Overslaan en ga naar inhoud

Next-level inclusiviteit met Uniek Esports

20 december 2021        Auteur: Paul Vromen

“Ik laat mensen na afloop weten dat ik ze heb verslagen met mijn mond”, grijnst Rocky. Rocky Stoutenburgh, beter bekend als RockyNoHands in de esports-wereld, is viervoudig verlamd. Dat Rocky zijn armen en benen niet meer kan gebruiken, weerhield hem er niet van om een esporter op topniveau te worden. Met behulp van een speciaal aangepaste controller die hij met alleen zijn mond bedient, speelt Rocky op inmiddels professioneel niveau veeleisende shooters als Call of Duty: Warzone en Fortnite tegen andere spelers. Met én zonder beperking. Het zijn dit soort succesverhalen die Uniek Sporten in Nederland hoopt mogelijk te maken.

Geen 'one size fits all' oplossing

Wil je als gamer met een beperking de stap naar esports maken, dan zit je vast met een hoop vragen. Vaak is er ook geen ‘one size fits all’ oplossing voor jouw persoonlijke uitdagingen. “Met welke apparatuur overbrug ik mijn beperkingen en hoe gebruik ik die om het beste uit mezelf te halen? Hoe kom ik met andere esporters met een beperking in contact en hoe sluit ik me bij een team aan?” Op die vragen wil Uniek Sporten met hun nieuwe initiatief Uniek Esports een antwoord geven.

Uniek Esports wil professioneel gamen toegankelijk maken voor iedereen, maar wil ook laten zien dat esporters met een beperking een serieuze uitdaging vormen voor hun tegenstanders. Of die nou wél of geen beperking hebben. “Esports is misschien wel de meest inclusieve vorm van sport”, vindt Arjo Wijnhorst, oprichter van Uniek Sporten. “Ik zit zelf in een rolstoel en speel Fifa. Dat kan ik op een gelijkwaardige manier doen tegen iemand die geen beperking heeft.” En inderdaad: dankzij technische ontwikkelingen ziet de markt steeds meer aanpasbare gaming accessoires. Awareness onder de doelgroep en hun zichtbaarheid op mainstream esport evenementen: daar valt nog een hoop winst te behalen.

De strategie van Uniek Esports

Samen met ESL Benelux en Techonomy ontwikkelde Uniek Sporten een strategie om inclusiviteit binnen de esports te promoten. Het plan werd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2021 uitgeroepen tot één van de winnaars van hun challenge ‘Sportakkoord inclusieve(re) esports’, waarmee Uniek Esports een mooie geldprijs in de wacht sleepte om haar ambities waar te maken. Gamers met een beperking die de stap naar esports willen zetten van informatie voorzien en ontzorgen, de publiek perceptie van gehandicapte esporters verbeteren: daar kon nu écht werk van gemaakt worden. Er werd een heuse Uniek Esports-hub gebouwd, waar je terecht kunt voor al je vragen over toegankelijkheid – van individuele games en hardware reviews, tot nieuws over esports events.

Om de sociale uitdagingen waar gamers met een beperking mee worstelen aan te pakken, werkt Uniek Sporten samen met een aantal partners. ESL Benelux heeft de middelen in huis om gamers klaar te stomen tot echte esporters, de HiPerks Foundation helpt de nieuwe recruten met integreren in de esports community.

Aangepast in de aanval

Heb je een speciale controller nodig, dan regel je die meestal niet zomaar even. Aangepaste hardware is vaak duur, en hoe weet je dat deze apparatuur ook aanpasbaar is aan jouw eigen behoeften? Hoe kom je überhaupt aan speciale gaming accessoires?

Op de Uniek Esports portal vind je alle essentiële informatie over adaptieve hardware op één handige plek. Maar er is meer. Ook vind je toegankelijkheidstips over alle grote gaming platforms – van Playstation, Xbox en Nintendo tot PC gaming en mobile gaming. Daarnaast lees je alles over de toegankelijkheid van populaire esports titels zoals League of Legends, DOTA 2 en Rocket League.

