Online veiligheid
Schermtijdregels. Hoe praat je erover met je kind?
De snelheid waarmee onze wereld digitaliseert, kan soms best overweldigend zijn. Voor kinderen, maar ook voor jou als ouder. Toen jij zo jong was, speelde je tikkertje buiten en belde je je vrienden op de vaste huistelefoon. En je tv was nog allesbehalve smart.
Dat is nu totaal anders. Je kind groeit op in een wereld vol digitale techniek en dat brengt veel plezier, maar ook uitdagingen met zich mee. Hoe vind je een goede balans? En hoe maak je goede afspraken over schermtijd?
De beste aanpak verschilt per kind en per leeftijd, maar hier zijn wat handige tips om het gesprek open te houden.
Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op social media?
Een vraag die speelt bij veel ouders. Er zijn officiële minimumleeftijden, maar in de praktijk beginnen kinderen eerder. Hoe weet je of jouw kind eraan toe is? En hoe begeleid je ze goed?
Veiligheid op social media: hoe bescherm je je kind?
Social media is leuk en leerzaam, maar we weten allemaal: het is meer dan volgen, swipen en liken. Je kind kan ook te maken krijgen met ongepaste berichten, uitdagende trends, datamisbruik en misschien zelfs online pesten. Hoe houd je het als ouder leuk én veilig?
Wat als mijn kind ongepaste content ontvangt (of stuurt)?
Gamevrienden. Online meeten. Chats met onbekenden. Het hoort allemaal bij de online wereld van je kind. Dat weet je waarschijnlijk, maar het blijft schrikken als je ontdekt dat je kind ongepaste berichten of foto’s ontvangt, of zelf verstuurt.
Grooming, ook wel online kinderlokken genoemd, is een groeiend probleem. Maar wat houdt het precies in? En vooral: hoe kan je je kind beschermen en ondersteunen?
Wat is cyberpesten? En welke vormen zijn er?
Cyberpesten, of online pesten, is pesten via technologie. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van nare berichten via Whatsapp, het verspreiden van video’s op social media of het doorsturen van persoonlijke informatie van iemand. Dit kan veel impact hebben op kinderen en vaak is angst, eenzaamheid of zelfs depressie het gevolg.
Wat is er online van mijn kind te vinden?
Je kind deelt online vaak meer dan je denkt. Bijvoorbeeld om een game te spelen of app te downloaden. Wat zijn de risico’s? En hoe kun je hier samen bewust en slim mee omgaan?
Wat voor invloed hebben social media op mijn kind?
Social media is non-stop entertainment voor je kind. Maar het kan zorgen voor schermverslaving, sociale druk en een vertekend zelfbeeld. Hoe zorg je voor een gezonde balans?
Wat zijn online challenges?
Dansjes die in no time viral gaan. Of spannende stunts die iedereen wil proberen. Online challenges zijn een fenomeen. Maar wat zijn het precies, hoe ontstaan ze en waarom zijn ze zo aantrekkelijk voor kinderen? We duiken in deze blog iets dieper in de wereld deze hypes.
Zijn online challenges gevaarlijk?
Online challenges lijken vaak onschuldig. Toch kan een grappige trend op TikTok of Instagram, zoals de Blackout Challenge of Cinnamon Challenge, snel uit de hand lopen. Hoe kan je je kind hiertegen beschermen?
De stichting Vodafone Foundation in Nederland zet zich sinds 2002 in om iedereen te helpen met technologie.
Onze missie: jong en oud helpen bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zodat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Voor scholen hebben we het lesprogramma Online Masters ontwikkeld en voor ouderen Welkom Online.