background

Mobiliteit

Als je samenwerkt kan de wereld je markt worden

“Samen met Vodafone maken we steden fietsvriendelijker en helpen we het milieu.”
Taco Carlier Founding partner, Vanmoof

De gebroeders Carlier richtten gezamenlijk VanMoof op. En samen met Vodafone braken zij vervolgens de fietsmarkt open om er wereldwijd een succes van te maken. Een case over het belang van samenwerking.

Innovatie

Eigenlijk zijn stadsfietsen al honderd jaar hetzelfde

Taco en Ties Carlier zijn beiden industrieel ontwerper. In 2008 introduceerden zij hun minimalistische, stijlvolle stadsfietsen onder het merk VanMoof. Waarom? Taco: “We wilden ervoor zorgen dat de stadsfietsen leuker, mooier en vriendelijker zouden worden. Eigenlijk zijn stadsfietsen al honderd jaar hetzelfde. Alle innovatiebudgetten van grote merken gaan naar racefietsen en mountainbikes. Wij wilden juist die stadsfietsen innoveren. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld.”

Nieuwe app

Co-creatie samen met Vodafone

En innoveren deden de heren. Verlichting en draden werden weggewerkt in het frame, de dynamo in het voorwiel. "We houden het eenvoudig. Wat er niet op zit kan ook niet kapot." In de nieuwe elektrische modellen is ook de accu onzichtbaar geïntegreerd in het frame. En de vernieuwing gaat door. "Fietsendiefstal is een groot sociaal probleem. Het lijkt gewoon irritant, maar het is meer dan dat", aldus Carlier. Daarom werd samen met Vodafone een FindMyVanMoof app gecreëerd. En in elke nieuwe fiets wordt nu op een onzichtbare plek een simkaart en GPS ingebouwd.

VanMoof

Meer weten over IoT?

Vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze IoT-experts

Ingebouwde simkaart en GPS

Een gestolen VanMoof kun je altijd terugvinden

Wordt een VanMoof gestolen, dan kan de eigenaar via de app de locatie van de fiets opsporen. Lukt dat niet, dan garandeert het bedrijf dat ze de fiets binnen twee weken voor je terugvinden. Zo is dankzij IoT een heel nieuw businessmodel ontstaan. "Praktische vraag is natuurlijk wel: hoe ga je zo efficiënt mogelijk met je energiegebruik om? Want ook wanneer je fiets twee weken op een station gestaan heeft en gestolen wordt, moet je hem alsnog kunnen terugvinden."

Goede samenwerking

Samen maken we fietsen veiliger

Inmiddels wordt elk uur ergens ter wereld een VanMoof gekocht. En dat dat mede te danken is aan goede samenwerking, beaamt Carlier volmondig. “De hele wereld kan nu je markt worden. We kijken met Vodafone of we via zendmasten kunnen werken, want dat is veel energiezuiniger dan via GPS. Fietsen is wereldwijd hot en dankzij de technologie van Vodafone kunnen we fietsen veiliger maken. Ik vind dat een geweldig verhaal. We maken steden fietsvriendelijker, we helpen het milieu en mensen leven gezonder.”