IoT: hoe beter het netwerk, hoe hoger de kwaliteit van leven

Medische zorg vraagt om persoonlijke aandacht. Des te verrassender dat Internet of Things (IoT) het mogelijk maakt om geautomatiseerd hoogkwalitatieve zorg te verlenen - zelfs op duizenden kilometers afstand.

Twee bedrijven die specialiseren in zorg op afstand. Elk met z'n eigen focus, maar met als gemeenschappelijk resultaat: de kwaliteit van leven wordt aanzienlijk verhoogd.

Efficiency in de zorg werd lang vereenzelvigd met kostenbesparing. Al te vaak leidden veranderingen tot tijdwinst, maar niet noodzakelijkerwijs tot winst in kwaliteit. Met de opkomst en volwassenwording van IoT zien we dat automatisering en efficiency wel degelijk tot hogere kwaliteit van leven kunnen leiden. En dat zowel arts als patiënt er aantoonbaar beter van kunnen worden.

Techmedic: in realtime hartfilmpjes beoordelen

Techmedic ontwierp een klein mobiel apparaatje dat je aan een riem kunt hangen en dat verbonden is met een patch. Deze patch wordt op je borstkas geplakt en registreert vitale functies als ademhaling, bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed. Rutger Brest van Kempen, CEO van Techmedic: "Onze apps en computerprogramma’s ontvangen al die gegevens in realtime. Stel dat een patiënt in Amerika in zijn bed ligt. Dan kan een arts met zijn iPad in Thailand live kijken naar zaken als zijn hartfilmpjes en ademhaling." Maar ook als de afstanden minder gigantisch zijn betekent het goed nieuws voor de zorg.

Internet of Things in de zorg

Goed voor arts en patiënt

Deze oplossing biedt artsen veel voordelen. Zorg op afstand betekent tijdwinst omdat ze minder naar patiënten op en neer hoeven te reizen. Bovendien kunnen artsen nu vertrouwen op continue bewaking — in plaats van regelmatige, handmatige controles. Een toestel wordt niet moe, dus kun je ook over langere periodes meten en indien nodig preventief ingrijpen. Voor patiënten is vooral de herwonnen bewegingsvrijheid van onschatbare waarde — deze draadloze oplossing werkt overal. Is er wifi beschikbaar, dan gebruikt het apparaat wifi. Anders gaat hij automatisch over op het netwerk van Vodafone.

"Het apparaat gaat nooit uit dankzij IoT. Vodafone Business speelt daarbij een cruciale rol."

SmartQare: hoe je met IoT klachten voorkomt

Dat voorkomen beter is dan genezen, is geen nieuwe gedachte. Maar Smartqare brengt het overtuigend in praktijk met een slimme innovatie. Een klein device op de bovenarm meet constant hartslag en zuurstof. Ook beschikt het over een activiteitstracker en valdetectie. Als het zelflerende systeem een klinische achteruitgang van de patiënt signaleert, slaat het alarm. Het apparaatje monitort mensen 24/7 en brengt de indicaties van klachten in kaart bij de medische specialist — nog vóórdat een patiënt feitelijk die klachten krijgt.   

Zorg automatiseren, data slim distribueren

"Het apparaat gaat nooit uit dankzij het Internet of Things. Vodafone Business speelt daarbij een cruciale rol", aldus Reinier Vrolijk, oprichter en COO van Smartqare. "Door een bepaald ziektebeeld te zien aankomen – en ziekte te voorkomen – staat de zorg in de toekomst hopelijk een stuk minder onder druk." Via het Vodafone netwerk wordt data automatisch gedistribueerd vanuit de devices naar het SmartQare platform. Dat gebeurt nu vooral via Narrowband-IoT. Het device moet immers wekenlang te dragen zijn, zonder op te laden. In de toekomst kan het nieuwe netwerk LTE-M een goede optie zijn — of een combinatie van beide.

Waar Vodafone Business u mee kan helpen

Vodafone Business kan u als ondernemer op drie manieren helpen: met techniek, met kennis en met de juiste partners. Als enige in Nederland kunnen we u twee IoT-netwerken bieden: NB-IoT en LTE-M. Het ene netwerk is door z'n extreem lage energieverbruik geschikt voor grootschalige en zeer langdurige toepassingen, het andere leent zich zoals gezegd bij uitstek voor het verbinden en monitoren van bewegende objecten. Met ons team kunt u sparren over wat de beste technische oplossing zou zijn voor uw businesscase. En we brengen u graag in contact met partners uit ons omvangrijke internationale netwerk.

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?