Overslaan en ga naar inhoud

IoT & smart buildings: bouwen aan de digitale organisatie van straks

Nieuwe manieren van werken vragen om een andere werkomgeving. Gebouwen zullen veel slimmer moeten worden om beter gebruik te maken van de beschikbare meters en de voorzieningen. Internet of Things (IoT) maakt het mogelijk.

Uit eigen ervaring weten we bij Vodafone Business wat er komt kijken bij het realiseren van een smart building. Nieuwe technologieën leveren een belangrijke bijdrage aan monitoring en management — maar alles begint bij ieders eigen bedrijfsprocessen en behoeften.

De afgelopen jaren is er een enorme omslag gemaakt in de manier waarop we werken, in Nederland en daarbuiten. Organisaties hebben op grote schaal hybride werken omarmd, maar de infrastructuur om het goed te ondersteunen is vaak nog niet op orde. Iedereen ziet dat gezondheid en welzijn van werknemers topprioriteit moeten hebben. Daarbij is de druk om te innoveren hoog - en de verwachtingen rondom duurzaamheid nemen alleen maar toe. Kortom, we zijn toe aan slimmere manieren van werken. IoT biedt daarvoor interessante oplossingen.

Wat doet een smart building voor u?

Hoe die slimme manieren van werken eruitzien? Een paar voorbeelden. Dankzij sensoren en intelligente software houdt een smart building u in realtime op de hoogte waar werkplekken beschikbaar zijn. Dat scheelt tijd en ergernis, en het verhoogt de efficiency en het werkplezier. Ook het actuele energieverbruik is in een oogopslag te zien - plus waar eventueel behoefte aan is. Zo kunt u uw verbruik optimaal beheersen. Dat geldt ook voor talloze zaken rondom de schoonmaak. Is er een zeepdispenser leeg? Raakt een vuilnisbak juist vol? Of moet er iets schoongemaakt worden? Het gebouw houdt u op de hoogte. Met alerts en advies faciliteert het uw collega's en de schoonmaakploeg. In het algemeen helpt een smart building u bij het vlekkeloos beheren, gebruiken en onderhouden van het gebouw.  

Mede mogelijk gemaakt door IoT

Dankzij IoT transformeert u met één platform uw kantoorgebouw tot een efficiënte, productieve en vooral veilige omgeving. Dat is om te beginnen goed voor uw medewerkers: u beheert uw kantoorruimtes dynamisch om te voorzien in hun behoeften en om hun productiviteit te vergroten. Het is goed voor uw gebouw: u beveiligt, monitort en beheert uw gebouw om zo elke vierkante meter optimaal te benutten. En het is goed voor uw business: u houdt het gebruik van voorzieningen strak in de hand - en daarmee verhoogt u de efficiency, voorkomt u onvoorziene onderhoudskosten en realiseert u een duurzame manier van werken.

IoT & smart buildings: bouwen aan de digitale organisatie van straks

Focus op drie gebieden

De aanpak van Vodafone Business richt zich vooral op drie gebieden. Om te beginnen een betere werknemerservaring. Hier gaat het om het monitoren van het werkklimaat en een sterke focus op gezondheid, veiligheid en welzijn. Dit zorgt voor meer productiviteit en betrokkenheid. Het tweede gebied: betere operationele efficiency. Hier gaat het om oplossingen waardoor u optimaal gebruik maakt van ruimtes en bezetting, toegangscontrole, beveiliging en slim parkeren. Dit zorgt voor beheersing en besparing van kosten, betere dienstverlening en beter gebouwbeheer. Tot slot is er het terrein van duurzaamheid en kosteneffectiviteit. Hoe gaat u om met energie en CO2? Heeft u voldoende grip op waterverbruik en afvalstromen? En hoe maakt u optimaal gebruik van voorzieningen? Deze focus draagt aantoonbaar bij aan merkbekendheid en merkvoorkeur, aan energiebesparing en aan een kleinere CO2-footprint.

Een goed begin

Ook voor smart buildings geldt: een goed begin is het halve werk. Melvyn Verzaal, Senior Product Manager IoT bij Vodafone Business, licht toe: "Bedrijven worstelen nogal eens met het kwantificeren van IoT-ideeën. Start daarom elk initiatief met een duidelijk doel voor ogen." 

"De technologie is spannend en nieuw, maar slechts een middel en geen doel op zich."

"Maak uw kans of probleem tastbaar. Omschrijf de ROI en check bij belanghebbenden of zij het plan ook de tijd, energie en investeringen waard vinden." Tip: begin bij uw bedrijfsprocessen en behoeften, en kijk vervolgens welke applicaties u daarvoor nodig heeft. Kies daarna het IoT-platform dat daarbij past. Zo komt u uiteindelijk via de connectiviteit terecht bij de machines, producten en sensoren. Op deze manier houdt u het doel steeds voor ogen en zorgt u dat uw IoT-investeringen ook daadwerkelijk leiden tot het beoogde doel.

IoT & smart buildings: bouwen aan de digitale organisatie van straks

Maak het modulair met concrete bouwstenen

Bij Vodafone Business hebben we uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van smart buildings. Sterker nog, ons eigen hoofdkantoor in Utrecht is er een goed voorbeeld van, zoals u ziet in de video bij dit artikel. Wij werken met een modulaire opbouw op bestaande infrastructuur, die alle ruimte biedt om te groeien. Daarbij maken we in het hele proces gebruik van concrete bouwstenen, van business case en advies tot implementatie en 24/7 support. Denk aan connectiviteit (4G, NB-IoT, LTE-M, Bluetooth, RF), standaard sensoren, gateways en applicaties, plus een gebruiksvriendelijk portal. Welke oplossing u ook kiest, wij zorgen altijd dat deze aansluit op de specifieke behoeften van u en uw medewerkers.

Slim dashboard

Schakelt u ons in als partner, dan heeft u voortaan een betrouwbaar aanspreekpunt voor al uw vragen en wensen als het gaat om slimme technologie. Onze oplossingen integreren eenvoudig met uw bestaande systemen en netwerken. Een slim dashboard biedt u permanent overzicht van al uw gebouw-gerelateerde activiteiten en stelt u in staat om actie te ondernemen gebaseerd op data, analytics en inzichten. Onze veilige technologie zorgt voor bescherming van bedrijfskritieke processen. 

Wilt u ontdekken hoe ook uw gebouwen slimmer kunnen werken? We geven u graag meer inzicht in alle mogelijkheden.  Daarbij reiken onze adviezen aanzienlijk verder dan alleen connectiviteit. Met onze complete oplossingen realiseert u uw KPI's - zodat ook uw gebouwen straks meebouwen aan een gezonde toekomst. 

Meer weten over het NB-IoT netwerk van Vodafone? Download onze whitepaper.
Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?