background
Netwerk

Crowd control van festival tot smart city

“Met het Internet of Things kunnen we steden duurzamer, veiliger en aangenamer maken.”
Joost van der Velden CEO, Remoticom

Welk optreden trekt de meeste bezoekers? Hoe druk is het bij de bar? En waar is extra beveiliging nodig? Het Brabantse bedrijf Remoticom liet tijdens Paaspop zien wat er mogelijk is op het vlak van crowd control.

Klein festival, grootse testcase

Sensortechnologie meet (bijna) alles

Een festival is eigenlijk een slimme stad in het klein”, zegt Joost van der Velden, CEO van Remoticom. “Paaspop was voor ons de perfecte testcase om te laten zien hoe je menigtes in beeld brengt. We bieden namelijk technologische oplossingen voor de slimme stad: met sensortechnologie kunnen we temperatuur, vochtigheid, beweging, energie, vibratie en geluid meten. Zo kunnen we met behulp van het Internet of Things steden duurzamer, veiliger en aangenamer maken.”

Remoticom crowd control

Waardevolle informatie

Zien waar de meeste bezoekers zijn

“We gebruikten de smartphones die bezoekers bij zich dragen”, zegt Jan-Paul Kreukniet, marketing manager bij Remoticom. “Die traceerden we met bluetooth- en wifi-signalen, en via gateways met connectiviteit van Vodafone. Van wie die telefoons waren? Dat wisten we niet, dus de privacy was gewaarborgd. En de festivalorganisatie kon zo zien waar de meeste bezoekers zich op het terrein bevonden. Waardevolle informatie, zowel voor de festivalorganisatie als voor de aanwezige horecaondernemers en beveiligers.”

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Overzichtelijk dashboard

Crowd control en stroomgarantie

Van der Velden: “De bewegingen van het publiek zijn op een overzichtelijk dashboard te volgen. En dat helpt beveiligers weer met crowd control. Een ander voorbeeld: de aggregaten. Wij houden die op afstand goed in de gaten. Dreigt er eentje kapot te gaan? Dan krijgt de storingsdienst direct een seintje. Heel fijn ook voor de festivalgangers, want zo kunnen we voorkomen dat de stroom uitvalt en er een vroegtijdig eind komt aan het feest.”

remoticom-drone-view

Snelle groei

Geweldige kansen, ook internationaal

“Met zo’n 30 werknemers is Remoticom niet zo’n groot bedrijf. Maar ze groeien razendsnel en we zijn echt onder de indruk van wat zij momenteel al kunnen,” zegt Han van Someren, global accountmanager Internet of Things bij VodafoneZiggo. “Samen met Vodafone zijn zij in staat om klanten een totaaloplossing te bieden op basis van hoogwaardige sensortechnologie en het Internet of Things. En dat levert geweldige kansen op, ook internationaal.”

Klaar om aan de slag te gaan met IoT?