background
Agrarisch

Dijkbewaking, maar dan slim en efficiënt

Dijken? Ze zijn van levensbelang. Om ze goed in de gaten te houden is er nu een nieuw, slim systeem. Ankers met sensoren houden de dijk bij elkaar én waarschuwen zodra de waterspanning of de druk in de dijk verandert.

Ankers onderin de dijk

Sensoren met intelligentie

De innovatieve ankers in de dijken worden gemaakt door JLD Contracting. Eigenaar Jos Karsten: "Deze ankers gaan dus niet in het water, maar diep in de aarde, om dijken zo sterk mogelijk te maken en te zorgen dat ze niet inzakken. Zo’n anker ziet er ongeveer uit zoals je het je voorstelt: een stalen haak die zich schrap zet onderin de dijk." Om dit nieuwe systeem uit te rusten met intelligentie werd contact gezocht met FacilityApps, dat specialiseert in sensoren en software.

1.100 kilometer dijken

Gigantische besparingen

CEO Dirk Tuip van FacilityApps: "Je moet het vochtgehalte van een dijk goed in de gaten houden. Is een dijk te nat, dan kunnen er lagen gaan verschuiven. Te droog is ook niet goed, want dan krijg je juist scheuren." Wat meten en inspecteren betreft, valt er een gigantische hoeveelheid tijd en energie te besparen. "Als je weet dat er in ons land vóór 2050 meer dan duizend kilometer aan dijken moet worden aangepakt... Tja, dan kun je wel een slim app-systeem gebruiken."

Network

Wist u dat...
Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?

Ontdek meer over NB-IoT en LTE-M.

“We probeerden 3G en 4G, maar Narrowband IoT was toch het best.”
Jos Karsten, eigenaar JLD Contracting
Jos Karstens en Dirk Tuip van JLD/FacilityApps op een dijk met water en zee op de achtergrond

Narrowband IoT

Data onder de grond vandaan halen

Derde partner in het dijkenproject is Vodafone. Karsten legt uit: "Onze sensoren zitten onder de grond. Maar het signaal moet het app-platform wel kunnen bereiken. We probeerden 3G en 4G, maar het Narrowband Internet of Things netwerk van Vodafone was uiteindelijk het best. Dat netwerk haalt data met een heel laag energieverbruik onder de grond vandaan." Sensoren in de ankers registreren voortdurend de waterspanning en druk in de dijk. Alle meetresultaten gaan draadloos naar het netwerk dat Vodafone speciaal voor dit product heeft aangelegd. 

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Veilig en versleuteld

“Wij zitten op een eigen netwerk”

Die data komen samen in de app van FacilityApps. Daarop ziet een dijkbeheerder dag en nacht hoe de dijk erbij staat. "Ons systeem is volkomen veilig", vertelt Tuip. "Alle data is versleuteld en alleen te vinden op ons eigen platform. Er zijn dus geen kopieën bij de sensorleverancier of bij Vodafone." Karsten: "En het systeem moet onder alle omstandigheden functioneren. Stel, het stormt en het netwerk raakt overbelast doordat iedereen gaat bellen– juist dan wil je data hebben. Wij zitten op een eigen netwerk, dus we kunnen niet gehinderd of onderbroken worden."

Proefproject in Amsterdam-Oost

Klaar om internationaal uit te rollen

Op dit moment ondergaat het systeem de ultieme test. Een kilometer Ringdijk in Amsterdam-Oost is uitgerust met 700 sensors. Karsten: "Na dit laatste proefproject zijn we echt klaar om uit te rollen, ook internationaal. Maar de innovatie gaat door: wat onze sensoren nu meten, is nog maar het begin. Trillingen, temperatuur, vocht, druk, hoogte en zakking– dat zijn allemaal belangrijke indicatoren die we in de toekomst op gaan pikken. In elke dijk zit een berg aan informatie."