Wil je nog wat verder de diepte in gaan? Dan kun je ook video how-to’s en reviews bekijken, zoals van de in 2018 verschenen Xbox Adaptive Controller van Microsoft: een hub waarop je externe apparaten zoals knoppen, triggers en joysticks aansluit en zo de controller-ervaring creëert die past bij jouw behoeften.

Wat betaalbaarheid van adaptieve gaming accessoires betreft, zijn er wel wat gunstige ontwikkelingen te zien vanuit de industrie. Xbox hoofd Phil Spencer vindt dat als fabrikanten adaptieve randapparatuur voor Xbox consoles willen maken, ze dat royalty-vrij moeten kunnen doen. Als het om toegankelijkheid van games gaat, bestaat er geen concurrentie, aldus Spencer. “We hopen uiteindelijk dat alle hardware toegankelijk wordt voor de diverse beperkingen, zodat ook die drempels worden weggenomen,” zegt Arjo. “De markt is enorm als je beseft dat in Nederland 1,7 miljoen mensen een beperking hebben.”

Inclusief naar de top

Om de zichtbaarheid van gehandicapte esporters te vergroten, is erkenning en ondersteuning van de mainstream esports wereld cruciaal. Esports evenementen die de integratie van spelers met een beperking actief promoten, zoals de Capcom Pro Tour, zijn nu nog een uitzondering. Er is dus werk aan de winkel, ook in Nederland.

Uniek Sporten zet daarom samen met hun partners ESL Benelux en de HiPerks Foundation vol in op mainstream erkenning en inclusiviteit. Uniek Esports wil esporters die zich bij een team willen aansluiten, zo goed mogelijk faciliteren en coachen. Er komt een eigen Discord community en spelers krijgen advies over hoe om te gaan met beperkingen binnen de esports community. Workshops – bijvoorbeeld over wat er allemaal komt kijken bij het opstellen van een contract – trainingen, en partnerships met influencers uit de community moeten ervoor gaan zorgen dat gehandicapte esporters gezien worden én de mogelijkheid krijgen om op de grote esports evenementen te bewijzen wat ze in hun mars hebben.

 

Van beperking naar overwinning

Gelijkwaardigheid, dat is wat veel esporters met een beperking nu nog van dromen. Hoewel er ook gehandicapte esporters zijn die het liever tegen andere tegenstanders met een beperking opnemen, en er zelfs speciaal opgezette esports toernooien voor gehandicapte gamers zijn, maakt Arjo zich sterk voor een toekomst waarbij inclusiviteit het uitgangspunt is.

Inclusieve esports met Uniek Esports  | Vodafone

Het esports team St Vincent Sharks is daar een mooi voorbeeld van: een team dat bestaat uit zowel esporters met als zonder beperking, die aan Rocket League-toernooien in het Verenigd Koninkrijk meedoen, hun wedstrijden op Twitch streamen én winnen. Vooralsnog op kleinschalig niveau, maar ze worden in de pers opgemerkt. “Dat is precies wat we in Nederland ook willen bereiken met Uniek Esports. Op die manier zorgen we voor gelijkwaardige participatie in de esports wereld,” aldus Arjo. 

“We willen zowel esporters met als zonder beperking laten zien wat er kan, en we proberen daarbij zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Ik denk dat als esporters vaker zichtbaar zijn, bijvoorbeeld ook op grote esports-toernooien, dit enorm kan bijdragen aan de beeldvorming.”

Wat doet Uniek Sporten?

Uniek Sporten is hét sportplatform van Nederland waar je alles vindt over sporten en bewegen met een beperking. Hier vind je informatie over alle mogelijke sporten en waar je die kunt beoefenen in de buurt. Ook kun je een aanvraag doen om een sporthulpmiddel uit te proberen of aan te schaffen. En je leest er het laatste nieuws op het gebied van sport, lifestyle en inspirerende verhalen van andere sporters met een beperking.

Vodafone inclusiviteit

Vodafone en inclusiviteit

Vodafone heeft verschillende programma's opgezet die bijdragen aan een inclusievere wereld. Samen met jou maken we daarin het verschil. Lees hier meer over onze programma's.