Direct naar inhoud

Online flirten

Wat als sexting misgaat?

Je hoopt natuurlijk dat het jouw kind nooit overkomt: intieme foto’s of berichten die rondgaan zonder toestemming. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Hoe kan je je kind helpen als het fout gaat? En wat kan je doen om het te voorkomen?

Grooming: de betekenis en hoe het werkt

Grooming is digitaal kinderlokken. Een volwassene zoekt online contact met je kind met verkeerde bedoelingen. Vaak met de bedoeling om later, als het vertrouwen is gewonnen, in het echt af te spreken voor seksueel contact.

Dit klinkt misschien als iets wat je alleen in tv-series ziet, maar het komt vaker voor dan je denkt. Hoe herkennen jij en je kind grooming op tijd?

Hoe ga je als ouder om met grooming?

Spijt, schuld, schaamte. Het idee dat je kind slachtoffer kan worden van grooming raakt je diep als ouder. En de impact op je kind kan enorm zijn, zowel emotioneel als mentaal.

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Samen kan je de risico’s verkleinen en je kind sterker maken in hun online wereld. 

Hoe herken je sexting?

Sexting gebeurt vaak in het geheim. Logisch, het is nogal privé. Maar dat maakt het voor jou als ouder lastig om te weten wat er speelt. Toch zijn er subtiele signalen die je misschien opvallen. Waar kan je op letten? En hoe maak je dit onderwerp bespreekbaar?

Wat als mijn kind ongepaste content ontvangt (of stuurt)?

Gamevrienden. Online meeten. Chats met onbekenden. Het hoort allemaal bij de online wereld van je kind. Dat weet je waarschijnlijk, maar het blijft schrikken als je ontdekt dat je kind ongepaste berichten of foto’s ontvangt, of zelf verstuurt.

Grooming, ook wel online kinderlokken genoemd, is een groeiend probleem. Maar wat houdt het precies in? En vooral: hoe kan je je kind beschermen en ondersteunen?

Wat is sexting?

Opwindende berichten sturen. Nudes (naaktfoto’s) delen. Of een suggestieve reactie plaatsen met een aubergine 🍆, perzik 🍑 of spetters 💦 emoji. Wat valt er precies onder sexting en online flirten? En waarom vinden jongeren het zo spannend?

De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.

Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.