Overslaan en ga naar inhoud
MKB (5-250 medewerkers)
MKB (5-250 medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)
Grootzakelijk (250+ medewerkers)

IoT: Undagrid zorgt dat luchthavens op rolletjes lopen

Op Schiphol vind je ongeveer 10.000 bagagekarren, wielblokken en vliegtuigtrappen. Losse, verplaatsbare objecten, onmisbaar voor het functioneren van de luchthaven. Maar wie kan bijhouden waar ze allemaal zijn? Tot enkele jaren geleden was dat niet in realtime mogelijk. Nu kan dat wel. Dankzij IoT. Een slimme Nederlandse toepassing van het Internet of Things (IoT) zorgt voor minder vertraging op steeds meer grote vliegvelden. Undagrid gebruikt Vodafone technologie om duizenden stuks grondmaterieel in de gaten te houden.

Tech-bedrijf Undagrid ontwikkelde een IoT-oplossing die connectie maakt met verplaatsbare objecten als bagagekarren en vliegtuigtrappen, zodat realtime zichtbaar is waar deze zich bevinden en ze dus snel vindbaar zijn indien nodig. Dit voorkomt vertragingen en borgt het goed functioneren van een luchthaven.

Marcus Breekweg is mede-oprichter van Undagrid. Hij vertelt: "Wanneer eenvoudige dingen zoals bijvoorbeeld wielblokken er niet zijn, moeten dure monteurs vanwege veiligheidseisen wachten tot ze gevonden zijn, voor ze aan onderhoud of reparatie kunnen beginnen. En dat betekent vertraging voor de luchthaven, voor cargo en voor passagiers. Een kostbaar probleem, zeker op Schiphol, met elk jaar zo'n 68 miljoen passagiers en 1,5 miljoen ton vracht."

Marcus Breekweg, Undagrid

Elk object een eigen tracker

De start-up van Breekweg en zijn partners ontwikkelde zelf software die draait op IoT. Elk object werd voorzien van een tracker met een simkaart. Ze staan onderling in verbinding via twee radio-technologieën: een Low Power Wide Area Network en Bluetooth voor de korte afstand. Daarmee geven ze hun positie door, die terug te vinden is in een app. De simkaarten zijn op maat gemaakt. Ze zijn geschikt voor het wereldwijde netwerk van Vodafone. 'Simpel is het nieuwe slim', volgens de website van Undagrid.

“De oplossing van Undagrid draait al op twaalf luchthavens wereldwijd. En als er een andere luchthaven bijkomt, kunnen we met Vodafone snel live.”

Wereldwijd minder vertraging

“De ontwikkelingen zijn snel gegaan, en we zagen de kansen van IoT”, zegt Breekweg. “We zijn begonnen op Schiphol, met een proef van zes weken met twaalf karretjes. Na twee weken al, belde de klant dat ze op korte termijn de oplossing voor al hun karretjes wilden. De oplossing van Undagrid draait nu al op twaalf luchthavens wereldwijd. En als er een klant op een andere luchthaven bijkomt, kunnen we met Vodafone’s hulp snel live gaan.” Ook goed nieuws voor passagiers, want hierdoor lopen zij steeds minder vertraging op.

Meer weten?

Waar Vodafone Business u mee kan helpen

Vodafone Business kan u als ondernemer op drie manieren helpen: met techniek, met kennis en met de juiste partners. Als enige in Nederland kunnen we u twee IoT-netwerken bieden: NB-IoT en LTE-M. Het ene netwerk is door z'n extreem lage energieverbruik geschikt voor grootschalige en zeer langdurige toepassingen, het andere leent zich zoals gezegd bij uitstek voor het verbinden en monitoren van bewegende objecten. Met ons team kunt u sparren over wat de beste technische oplossing zou zijn voor uw businesscase. En we brengen u graag in contact met partners uit ons omvangrijke internationale netwerk.

Wist u dat...

... Vodafone de enige provider in Nederland is die twee speciaal voor IoT ontwikkelde netwerken aanbiedt?