Investeren in medewerkers betaalt zich drie maal terug

Succesvolle bedrijven weten het allang: er is een sterke link tussen betrokkenheid, productiviteit en commercieel succes. Bedrijven die investeren in werknemers ontvangen deze investering drie keer in rendement terug.

Res & Smit helpt klanten om het maximale uit hun huisvesting te halen. Slimmer werken komt daarin ook aan bod. Hoe pakt het bedrijf dat aan? Mark Smit, oprichter van Res & Smit, legt het in dit verhaal uit. Kijk hier voor alle informatie over hybride werken.

Slimmer werken is een van de aspecten waarin veel ondernemingen investeren. Goede huisvesting en slimme technologie dragen in belangrijke mate bij aan de productiviteit van medewerkers. Er is echter geen standaardrecept – een ideale werkomgeving creëren is maatwerk.

Bricks, Bytes & Behaviour

Ontwikkelaar Res & Smit ziet dit dagelijks terug in de praktijk. Het bedrijf helpt klanten om het maximale uit hun huisvesting te halen. Slimmer werken komt daarin ook aan bod. “De beslissing om flexibel te werken heeft twee kanten: een strategische en een operationele”, legt Mark Smit, oprichter van Res & Smit, uit. “Om met het strategische te beginnen: heeft het toegevoegde waarde voor de activiteiten van de organisatie? Daarna is het zaak om na te denken over operationele aspecten, over hoe mensen dan concreet gaan werken en hoe de werkomgeving eruit moet zien.”

Mark Smit van Res & Smit

Mark Smit

Een lonende investering

Dat is het moment dat Res & Smit in beeld komt. Het bedrijf vertaalt de strategische en operationele wensen van het bedrijf in een concept op basis van drie onderdelen: Bricks, Bytes en Behaviour. Bricks verwijst naar de fysieke werkomgeving: het gebouw, de inrichting, de locatie. Bytes is uiteraard gerelateerd aan ICT-voorzieningen en andere technologische vereisten. Hiervoor werkt Res & Smit vaak samen met Vodafone. “Het is voor ons en voor de klant prettig om te werken met een partij die alles voor de communicatie-infrastructuur kan bieden. Vroeger was een kantoor een omgeving waarin je van 9 tot 5 verbleef om aan je taken te werken. Nu is het een omgeving die jou in staat moet stellen om zo productief mogelijk te zijn.”

“Tegenwoordig draait het om een omgeving die jou in staat moet stellen zo productief mogelijk te zijn.”

Investeren, maar ook besparen

Vraagt het realiseren van zo’n flexibele omgeving niet om een enorme investering van een bedrijf? “Ja, de investering per vierkante meter is hoger, maar je hebt gemiddeld minder meters nodig”, legt Smit uit. “In een traditioneel kantoor wordt de ruimte namelijk heel slecht benut. Gemiddeld is de bezettingsgraad 40-50%. Bij slimmer werken heb je minder vierkante meters nodig; dankzij slimme technologie maak je er effectiever gebruik van.  

Investeren in medewerkers, het loont

Goed voor het imago

Een prettige werkomgeving werkt door in hoe aantrekkelijk je als werkgever bent. In een markt waarin bedrijven de strijd met elkaar omgaan om talent aan te trekken, kan een inspirerende werkomgeving die uitnodigt tot samenwerken een enorm competitief voordeel zijn, zeker wanneer je de nieuwe generatie werknemers wilt aantrekken. Smit: “Om weer het voorbeeld van Erasmus Universiteit te gebruiken: studenten baseren hun keuze voor een universiteit op de ranking en ook op de fysieke omgeving. Huisvesting had jarenlang een negatieve invloed op de ranking, maar is sinds kort juist een satisfier. Dat kan het verschil maken.”

Laat je inspireren

Smit heeft twee tips voor organisaties die een flexibele werkomgeving overwegen: “Kijk bij een ander bedrijf en laat je inspireren maar een goed concept voor slimmer werken is maatwerk. Wat werkt voor bedrijf A hoeft niet per se voor jouw organisatie te werken. Laat je ook goed informeren over slimme technologie die je in staat stelt om sneller en effectiever te werken. We staan aan de vooravond van grote veranderingen voor de werkomgeving. Zorg dat je bijblijft!”

Dit artikel is geschreven door NRC in opdracht van Vodafone Business.

Geplaatst in Smarter Working

Investeren in medewerkers betaalt zich drie maal terug

Speelt hybride werken in uw organisatie een grote rol en werken uw medewerkers overal en nergens? Heeft u als ondernemer medewerkers in uw team die veel on the road zijn - altijd en overal productief? Misschien wordt het voor u en uw medewerkers tijd voor een echte no-limits oplossing.

Investeren in medewerkers betaalt zich drie maal terug

Hybride Vooruit

Alle collega's en klanten steeds verbonden met de zaak. Overal.