background
Smart Cities

Luchthavens die op rolletjes lopen

Een slimme Nederlandse toepassing van het Internet of Things (IoT) zorgt voor minder vertraging op steeds meer grote vliegvelden. Undagrid gebruikt Vodafone technologie om duizenden stuks grondmaterieel in de gaten te houden.

Op een vliegveld als Schiphol vind je ongeveer 10.000 bagagekarren, wielblokken en vliegtuigtrappen. Losse, verplaatsbare objecten, onmisbaar voor het functioneren van de luchthaven. Maar wie kan bijhouden waar ze allemaal zijn? Tot enkele jaren geleden was dat niet in realtime mogelijk. Nu kan dat wel. Dankzij IoT.

Network

Wist u dat...
Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?

Ontdek meer over NB-IoT en LTE-M.

Kostbaar probleem

Wielblok weg? Vertraging

Marcus Breekweg is mede-oprichter van Undagrid. Hij vertelt: "Wanneer eenvoudige dingen zoals bijvoorbeeld wielblokken er niet zijn, moeten dure monteurs vanwege veiligheidseisen wachten tot ze gevonden zijn, voor ze aan onderhoud of reparatie kunnen beginnen." En dat betekent vertraging voor de luchthaven, voor cargo en voor passagiers. Een kostbaar probleem, zeker op Schiphol, met elk jaar zo'n 68 miljoen passagiers en 1,5 miljoen ton vracht.

“Als er een andere luchthaven bijkomt, kunnen we met Vodafone’s hulp snel live gaan.”
Marcus Breekweg, mede-oprichter van Undagrid

Wereldwijd netwerk

Elk object een eigen tracker

De start-up van Breekweg en zijn partners ontwikkelde zelf software die draait op IoT. Elk object werd voorzien van een tracker met een simkaart. Ze staan onderling in verbinding via twee radio-technologieën: een Low Power Wide Area Network en Bluetooth voor de korte afstand. Daarmee geven ze hun positie door, die terug te vinden is in een app. De simkaarten zijn op maat gemaakt. Ze zijn geschikt voor het wereldwijde netwerk van Vodafone. 'Simpel is het nieuwe slim', volgens de website van Undagrid.

Marcus Breekweg van Undagrid

Marcus Breekweg

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Goed nieuws voor passagiers

Snelle oplossing, minder vertraging

“De ontwikkelingen zijn snel gegaan, en we zagen de kansen van IoT”, zegt Breekweg. “We zijn begonnen op Schiphol, met een proef van zes weken met twaalf karretjes. Na twee weken al, belde de klant dat ze op korte termijn de oplossing voor al hun karretjes wilden. De oplossing van Undagrid draait nu al op twaalf luchthavens wereldwijd. En als er een klant op een andere luchthaven bijkomt, kunnen we met Vodafone’s hulp snel live gaan.” Ook goed nieuws voor passagiers, want hierdoor lopen zij steeds minder vertraging op.