Overslaan en ga naar inhoud

Game diensten groeien: Vodafone toont je de beste en bekendste mobile gaming platforms van dit moment

19 April 2021        Auteur: Paul Vromen

Stel: je hebt interesse in videogames, maar weet niet waar je moet beginnen. Welke games zijn er? Wat kosten ze en wat heb je nodig om te spelen? En tja, zo’n gaming console is toch wel duur. Dan heb ik goed nieuws voor je, want de game (streaming) services die de laatste jaren opduiken, maken het voor zowel de beginnende gamer als de veteraan op zoek naar een goeie deal een stuk makkelijker om in te stappen. Alles wat je nodig hebt zijn een abonnement op de streaming service van jouw keuze, een bescheiden pc of een mobile device zoals je smartphone.

De beste game streaming diensten van dit moment | Vodafone

Apple Arcade

Heb je een iPhone, iPad of Macbook, dan heb je via Apple’s eigen gaming platform voor 5 euro per maand de keuze uit zo’n 100 games. Wat Apple Arcade zo aantrekkelijk maakt is onder meer de exclusieve content en de nadruk op kwalitatief hoogwaardige (indie) producties voor de serieuze gamer. Wat niet wegneemt dat je als casual gamer ook een hoop plezier kunt halen uit het zeer diverse aanbod! 

Toppers zijn onder anderen Beyond a Steal Sky, Oceanhorn 2, World's End Club en Pilgrims. Ook speel je op Apple Arcade het vervolg op de cult klassieker Cat Quest. Apple Arcade trekt flink wat talent uit de gaming industrie aan. Zo kun je sinds kort Fantasian spelen, een role playing game met prachtige graphics van Hironobu Sakaguchi, de bedenker van de Final Fantasy serie!

Amazon Luna

De streaming service van Amazon bevindt zich op dit moment nog in de ‘early access’ fase. Om de streamingdienst uit te kunnen proberen, moet je door Amazon worden uitgenodigd. Luna ondersteunt veel verschillende - ook oudere - devices, dus het maakt niet uit als je wat minder sterke hardware hebt. Wel heb je een snelle internetverbinding nodig aangezien je je games vanuit de cloud streamt en dus niet downloadt. Vooral bij veeleisende shooters en vechtspellen is het belangrijk om de latency zo laag mogelijk te houden, zodat je ook als speler zonder vertraging kunt reageren op wat er op het scherm gebeurt.

In de beta versie van Luna kun je rond de 50 games spelen, maar Amazon belooft er vanaf de launch zo’n 100 voor je klaar te hebben staan.

De beste game streaming diensten van dit moment | Vodafone
De beste game streaming diensten van dit moment | Vodafone

Xbox Game Pass Ultimate en xCloud

Microsoft timmert al een tijdje hard aan de weg om met Game Pass een aantrekkelijk en gevarieerd gaming aanbod te bieden. Voor een vast bedrag per maand heb je toegang tot meer dan 100 titels, waaronder een hoop 'triple-A' games én niet te vergeten Microsofts eigen producties, die je meestal vanaf dag 1 al kunt spelen. Met de aankoop van megastudio Bethesda heeft Microsoft recentelijk een knaller van een gamestudio binnengehaald, zodat je nu ook toegang hebt tot toppers als Skyrim, Fallout 4 en Doom. Bethesda’s toekomstige grote releases gaan bovendien waarschijnlijk exclusief voor Microsofts platform geproduceerd worden.

Het mooiste van dit alles? Je hebt straks geen Xbox meer nodig! Wil je een flinke duik nemen in Microsoft’s game-aanbod, maar is de aanschaf van een console jou nog een stap te ver? Dan speel je met xCloud, de cloud-optie van Game Pass, je games gewoon op je smartphone.

Google Stadia

Beschik je over een snelle en stabiele internetaansluiting, dan kun je via Stadia je gekochte games gratis in HD-kwaliteit streamen met vaak nauwelijks merkbare lag. Sluit je een Pro-versie af, dan krijg je er maandelijks gratis games bij en stream je je games zelfs in 4K.

Vergeleken met andere grote streaming diensten oogt het aanbod van Stadia nu nog wat beperkt. Recent sloot Google’s in-house game studio de deuren, dus verwacht niet veel exclusieve content op Stadia in de nabije toekomst.

Topgames als de Hitman-serie, Fifa 21 en Far Cry zijn op Stadia wel goed te spelen. Wil je bijvoorbeeld Cyberpunk 2077 spelen? Dan zit je bij Stadia goed. Deze game had ten tijde van lancering op de consoles een hoop problemen, maar komt op Google’s streaming platform goed tot z’n recht.

Google Stadia kan gebruikt worden met een speciale Google Stadia controller, maar ook met muis en toetsenbord via je pc of met behulp van een losse controller en je tablet of smartphone.

Tip: Gratis uitproberen en checken of je internetverbinding stabiel genoeg is? Via Google Stadia is Destiny 2 gratis uit te proberen, ook zonder Pro abonnement.

De beste game streaming diensten van dit moment | Vodafone
De beste game streaming diensten van dit moment | Vodafone

Antstream Arcade

Ben je toe aan een reis door de tijd? Met Antstream Arcade kies je uit een enorme selectie retro games uit de eighties en nineties. Nieuwsgierig naar classics uit het Commodore 64, Amiga of Sega Megadrive tijdperk? Of wil je weten wat mensen speelden in een rokerige arcade hal in de jaren 1980? Op Anstream vind je niet alleen beroemde hits zoals Mortal Kombat en Double Dragon, maar ook de cult klassiekers Metal Slug en Treasure Island Dizzy.

Antstream heeft de ambitie om de Netflix of Spotify van game streamingdiensten te worden, en met meer dan 1000 games om te spelen zijn ze hard op weg om hun dromen waar te maken. Stoor je je niet aan advertenties, dan kun je zelfs gratis instappen.