Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Fietsen online volgen: IoT biedt gemak en veiligheid

Zodra je individuele fietsen realtime in beeld hebt, wordt er van alles mogelijk. Drie bedrijven gebruiken Internet of Things (IoT) om fietsers allerlei manieren te bedienen. De rode draad in hun innovatie en dienstverlening: gemak en veiligheid.

IoT bewijst zich als een nieuwe technologie die aantoonbaar leidt tot productontwikkeling en nieuwe vormen van dienstverlening, zoals deze drie cases uit de fietsindustrie duidelijk laten zien.

Overal een fiets kunnen vinden en gebruiken

Bart Visser, co-founder van Conneqtech

Bart Visser, Conneqtech

Een van onze klanten is een partij die het anders aanpakt dan de meeste aanbieders van deelfietsen. Ze richten zich niet op het beheer van fietsen die je ergens uit een beveiligde stalling moet halen - zij bieden een app waarmee mensen eenvoudig de dichtstbijzijnde connected fiets kunnen vinden. Even de QR-code op het stuur scannen, met de app het slot openmaken en wegrijden maar. Om zo'n vergaande vorm van gebruiksgemak te realiseren geeft deze aanbieder elke fiets GPS mee plus een sim die verbonden is via het Vodafone IoT netwerk. En daarmee is de organisatie dan ook meteen uniek: zij runnen 's werelds grootste vloot van vervoersmiddelen die draadloos verbonden zijn.

Taco Carlier

Taco Carlier

VanMoof: van Bike Hunters tot nieuw businessmodel

Taco Carlier, founding partner van VanMoof, windt er geen doekjes om. "Fietsendiefstal is een groot sociaal probleem. Het lijkt gewoon irritant, maar het is meer dan dat", zegt hij. Daarom ontwikkelde zijn bedrijf samen met Vodafone een FindMyVanMoof app. In elke nieuwe fiets zit nu op een onzichtbare plek een simkaart en GPS ingebouwd. Hiermee zijn gestolen fietsen veel beter op te sporen. De Bike Hunters van VanMoof brengen maar liefst 70% van de ontvreemde fietsen terug naar hun eigenaars — dat lukt de politie in Europa slechts in gemiddeld 4% van de gevallen. En zo is dankzij IoT opeens een heel nieuw businessmodel ontstaan. 

"Als je niet samenwerkt, kun je nooit succesvol een IoT-oplossing bouwen."

Conneqtech: nieuwe diensten ontwikkeld

De connected fiets, dat is waar Conneqtech samen met Vodafone Business aan werkt. Bart Visser, co-founder van Conneqtech: "Met Vodafone zijn de lijnen kort en het contact is persoonlijk. Als je niet samenwerkt, kun je nooit succesvol een IoT-oplossing bouwen." Elke fiets wordt via een simkaart verbonden met het Vodafone LTE-M netwerk. Dat maakt gebruik van een grotere bandbreedte en daardoor zijn bewegende objecten realtime te volgen. Dé technologie dus voor het meten van data van objecten die zich continu kunnen verplaatsen. En dat heeft al diverse nieuwe inzichten en diensten opgeleverd, variërend van het monitoren van de kwaliteit van de (elektrische) fiets tot een verzekering tegen diefstal. Visser: "En stel dat je met een lekke band staat? Dan kunnen wij — als je dat wilt — zien waar je bent, en je zelfs ophalen en terugbrengen." 

De rode draad: meer gemak voor gebruikers

Zo heeft IoT veel te bieden, niet alleen voor de fietsenindustrie maar voor elke branche. En in deze drie voorbeelden zien we een duidelijke rode draad terugkomen. Nu het mogelijk geworden is om bewegende objecten realtime te volgen, kunnen aanbieders opeens een sprong vooruit maken in innovatie. Deze nieuwe technologie leidt rechtstreeks tot productontwikkeling en nieuwe vormen van dienstverlening — in dit geval levert het klanten meer gemak en nieuwe mogelijkheden op. 

Waar Vodafone Business u mee kan helpen

Vodafone Business kan u als ondernemer op drie manieren helpen: met techniek, met kennis en met de juiste partners. Als enige in Nederland kunnen we u twee IoT-netwerken bieden: NB-IoT en LTE-M. Het ene netwerk is door z'n extreem lage energieverbruik geschikt voor grootschalige en zeer langdurige toepassingen, het andere leent zich zoals gezegd bij uitstek voor het verbinden en monitoren van bewegende objecten. Met ons team kunt u sparren over wat de beste technische oplossing zou zijn voor uw businesscase. En we brengen u graag in contact met partners uit ons omvangrijke internationale netwerk.

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?