Direct naar inhoud

Online veiligheid

De voor- én nadelen van schermtijd

De wereld van laptops, tablets en telefoons is één groot avontuur voor kinderen. Ze duiken in kleurrijke werelden, racen in spannende games en bouwen hun eigen virtuele universums. Maar te lang op een scherm zitten is niet goed voor ze. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen?

Games en social media. Hou het leuk én veilig

Van TikTok-challenges tot Fortnite-battles: je kind maakt online van alles mee. Maar het is niet alleen maar leuk swipen, gamen en liken. Er zijn natuurlijk ook risico’s. Hoe bescherm je je kind, zonder de lol eraf te halen? 

Grooming: de betekenis en hoe het werkt

Grooming is digitaal kinderlokken. Een volwassene zoekt online contact met je kind met verkeerde bedoelingen. Vaak met de bedoeling om later, als het vertrouwen is gewonnen, in het echt af te spreken voor seksueel contact.

Dit klinkt misschien als iets wat je alleen in tv-series ziet, maar het komt vaker voor dan je denkt. Hoe herkennen jij en je kind grooming op tijd?

Hoe ga je als ouder om met grooming?

Spijt, schuld, schaamte. Het idee dat je kind slachtoffer kan worden van grooming raakt je diep als ouder. En de impact op je kind kan enorm zijn, zowel emotioneel als mentaal.

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Samen kan je de risico’s verkleinen en je kind sterker maken in hun online wereld. 

Hoe houd ik mijn kind online veilig?

Veiligheid begint bij de basis. Het is echt een stukje opvoeding: begeleiden, goede afspraken maken en meekijken. En laat weten dat ze altijd alles met je kunnen bespreken.

Hoe veilig is mijn kind online?

Er is online van te beleven, ontdekken én leren. Maar er zijn ook risico’s, zoals hackers, cyberpesten of oplichting. Gelukkig kan je als ouder veel doen om je kind te beschermen.

Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind?

Behind the screens neemt je als ouder mee naar de wereld achter de schermen van je kind. Samen met andere ouders, kinderen en experts gaan we op zoek naar de antwoorden op lastige vragen. Hopelijk helpt dit om de digiproblemen die jullie thuis tegenkomen beter te begrijpen en bespreken.

Je kind veilig online. Waar moet je op letten?

Een klik op een verkeerde link. Een vriendschapsverzoek van een vreemde. Of een app die ongemerkt je gegevens verzameld. Er kan online snel iets misgaan.   

Voor je kind zijn deze risico’s vaak nog minder zichtbaar. En je bent er natuurlijk niet altijd bij. Hoe leer je je kind om slim en veilig online te zijn? 

Schermtijd voor je kind. Wat is wijsheid?

We leven in een wereld waarin schermen overal zijn. Thuis, op school en onderweg. Kinderen zijn daarom op jonge leeftijd al vaak online. Maat wat is vaak of té vaak? Veel ouders vragen zich af hoeveel schermtijd voor kinderen eigenlijk gezond is.

De meningen hierover verschillen. Het hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind en van jouw kijk op schermtijd. Uiteindelijk bepaal je zelf wat goed voelt. Een paar handige richtlijnen en tips kunnen je wel helpen om goede afspraken te maken en een mooie balans te vinden.

De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.

Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.