Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Blog #4: “We zijn de I van IT vergeten”

V-Hub-blogger Martijn Aslander

De afgelopen 40 jaar is er volgens een inschatting van Martijn Aslander zeker zo'n 1000 miljard euro geïnvesteerd in IT. Tijd, zegt hij, om de balans op te maken, want dat geld is niet altijd even goed besteed.

Al het geld dat is uitgegeven aan de ontwikkeling van IT heeft er niet voor gezorgd dat we snappen hoe we die IT kunnen gebruiken – daar wordt te weinig aandacht aan besteed, vindt V-Hub blogger Martijn Aslander.

Wat heeft al die Information Technology de modern werkende mens gebracht? Veel gemak, dat zeker. Maar aan de downside zijn er wat zaken aan de hand die dringend om aandacht vragen. Volgens een recent onderzoek van Microsoft zijn kenniswerkers zo'n 260 uur per jaar bezig met zoeken. Dan hebben we het alleen over tijd. Niet over de bijbehorende ellende en frustraties ten gevolge van dit gegeven. 

Eekhoorn

De moderne kenniswerker anno 2021 is verworden tot een eekhoorn die zijn eikeltjes niet meer kan vinden. De hoeveelheid informatie waarmee we dagelijks te maken hebben is geëxplodeerd en de office-suites zoals die van Microsoft en Google hebben daar geen afdoende antwoord op gevonden. In het boek ‘Het Geheugenpaleis’ leerde ik dat we naast zoeken ook nog eens 140 uur per jaar kwijt zijn aan compenseren van wat we vergeten zijn. Hier gaat overduidelijk iets mis. We hebben razendsnelle, krachtige technologie in onze broekzak, die we ook nog eens via spraak kunnen bedienen. Maar we weten niet wat we ermee kunnen. 

Weet u het, wat er gebeurt als u ALT TAB doet?

Goud geld

Ik ben er wel uit. We zijn de I van de IT vergeten. Het geld is vooral besteed aan technologie: kabels, switches, routers, breedband en grote corporate it-oplossingen. Oh, en natuurlijk aan consultants en IT’ers. Goud geld is er verdiend. Maar we zijn er individueel niet veel mee opgeschoten. Geef een medewerker een tool die traag is in het gebruik en waar je geen acuut persoonlijk voordeel van hebt. Het resultaat is dat de tool wordt genegeerd. Weggegooid geld dus.

“We hebben razendsnelle, krachtige technologie in onze broekzak, die we ook nog eens via spraak kunnen bedienen. Maar we weten niet wat we ermee kunnen.”

Informatiekapitaal

Ik vrees dat elk gesprek over digitalisering op de werkvloer zinloos is als we de informatie vergeten. Hoe wil je in hemelsnaam een leven lang leren en duurzaam inzetbaar worden als je de informatie die je in je leven hebt vergaard niet meer of uiterst traag kunt terugvinden? Je informatiekapitaal is waar je je carrière mee bouwt door het in te zetten voor je collega's, je klanten en je netwerk. Sociaal kapitaal verwerf je met het uitgeven van informatiekapitaal. 

Snelheid van informatie

Maar dan moet je dat niet in oude sokken stoppen, zoals we de mappen, submappen en documenten gerust kunnen noemen. Al die staande en liggende A4'tjes leveren daar niets op. Mailtjes aan jezelf sturen, uren kwijt zijn aan archiveren in mappen, een reeks aan inboxen zoals mail, teams, de notitieapps en de to do-programma's. Allemaal symptomen van een nauwelijks benoemd probleem. Snelheid van informatie is een serieus voordeel in deze tijd. Het is de hoogste tijd om informatiegeletterdheid hoog op de agenda te zetten. En dat is heel iets anders dan mediawijsheid. 

Personal Knowledge Management

Al sinds de middeleeuwen zijn er mensen bezig met nadenken over dit vraagstuk. We kunnen er vreselijk veel van leren en een hefboom op zowel onze tijd als onze slagkracht zetten. We moeten onze eigen informatie leren managen en kunnen er niet op vertrouwen dat onze werkgevers dat gaan faciliteren. Waar te starten? Google maar eens op PKM (personal knowledge management) en op begrippen als zettelkasten of building a second brain. Er gaat een wereld voor je open!

Martijn Aslander (foto: De Ondernemer) is oprichter van digitalefitheid.nl. Beeld pagina: Unsplash/Caleb Martin.

V-Hub is een inspiratie- en kennisplatform voor het MKB. Deze column is op persoonlijke titel geschreven en vertolkt de mening van de auteur.