vinden?

Je kind deelt online vaak meer dan je denkt. Bijvoorbeeld om een game te spelen of app te downloaden. Wat zijn de risico’s? En hoe kun je hier samen bewust en slim mee omgaan?

De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.

Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.