Iot in de slimste meterkast leidt tot lager energieverbruik

Kennis is macht. Macht over je energierekening, welteverstaan. Dat is de missie waarmee Aurum de energiemarkt wil veroveren. Geef de gebruiker inzicht in zijn energieverbruik, laat zien waar mogelijkheden tot besparing liggen en het energieverbruik zal dalen. Maar hoe zet Aurum Internet of Things in om haar missie te volbrengen? In deze video spreekt Sander Schimmelpenninck met Marc de Beijer, directeur van Aurum. Hij stelt hem de vraag: hoe past Aurum Narrowband-IoT van Vodafone toe om energiegebruik inzichtelijk te maken?

Sensoren in een meterkast verbonden met Narrowband-IoT versturen data om het energieverbruik van steeds meer apparaten voor consumenten zichtbaar te maken. Hierdoor ontstaat bewustwording, verandering van gedrag en daarmee een lager energieverbruik.

Aurum verzamelt, verrijkt en interpreteert energiedata voor haar klanten en eindgebruikers met haar IoT-oplossingen. En dankzij deze data ontstaat er bewustwording, verandering van gedrag en een lager energieverbruik. De cijfers liegen er niet om: bij klanten die via één van de oplossingen van Aurum inzicht hebben in hun energieverbruik gaat het gasverbruik met gemiddeld 11% omlaag en het elektraverbruik met 10%.

Dat soort aansprekende resultaten levert Aurum een rijk klantenbestand op. Bedrijven als Remeha, Vattenfall en de Consumentenbond nemen Aurum-oplossingen af. Met de verregaande veranderingen in de energiemarkt in het verschiet, is het voor dergelijke organisaties des te belangrijker om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen om de relatie met hun klant te kunnen behouden. En op die behoefte speelt Aurum in. Door end-to-end oplossingen te ontwikkelen waarmee verschillende energiestromen (verbruik, opwek en opslag) realtime zichtbaar zijn. Zodat je als consument weet welke apparaten het meeste energie verbruiken en waarop je eventueel kunt besparen.

“Met de oplossingen van Aurum en Vodafone zijn we in staat om het energieverbruik van steeds meer apparaten voor consumenten eenvoudig zichtbaar te maken.”

Sterk bereik, laag energieverbruik

In eerste instantie ontwikkelt Aurum oplossingen voor energiemanagement die afhankelijk zijn van het wifi netwerk van de klant. Om nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen en om de keten gesloten te kunnen houden, zoekt Aurum naar nieuwe connectiviteitsoplossingen. Narrowband-IoT van Vodafone blijkt de beste fit voor het vraagstuk, en de expertise van Vodafone wordt ingezet om dit verder uit te rollen. Sensoren in een meterkast zijn met Narrowband-IoT van Vodafone verbonden, en versturen met een bepaalde frequentie data richting de eindgebruiker. De sensoren die in de meterkast worden gehangen hebben een groot en sterk bereik en een laag energieverbruik, waardoor ze tot maar liefst 10 jaar meegaan. 

IoT in de energiemarkt: een slimme wasmachine

Slimste meterkast door IoT

Maar boeren weten dat een zwangere koe in de uren voordat ze gaat baren opvallend met haar staart beweegt. Én dat die bewegingen een specifiek patroon laten zien naarmate de bevalling dichterbij komt. Dit inzicht leidde tot een briljante brainwave bij Emmet Savage, CEO, en zijn twee medeoprichters van het Engelse Moocall. "Wij vroegen ons af: hoe kunnen we die bewegingen op afstand monitoren, zodat de boer op tijd gewaarschuwd wordt?" aldus Savage. "Want we wisten, als de boer aanwezig is bij de bevalling, dan verbetert dat de overlevingskansen van kalfjes al aanzienlijk."

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?

Vrijblijvend gesprek met een specialist

Wilt u sparren over de digitale transformatie van uw organisatie? Laat u terugbellen door onze accountmanager.

Iot in de slimste meterkast leidt tot lager energieverbruik

Wie hybride werken voor zich laat werken, laat zijn medewerkers excelleren

Bijgaande oplossingen zijn te combineren.

De telefooncentrale in de cloud.

Uw telefoons gekoppeld aan Microsoft Teams. 

De beste software voor kantoor.