Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

IoT: slimme crowd control op festivals

Welk optreden trekt de meeste bezoekers? Hoe druk is het bij de bar? En waar is extra beveiliging nodig? Het Brabantse bedrijf Remoticom liet tijdens Paaspop zien wat er mogelijk is op het vlak van crowd control.

Door IoT-sensoren te verbinden met bluetooth- en wifi-signalen van festivalbezoekers, meet Remoticom o.a. de bezetting en beweging op (evenement)locaties. Zo zijn bezoekersstromen inzichtelijk er kan er gestuurd worden op een soepel en veilig verloop van een evenement. 

Een festival is eigenlijk een slimme stad in het klein”, zegt Joost van der Velden, CEO van Remoticom. “Paaspop was voor ons de perfecte testcase om te laten zien hoe je menigtes in beeld brengt. We bieden namelijk technologische oplossingen voor de slimme stad: met sensortechnologie kunnen we temperatuur, vochtigheid, beweging, energie, vibratie en geluid meten. Zo kunnen we met behulp van het Internet of Things steden duurzamer, veiliger en aangenamer maken.”

Crowd control met IoT

Welk festivaldeel het drukst

“We gebruikten de smartphones die bezoekers bij zich dragen”, aldus Marketing Manager Remoticom. “Die traceerden we met bluetooth- en wifi-signalen, en via gateways met connectiviteit van Vodafone. Van wie die telefoons waren? Dat wisten we niet, dus de privacy was gewaarborgd. En de festivalorganisatie kon zo zien waar de meeste bezoekers zich op het terrein bevonden. Waardevolle informatie, zowel voor de festivalorganisatie als voor de aanwezige horecaondernemers en beveiligers.”

"De perfecte testcase om te laten zien hoe je een menigte in beeld brengt."

Crowd control door dashboard

Van der Velden: “De bewegingen van het publiek zijn op een overzichtelijk dashboard te volgen. En dat helpt beveiligers weer met crowd control. Een ander voorbeeld: de aggregaten. Wij houden die op afstand goed in de gaten. Dreigt er eentje kapot te gaan? Dan krijgt de storingsdienst direct een seintje. Heel fijn ook voor de festivalgangers, want zo kunnen we voorkomen dat de stroom uitvalt en er een vroegtijdig eind komt aan het feest.”

Crowd control met IoT

"De bewegingen van het publiek zijn op een overzichtelijk dashboard te volgen."

Internationale kansen

“Met zo’n 30 werknemers is Remoticom niet zo’n groot bedrijf. Maar ze groeien razendsnel en we zijn echt onder de indruk van wat zij momenteel al kunnen,” zegt Han van Someren, global accountmanager Internet of Things bij VodafoneZiggo. “Samen met Vodafone zijn zij in staat om klanten een totaaloplossing te bieden op basis van hoogwaardige sensortechnologie en het Internet of Things. En dat levert geweldige kansen op, ook internationaal.”

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?