Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Hybride werken 2023 - Tips & tricks bij inrichting van de thuiswerkplek

Nu het gros van Nederland is overgestapt op hybride werken, moeten we met nieuwe ogen naar onze werkplek kijken. We kiezen steeds vaker zélf hoe, wanneer en waar we willen werken. Hoe kunt u de (thuis)werkplek inrichten, zodat een medewerker gezond en plezierig productief kan zijn? Denk daarbij ook aan een loepzuivere verbinding. Hoe meer we flexwerken, hoe belangrijker het is om de afstand tot collega’s te verkleinen. Hoe doet u dat? En hoe zit het met veiligheid?

Hoe kunt u de (thuis)werkplek inrichten, zodat een medewerker gezond en plezierig productief kan zijn? Een snelle verbinding zonder haperen is essentieel, net als goede security. Dit artikel belicht deze en andere aspecten. Meer informatie over de veilige werkplek vindt u in ons e-book over security. Lees hier over wat een goede werkplek kost. Hybride werken goed regelen? Bekijk onze oplossingen

Succesvol ondernemen? Omarm de digitalisering! Hoe en waar te beginnen? Doe de Business Scan, binnen 5 minuten heeft u een passend advies. 

We stellen steeds hogere eisen aan ons mobiele netwerk. Er moet thuis gewerkt worden, gegamed, gestreamd, en gedownload. Uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau Umlaut kwam VodafoneZiggo met de hoogste reactiesnelheid, down- en uploadsnelheid als winnaar uit de test. Dat is belangrijk, die razendsnelle verbinding, maar hoe veilig is het? Sinds we en masse zijn gaan thuiswerken, nemen cyberaanvallen en phishing toe. Kanalen zoals Whatsapp, Teams en Zoom, die we allemaal intensief gebruiken, zijn voor cybercriminelen het ideale werkveld (TechZine, 2022). Dus als het gaat om het inrichten van de thuiswerkplek of de mobiele werkplek, dan moet veiligheid de eerste eis zijn. 

Hybride werken in 2023 - Thuiswerkplek inrichten: waar moet u op letten?

Thuiswerken: zo doet u het veilig

De verantwoordelijkheid van veilig thuiswerken ligt bij de overheid, bij de werkgever, maar óók bij de werknemer. Die kan hyperintelligente veiligheidssoftware aan laten rukken, maar als de werknemer er niet mee aan de slag gaat, heeft u er feitelijk niets aan. Zorg dus dat alle neuzen dezelfde kant opstaan en kijk samen naar de beste manieren om cybercriminelen buiten de deur te houden. Denk bijvoorbeeld aan single sign-on en sign-off multi-factor authenticatie om gegevens te beschermen of maak gebruik van een VPN-netwerk (VPNgids.nl). Kom hier meer te weten over veilig hybride werken. 

Online vergaderen zonder haperen

Hoe meer iemand, hoe meer er wordt gevraagd van de internetverbinding. Een belangrijk technisch feitje: in het eerste kwartaal van 2022 maakten we voor het eerst kennis met de 6GHz-frequentie. Deze WiFi-frequentie behaalt hogere snelheden dan 5GHz. Handig, want we maken steeds meer gebruik van apparaten en software die om een grotere bandbreedte vragen zoals VR-brillen, het streamen van 8K-video’s en videobellen zonder onderbrekingen (Dutch IT Channel, 2022

Maar een (thuis)werkplek moet natuurlijk ook ‘gezond’ zijn. Wie veel uren achtereen aan de slag gaat, moet dat op een gezonde manier kunnen doen, met een minimale kans op pijn en stijfheid of – erger – blessures. De Arbodienst stelde een aantal richtlijnen samen die de basis vormen van een verantwoorde thuiswerkplek. 

“Wie veel uren achtereen aan de slag gaat, moet dat op een gezonde manier kunnen doen, met een minimale kans op pijn en stijfheid of – erger – blessures.”

Zo richt u de werkplek in

Om mee te beginnen: het bureau waar we aan werken moet in hoogte verstelbaar zijn, 120 centimeter breed zijn en 80 centimeter diep. Voor bureaustoelen is er de zogeheten NEN 1812-Norm. Dat betekent dat de bureaustoel onder andere moet beschikken over een verstelbare zitting, arm – en rugleuning. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om hun medewerkers een los toetsenbord aan te bieden. 

Hybride werken in 2023 - Thuiswerkplek inrichten: waar moet u op letten?

Beeldschermbeleid

Wist u dat werknemers maximaal twee uur aaneengesloten achter een beeldscherm mogen werken? En dat maximaal zes uur per dag? Twee uur beeldschermwerk moet verplicht worden afgewisseld met tien pauzeminuten. Het beeldscherm waaraan gewerkt wordt moet bovendien in hoogte verstelbaar zijn en op ooghoogte staan. 

Het belang van voldoende daglicht

Als werkgever bent u verplicht een werkplek in te richten met zoveel mogelijk daglicht en waar nodig kunstverlichting. Licht stimuleert namelijk een aantal cruciale processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamines en het stimuleren van ons bioritme. Bovendien hebben mensen doorgaans veel meer moeite zich te concentreren in slecht verlichte ruimtes. 

De werkplek van de toekomst

Hybride werken blijft passen en meten, aftasten en ontdekken. Toch komen we met nieuwe technieken en inzichten steeds een stukje dichterbij het ideale hybride samenwerken. Zo wordt er met veel meer aandacht gekeken naar vergaderruimtes waar werknemers hybride samen kunnen komen en zijn we steeds vaker bereid over te stappen op nieuwe tools en technieken zoals VR, AR en slimme apps die het hybride werken net wat makkelijker en efficiënter maken. Dat, in combinatie met innovatie op het gebied van snelle en veilige internetverbinding, tilt het thuiswerken in 2023 naar een hoger plan.  

Hybride werken in 2023 - Thuiswerkplek inrichten: waar moet u op letten?

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.