Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Van mindful rijden wordt iedereen beter

Start-up Sycada ontwikkelde een slimme IoT-oplossing voor Connexxion. Buschauffeurs van Connexxion die goed en mindful rijgedrag vertonen, worden beloond door hun werkgever. Ze verdienen extra inkomsten, hun werk is meer ontspannen en hun rijgedrag is bovendien ook nog eens goed voor het milieu.

Sycada heeft een IoT-oplossing ontwikkeld voor vermindering van brandstofverbruik van bussen: een draadloos apparaat dat gegevens registreert over het rijgedrag van de chauffeur en hier realtime feedback op geeft, middels verschillende kleuren ledlampjes. Zo kan de bestuurder zijn/haar rijgedrag direct aanpassen. 

In Nederland zijn bijna 3.000 bussen voorzien van een apparaat dat met ledlampjes feedback geeft op de rijstijl van de chauffeur. Een rood lampje betekent 'je rijdt niet rustig en zuinig'. Oranje is al wat beter en met groen ben je een volwaardige mindful driver. "Al 7.000 buschauffeurs zijn overgeschakeld op mindful driving,” vertelt Jesse Stuiver, business development manager van Sycada.

Door IoT: mindful rijden op de bus

Brandstofverbruik met 15% omlaag

Het Amsterdamse bedrijf Sycada is gespecialiseerd in telematica. Sycada benaderde Connexxion met een uitdagend idee. Kristian Winge, managing director van Sycada: "We zeiden tegen Connexxion: wij kunnen zorgen dat jullie brandstofverbruik met 15% omlaag gaat. Ze lieten ons 12 weken lang een proof of concept uitvoeren. En wat bleek? Tussen de best en slechtst presterende bestuurders zat ruim 30% verschil. Zelfde bus, zelfde route, andere manier van rijden. Dat was een eyeopener."

Realtime inzicht in rijgedrag

De vernieuwende oplossing van Sycada draait op het Internet of Things van Vodafone. Een draadloos device in de bus registreert gegevens over het voertuig en het rijgedrag. De bestuurder ziet de feedback realtime, waardoor deze het rijgedrag kan aanpassen en verbeteren. Na elke rit belandt een gedetailleerd verslag via de server van Sycada bij chauffeurs en operation managers om meer inzicht te geven.

“Tussen de best en slechtst presterende bestuurders zat ruim 30% verschil.”

Competitie met beloning

Robèrt Weijers, projectleider bij Connexxion: "We zien dat chauffeurs hun scores onderling vergelijken, ook via social media. Er ontstaat een gezonde competitie. De chauffeur die in een kwartaal het best gescoord heeft, wordt beloond en uit naam van de kwartaalwinnaar plant Sycada 1.000 bomen op Haïti. Inmiddels zijn er al 8.000 bomen geplant. Dat is een aardig bos." Bovendien ontvangen de chauffeurs een kwart van de brandstofbesparing, al gauw een paar honderd euro per jaar.

Door IoT: mindful rijden op de bus

Beter voor het milieu: 6 miljoen liter minder getankt

Niet alleen bestuurders zijn gebaat bij het systeem van Sycada, het is ook beter voor het milieu. Per jaar tanken chauffeurs 10% minder fossiele brandstof. Dat is een jaarlijkse besparing van 6 miljoen liter diesel. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot. Bovendien biedt het ook financieel voordeel: elk procentpunt minder brandstofverbruik betekent een besparing van € 600.000.

Inmiddels is het mindful driving-systeem ingevoerd op alle Nederlandse Connexxion-bussen. De 7.000 chauffeurs zijn gewend geraakt aan het optimaliseren van hun rijgedrag met behulp van het systeem. Daarmee is dit het eerste grootschalige OV-initiatief in z'n soort dat succesvol is in Europa, waarschijnlijk zelfs het eerste ter wereld. "Dit project kan als een springplank werken. We kijken nu naar extra software op de bus om de kwaliteit van het wagenpark in de gaten houden. Als je bijtijds een seintje krijgt dat een bus onderhoud nodig heeft, kun je in de toekomst fors besparen op je operationele kosten", aldus Winge.

Net zo belangrijk voor elektrische bussen

Voor elektrische bussen wordt zuinig rijden de komende jaren net zo belangrijk als voor niet-elektrische bussen. Bijvoorbeeld om op één acculading zo ver mogelijk te kunnen rijden. Stuiver: "We rijden nu al met 200 elektrische bussen in Nederland. Ook die bevatten de mindful driving-technologie. En dankzij de data lukt het ons steeds beter om ook deze bussen optimaal in te zetten. We zijn dan ook positief gestemd over de komende transitie. Zo helpen we Nederland ook om de afspraken van het klimaatakkoord na te komen.”

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?