Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

Apothekers verbeteren zorg op afstand met IoT

Slechts een tiende van alle medicijnen in Nederland wordt op de juiste temperatuur bewaard. Dat moet beter kunnen. De Nederlandse start-up AntTail kwam met een Internet of Things oplossing. "Van 10% succes naar 90%, dat is niet slecht."

Sensors bevestigd aan de verpakking van medicijnen monitoren de kwaliteit van de medicijnen op basis van data over de temperatuur, beweging en licht en waarschuwen de apotheker zodra zich een afwijking voordoet. Zo kan een apotheker hier tijdig actie op ondernemen.

Geneesmiddelen worden slecht bewaard

Tussen fabriek en gebruiker gaat een geneesmiddel al gauw door dertig paar handen. Maar de zwakste schakel zit toch vooral aan het eind van de keten. "De laatste kilometer. Daar zit het probleem", zegt Mark Roemers, CEO en oprichter van AntTail. "Van de apotheek naar de gebruiker thuis. Die laatste wéét dat de spullen in de koelkast moeten, maar in praktijk gebeurt dat vaak niet." De Universiteit van Maastricht deed er onderzoek naar en ontdekte dat 90% van de medicijnen niet correct wordt bewaard. 10% wordt zelfs zó slecht bewaard, dat je het net zo goed meteen kunt weggooien.

Nederlandse start-up ontwikkelt sensor

AntTail is een Nederlandse start-up die zich toelegt op monitoring voor de farmaceutische industrie. "In die industrie draait alles om kwaliteit. Maar in de logistieke keten kan niet dezelfde kwaliteit gegarandeerd worden. Wij wilden daar wat aan doen", aldus Roemers. De oplossing bestaat uit een sensor van 6 x 2 cm. AntTail bevestigt die aan de verpakking van de medicijnen of aan de pallet, nog voordat ze de fabriek verlaten. De sensor monitort daarna onderweg naar de apotheek en de patiënt continu temperatuur, beweging en licht.

Medicijnen worden vaak niet juist opgeslagen. IoT-tech kan daar iets aan doen.

"Onze sensors monitoren de medicijnen en waarschuwen de apotheker zodra de temperatuur afwijkt.”

Sterke tool voor business analytics

"Onze sensors monitoren de medicijnen en waarschuwen de apotheker zodra de temperatuur afwijkt. Die kan dan z'n patiënt bellen of nieuwe medicijnen sturen." Daarnaast is dit een sterke business analytics tool. Vervoerders blijven op de hoogte van hun zending en dokters kunnen zien wanneer patiënten hun medicijnen nemen. Last but not least: de medicijnen blijven goed. "Van 10% succes naar 90%, dat is niet slecht," grijnst Roemers, klaar voor de groei. "Het platform blijft hetzelfde ongeacht de omvang, de rest is een kwestie van opschalen. Het is de ideale set-up om de business te versnellen."

Constante prijs en internationale dekking

Het enige dat je dan nog nodig hebt, is een solide netwerk dat data kan doorgeven aan vervoerders, apothekers en patiënten. Roemers zegt: "De keus lag voor de hand. Ik heb al sinds 2003 met Vodafone gewerkt. En er zijn niet veel providers die je overal in Europa dekking kunnen garanderen." Andere voorwaarden waren: een constante prijs en de behoefte om makkelijk en snel internationaal te kunnen uitbreiden. Met Vodafones Internet of Things werden alle hokjes afgevinkt.

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?