Overslaan en ga naar inhoud

Je dataverbruik onder controle

Vlieg jij ook door je databundel heen? Heb je geen idee waarom? Met onze tips en tricks ben je vanaf nu de baas over je MB's.

MB's en verbruik

Als je online bent en je bent buiten bereik van een wifi-netwerk, verbruik je MB's. Of zelfs GB's! En het kan pijnlijk worden als je over je bundel heengaat, want MB's kosten nu eenmaal geld.

Dataverbruik bijhouden

  • Download de My Vodafone App. Dan heb je jouw actuele verbruik en tegoed direct bij de hand.
  • Gebruik een datateller app. Deze houdt bij hoeveel MB's je telefoon verbruikt.
  • Ook hebben de meeste toestellen een optie die je inzicht geeft in je datagebruik.

Denk eraan dat geen enkele datateller je verbruik 100% precies kan weergeven. Daarnaast is onze datateller leidend voor de factuur. Je kunt dus geen rechten ontlenen aan de datateller van je telefoon.

Waar gaan die MB's nu naartoe?

Apps en video's kijken

Facebook en Instagram

Foto bekijken hier, fotootje uploaden daar. Lekker door je tijdlijn scrollen. Misschien ook wel meerdere keren per dag. Maar weet je dat dit ook veel data kost?

Spelen je video's automatisch af als je je tijdlijn bekijkt? Dit kost namelijk veel data, ook al kijk je het filmpje niet. Voor Facebook kun je dit uitzetten, voor Instagram helaas niet.

Check hoe je dit uitzet op Facebook

+ Voor iPhone

+ Voor Android

Streamen

Filmpjes kijken via YouTube of muziek luisteren via Spotify kost ook best veel data. Hoeveel data dat is, ligt aan de kwaliteit van de video of het geluid. Maar geloof ons, streamen is een echte datavreter.

Updates en bijwerken op de achtergrond

Hier geven we een paar voorbeelden van zaken die ook data verbruiken, misschien zonder dat je je er bewust van bent.

Automatische updates

Apps verversen en updaten zich automatisch op de achtergrond. Laat je apps altijd updaten via wifi, dit kun je instellen op je telefoon. Ook toestelsoftware updates zijn vaak enkele honderden MB's groot. Stel je toestel zo in dat updates alleen via wifi gedownload mogen worden.

Nog een paar voorbeelden

  • Sommige navigatie-apps downloaden een recente kaart voordat ze de navigatie starten. Een tip: download de kaart als je op een wifinetwerk zit.
  • Ook WhatsApp kan ongemerkt data snoepen. Niet alleen het versturen van berichten, maar ook het ontvangen van berichten kost MB's.
  • Automatische back-ups en het synchroniseren met cloud-diensten gaan ook vaak via mobiel internet. Dit heb je niet altijd in de gaten.

Woon je in de grensstreek?

Iedereen die aan de grens bij België of Duitsland woont kan hierover meepraten: je telefoon die overspringt naar een buitenlands netwerk. Heel vervelend. Maar wel eenvoudig op te lossen. Stel je telefoon zo in dat je handmatig je netwerk kiest.

Wat als je bundel (bijna) op is?

Als je het niet redt met de bundel van je abonnement, hebben we 3 opties voor je. Zodat je zonder hoge kosten online kunt blijven.

+ 3 opties voor als je bijna geen data meer hebt

Is je bundel echt op en heb je dat niet in de gaten? Geen zorgen, we blokkeren je internet als je voor € 100 aan data hebt verbruikt. Je krijgt dan een sms van ons.

+ Lees meer over de datablokkade