Overslaan en ga naar inhoud

Nóg meer intelligentie op kantoor door NB-IoT

Draadloos smartphones opladen? Dat deed Zens al. Maar het Eindhovense bedrijf zorgt nu ook voor meer werkgemak. Voor medewerkers én gebouwbeheerders. Met dank aan Narrowband-IoT.

Tech-bedrijf Zens heeft op basis van de Internet-of-Things technologie een nieuwe generatie intelligente opladers plus app ontwikkeld, die middels een bewegingssensor realtime meten welke werkplekken bezet zijn, ook als je de oplader niet gebruikt. Handige data voor medewerkers én gebouwbeheerders.

Narrowband-IoT: superefficiënt in stroom en kosten

In 2012 was Zens het eerste Europese bedrijf dat een draadloze oplader op de markt bracht met het wereldwijde WPC-certificaat. De introductie werd een doorslaand succes en de toepassing is in de afgelopen jaren steeds verder doorontwikkeld. Nu komt het bedrijf, dat op de Eindhovense high-tech campus zit, met een nieuwe doorbraak – dit keer gebaseerd op Narrowband-IoT (NB-IoT). Deze specifieke vorm van het Internet of Things maakt toepassingen mogelijk met zeer laag stroomverbruik, extra goede dekking en extreme kostenefficiëntie.

Nóg meer intelligentie op kantoor door NB-IoT

Nooit meer zoeken naar een werkplek

Samen met Vodafone Business heeft Zens een nieuwe generatie intelligente opladers plus bijbehorende app ontwikkeld. Een speciale bewegingssensor meet realtime welke werkplekken bezet zijn, ook als je de oplader niet gebruikt. Erik Plasmans, CEO van Zens: "Dankzij de NB-IoT sim van Vodafone Business is de sensor 100% veilig. En je hoeft hem ook niet aan te sluiten op de ICT-omgeving van het bedrijf." Een relatief simpele ingreep, die verrassend veel voordelen oplevert. Om te beginnen: in gebouwen met flexplekken zoeken medewerkers elke dag gemiddeld vijf minuten naar een vrije werkplek. Dat hoeft nu niet meer: alle beschikbare plekken zijn via de app direct te vinden.

“Een speciale bewegingssensor meet realtime welke werkplekken bezet zijn, ook als je de oplader niet gebruikt.”

Bureaublad herkent medewerker

Uiteraard kunnen medewerkers nog steeds hun smartphones en tablets draadloos opladen, maar hun device dient nu ook als automatische sleutel voor de werkplek. Het bureaublad kan zichzelf bijvoorbeeld op de persoonlijke hoogte instellen. En als je een collega nodig hebt, hoef je niet meer te zoeken waar die zit. De app laat je zien waar je hem of haar vandaag kunt vinden. Maar zij kiezen zelf of (en welke) collega's haar mogen vinden. Mede dankzij het gelicenseerde NB-IoT-spectrum is ieders privacy gewaarborgd. Plasmans: "Mensen hebben overal al handige tools. Thuis, in de auto, bij het hardlopen... Waarom dan ook niet op het werk?"

Nóg meer intelligentie op kantoor door NB-IoT

Inzicht: hier hoeven we vandaag niet schoon te maken

Ook voor gebouwbeheerders wordt het leven heel wat aangenamer.  En dat begint al met het inzicht in de feitelijke gebruiksdata. Nu kunnen kosten omlaag, omdat inzichtelijk is hoeveel vierkante meters er daadwerkelijk nodig zijn. Je ziet waar wel en waar niet schoongemaakt hoeft te worden, waar je energie kunt besparen en waar onderhoud nodig is. Naarmate het systeem meer leert, bijvoorbeeld over de verwachte drukte, kan de cateraar zelfs zijn inkoop afstemmen op de behoefte van de dag.

Geschikt voor elk Smart Building Platform

De oplaadtechnologie is gebaseerd op de Qi-standaard, die inmiddels wereldwijd omarmd wordt. En de nieuwe toepassing van NB-IoT laat zich via een API eenvoudig koppelen aan elk Smart Building Platform. In het kantoor van VodafoneZiggo is het systeem al met succes geïmplementeerd. Plasmans: "Bij het ontwikkelen van dit nieuwe product zorgde Vodafone Business voor uitstekende service en ondersteuning. En persoonlijke aandacht." Dat resulteerde in ieder geval in een kantoor waar VodafoneZiggo weer een stuk wijzer van wordt. 

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?